Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Πισία

Παραδοσιακή ποντιακή συνταγή που έφτιαξα πρώτη φορά με την πόντια γιαγιά του άντρα μου.

Συστατικά (για 30 περίπου κομμάτια)
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ. κοσκινισμένο
12 γρ. μαγιά ξερή
2 ποτήρια νερό χλιαρό
1 κ.γ. αλάτι
3 κ.σ. ελαιόλαδο

Γέμιση τυρί
500 γρ. τυρί φέτα
2 αυγά
ή
Γέμιση πατάτας
8 μεγαλούτσικες πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση
Σε μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση. Ρίχνουμε εκεί την μαγιά και το νερό χλιαρό (προσοχή να μην καίει γιατί δεν θα φουσκώσει και να μην είναι κρύο γιατί θα αργήσει πάρα πολύ να φουσκώσει - συνήθως τα δοκιμάζω με το δάχτυλο να το αισθάνομαι τόσο ζεστό όσο να αντέχω άνετα), το αλάτι και το ελαιόλαδο. Με ένα πιρούνι φέρνουμε λίγο λίγο αλεύρι προς το κέντρο και ανακατεύουμε. Όταν αρχίζει και σφίγγει, βάζουμε χεράκια! Ζυμώνουμε να γίνει μια ελαστική ζύμη (αν χρειαστεί μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό (πολύ λίγο με προσοχή) αν είναι πολύ στεγνή ή λίγο αλεύρι αν είναι νερουλή, συνήθως όμως με αυτές τις αναλογίες έχω παρατηρήσει ότι δεν χρειάζεται. Κάνουμε το μίγμα μπαλίτσα, σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Προσωπικά το βάζω κάτω από 2 κουβέρτες κοντά σε καλοριφέρ. Σε 1-1,5 ώρα περίπου η ζύμη έχει διπλασιαστεί και είναι έτοιμη.

Ετοιμασία γέμισης τυριού: τρίβουμε τη φέτα και ανακατεύουμε με τα αυγά.
Ετοιμασία γέμισης πατάτας: βράζουμε τις πατάτες και τις πατάμε με ένα πιρούνι ή το εργαλείο για πουρέ. Σε ένα βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα και τις πατάτες λιωμένες. Αλατοπιπερώνουμε και δοκιμάζουμε στη γεύση. Εναλλακτικά, μπορούμε να βράσουμε το κρεμμύδι με τις πατάτες και να το λιώσουμε κι αυτό. Σε αυτή την περίπτωση προσθέτουμε επίσης αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ελαιόλαδο και δοκιμάζουμε στη γεύση. Προσωπικά προτιμώ τον πρώτο τρόπο.
Παίρνουμε μπαλάκια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού (για πιο ομοιόμορφα πισία, ζυγίζουμε μπαλάκια περίπου 50 - 60 γρ.), τα ανοίγουμε με το χέρι, βάζουμε μια κουταλιά της σούπας περίπου από τη γέμιση της επιλογής μας και κλείνουμε σε σχήμα ημικύκλιου. Τα τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Μόλις πλάσουμε όλα τα πισία, τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Βάζουμε τα πισία σε χαρτί κουζίνας να απορροφήσει το πολύ λάδι και αποθηκεύουμε σε κλειστό δοχείο.





Σημειώσεις:
1. Οι ποσότητες για τη γέμιση είναι αν όλα τα πισία γίνουν με μια μόνο από τις δύο γεμίσεις. Αν επιλέξουμε να κάνουμε με μία δόση και τυριού και πατάτας, η κάθε γέμιση θα γίνει με τα μισά άπό τα αναφερόμενα υλικά
2. Είναι πολύ νόστιμα και την επόμενη μέρα, όμως την ώρα που βγαίνουν είναι απίστευτα. Διατηρούνται στο ψυγείο 3-4 μέρες.


3 σχόλια:

  1. Είναι σκέτη μαγεία!! Τα έχω φάει κι εγώ από πόντια γιαγιά φίλης μου και ξετρελάθηκα! Κρατώ τη συνταγή σου οπωσδήποτε για να τα δοκιμάσω κι εγώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θυμάμαι να έχει φτιάξει κάτι τέτοιο η δική μου γιαγιά. Ξέρω ότι η μαμά μου και τα αδέρφια της, δεν την αφηναν να φτιάχνει ποντιακές συνταγές. Θα δοκιμάσω με την πατάτα. Στο φούρνο τα έχεις δοκιμάσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε νομιζω να γινονται στο φουρνο, θα σκληραινουν αρκετα. Τα φοβομουν οτι ειναι δυσκολα στην αρχη αλλα οσες φορες κι αν τα εκανα πετυχαινοτν παντα και ειναι σχετικα ευκολη διαδικασια, αλλα χρονοβορα...

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...