Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Τρουφάκια ενέργειας με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς


Ιδανικό σνακ για μικρούς και μεγάλους και πολύ όμορφο και ιδιαίτερο για κέρασμα σε παιδάκια. Χωρίς ζάχαρη, χωρίς ψήσιμο και με δυνατότητα για πολλές παραλλαγές.

Υλικά:

Βάση
20 αποξηραμένοι βασιλικοί χουρμάδες (περίπου 250-300 γρ)
100 γρ. μέλι
προαιρετικά: φυστικοβούτυρο, κακάο 


Μίγμα ξηρών καρπών:
100 γρ. αμύγδαλα
100 γρ. φουντούκια
100 γρ. φιστίκια
εναλλακτικές:
καρύδια
οποιοσδήποτε ξηρός καρπός


Επιπλέον:
100 γρ. σταφίδες
εναλλακτικές:
κράνμπερι
λιναρόσπορος
ηλιόσπορος
οποιοδήποτε άλλο αποξηραμένο φρούτο με μικρά κομμάτια
κομματάκια σοκολάτας


Επικάλυψη:
τρούφα χρωματιστή
εναλλακτικές:
τρούφα σοκολάτας
ινδοκάρυδο
τριμμένοι ξηροί καρποί
κακάο


Εκτέλεση
Αφαιρούμε το κουκούτσι (αν υπάρχει) και μουλιάζουμε τους βασιλικούς χουρμάδες σε νερό για 1 ώρα περίπου. Χτυπάμε στο μπλέντερ όλους τους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια ή ό,τι άλλο επιλέξουμε). Αν προορίζονται για μικρά παιδιά καλύτερα να αλεστούν αρκετά ώστε να μην μείνουν μεγάλα κομμάτια. Σε περίπτωση που είναι για μεγαλύτερα παιδιά ή ενηλίκους μπορούμε να έχουμε και χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς ανάλογα με τα γούστα. Κρατάμε στην άκρη το μίγμα των ξηρών καρπών.

Χτυπάμε στο μπλέντερ τους μουλιασμένους χουρμάδες με 1-2 κουταλιές από το νερό τους, το μέλι, το φυστικοβούτυρο (προαιρετικά) και 2-3 κ.σ. κακάο (προαιρετικά). Σε περίπτωση που το μίγμα είναι πολύ σφιχτό μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμη νερό (με φειδώ όμως να μην γίνει νερουλό γιατί δεν θα πλάθεται).

Μεταφέρουμε τα δύο μίγματα σε μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με ένα κουτάκι να αναμιχθούν καλά. Προσθέτουμε τις σταφίδες ή ό,τι άλλο μας αρέσει καλύτερα. Σε αυτή τη φάση καλό είναι να δοκιμάσουμε το μίγμα και μπορούμε να προσθέσουμε λίγο μέλι αν το θέλουμε πιο γλυκό. Σε αυτή τη φάση ελέγχουμε και τη σύσταση δοκιμάζοντας αν πλάθονται καλά μπαλάκια. Αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή μπορούμε να συμπληρώσουμε - και πάλι με φειδώ - λίγο νεράκι από τους χουρμάδες. Αν η ζύμη είναι λίγο νερουλή μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον τριμμένους ξηρούς καρπούς (όσο πιο τριμμένοι, τόσο περισσότερο βοηθάνε να σφίξει η ζύμη).
Πλάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού (περίπου 30 γρ.) και τα κυλάμε σε χρωματιστή τρούφα ή ό,τι άλλο επιλέξουμε. Με τα αρχικά υλικά της συνταγής (όσα αναφέρονται με γραμμάρια, χωρίς τις εναλλακτικές / προαιρετικά) βγαίνουν γύρω στα 35 τρουφάκια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...