Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Κοτόπουλο στοιφάδο

Από μικρή δεν ετρωγα καθολου στοιφαδο... νομιζα δεν μ αρεσαν τα κρεμμύδια, μου μυριζε, δεν ξερω τι! Αλλά μεγαλώνοντας - και χωρις να ξερω ποτε ακριβως συνεβη - ανακάλυψα τετοια νοστιμια...

Υλικά (για 3 "γεματα" πιατα)
3 ολόκληρα μπούτια κοτόπουλου
1/2 κιλό κρεμμύδια μικρά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1/4 κουτ. πιπέρι μαυρο
1/2 κουτ. πιπέρι κόκκινο
1/4 κουτ. μοσχοκάρυδο
κανέλα και γαρύφαλο κατά προτίμηση (εγώ βάζω από 1/4 κουτ., αλλα μπορεί να μπει λιγοτερο ή περισσότερο ανάλογα πόσο γλυκό μας αρέσει)
μια χούφτα σταφίδες
3 φυλλαράκια δάφνη
1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί
σάλτσα ντομάτας (προαιρετικά - αυτή τη φορά δεν εβαλα, αλλές βάζω)
1,5 κουτ. αλάτι
1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση
Βράζουμε μπόλικο νερό σκετο και το αδειαζουμε σε ένα μεγαλο μπωλ με τα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε τουλάχιστον μισή ώρα ή όσο περισσότερο μας παιρνει για να μαλακώσουν και να καθαρίζονται ευκολότερα και με λιγότερα κλάματα.
 
Καθαρίζουμε λοιπόν τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε σε νεράκι μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε. Σε λίγο λάδι τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μπούτια κοτόπουλου και τα γυρνάμε λίγο στο λάδι να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε από πάνω τα κρεμμύδια (χωρίς το νερό φυσικά) και ρίχνουμε το κρασί. Αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (και το νερό), εκτός από τη δάφνη και το αλάτι.
Βάζουμε τη χύτρα για 15 λεπτά ή διαφορετικά αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει το κοτοπουλάκι. Ανοίγουμε τη χύτρα, προσθέτουμε το αλάτι και τα φύλλα δάφνης και αφήνουμε άλλα 15 λεπτά περίπου να μαλακώσουν καλα το κρεας και τα κρεμμύδια και να χυλώσει το ζουμάκι.
Σε αυτή τη φάση συμπληρώνουμε με λίγο νεράκι αν μας αρεσει με περισσοτερο ζουμακι. Επίσης από δω και περα δεν υπαρχει συγκεκριμένη ώρα που το αφήνω να βράσει, εξαρτάται κυρίως από τα κρεμμύιδ, πόσο γρήγορα θα μαλακώσουν - δηλαδή μπορεί να μείνει λιγότερο ή περισσότερο από 15 λεπτα. Εμπειρικά, δοκιμάζω κάθε λίγο ένα κρεμμυδακι αν "σπάει" αμέσως με ενα κουτάλι.
 

5 σχόλια:

  1. Μμμμμμμ!!! φαίνεται πολύ νόστιμο, και απο χρώμα τέλειο, κι ας μην εβαλες και ντομάτα.Σίγουρα θα το δοκιμάσω συντόμως !!!
    Καλό Βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπινίκη μου πολύ ωραίο το φαγάκι σου.
    Το στοιφάδο μου αρέσει γενικά σε όλες του τις μορφές.
    Σου έγινε πολυ ωραίο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στιφάδο και ξερό ψωμί! Η γλύκα από τα κρεμμύδια είναι απίστευτη και με το κοτοπουλάκι μούρλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λατρεύω το στιφάδο με ότι και αν είναι μαγειρεμένο!!! Το καλύτερο που έχω φάει είναι με αγριογούρουνο, άστα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. στιφάδο.. μου θύμησες την γιαγιά μου... στιφάδο μόνο από εκείνη έτρωγα!!!

    καλό βράδυ όμορφη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...