Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012

Χοιρινό Μπούτι στη γαστρα.... με τις ώρες!


Αυτό το φαγάκι νομιζω ειναι από τα πιο νοστημα, πιο εντυπωσιακα, πιο μοσχοβολιστά, πιο τρυφερά, πιο Κυριακάτικα, πιο μαμαδιστικα και γιαγιαδιστικα φαγητα EVER!! Και το τελειο είναι οτι είναι πολυ πολυ ευκολο... αφου ολη τη δουλεια την κανει ο φουρνος και τη γαστρα, το μονο που πρεπει να κανει ο μαγειρας ειναι να περιμενει!!!

Υλικά
1 μπούτι χοιρινό με το κοκκαλο
2-3 σκελίδες σκόρδο
πιπέρι μαύρο
πιπέρι κόκκινο
ρίγανη
αλάτι
ελαιόλαδο
πατάτες 
προαιρετικα: λεμόνι 
 

Εκτέλεση
Αποβραδίς βαζουμε το μπουτι σ ενα μπολ που να το χωραει να ακουμπαει ολο στον πατο και αλειφουμε με τα μπαχαρικά και λίγο ελαιόλαδο. Ιδανικά, καλο ειναι σε καποια στιγμη να το γυρισουμε και το πανω κατω. 
Την επόμενη μερα, πρωτα πρωτα αναβουμε το φούρνο στους 150 στον αέρα. Κοβουμε  τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια και βαζουμε το μπουτι στη γαστρα. Κοβουμε μια σκελιδα σκορδο σε λεπτες φετουλες και τις μπηγουμε μ ενα μαχαιρι σε διαφορα σημεια του μπουτιού. Στις τρύπες αυτές βαζουμε και λιγο ζουμακι απο το μπολ. Στρωνουμε τις πατατες γυρω γυρω, τις πασπαλιζουμε με μπαχαρικά και ραντιζουμε ολη τη γαστρα με λίγο ακομη ελαιολαδο (και λεμονι προαιρετικά). 
Βαζουμε τη γαστρα στο φούρνο και την ξεχναμε για 3 ώρες περίπου. Συνολικά χρειάζεται 3,5-4 ώρες και για να καταλαβουμε ποτε ειναι ετοιμο, θα δουμε ότι το κρεας ξεκολλάει τελειως από το κόκκαλο και αν το ακουμπησουμε μ ενα πηρουνι ειναι μαλακό και κοβεται ευκολα. Λίγο πριν το τελος, μ αρεσει να γεμιζω τις τρυπουλες του κρεατος με ζουμακι από τη γαστρα, ετσι γίνεται ακόμη πιο νοστημο και μοσχομυριστο!
 

50 σχόλια:

  1. Ελπινίκη, νομίζω ότι η αναμονή αξίζει τον κόπο, όταν το αποτέλεσμα είναι τόσο καλό. Ας ξεκουραστεί και ο μάγειρας μια φορά!! Την γάστρα την χρησιμοποιώ και εγώ συχνά, (πήλινη), φτιάχνει πολύ ωραία φαγητά. Το χοιρινό σου, είναι εξαιρετικό!!
    Καλή εβδομάδα να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αναμονη οχι μονο αξιζει τον κοπο, αλλα μας δινει χρονο να κανουμε κι αλλα ωραια!!!
      καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή
  2. Πραγματικά υπέροχο φαγητό. Κλασσική γεύση και πολύ εύκολο όταν έχεις και άλλα πράγματα να κάνεις. Μου τρέχουν τα σάλια πρωί πρωί Ελπινίκη !!

    Αντε καλή εβδομάδα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστω πολυ! Το ο,τι μπορουμε να κανουμε κι αλλα ταυτορονα ειναι κερδος!!!

      Διαγραφή
  3. Ελπινίκη μου έχεις απόλυτο δίκιο!
    Το συγκεκριμένο φαγητό αγγίζει τα όρια της τελειότητας! Άλλωστε οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους και πιστοποιούν ότι απλά λιώνει στο στόμα!
    Φιλιά!

    ΥΓ. Ωραίος ο καινούριος τίτλος του blog! Σπεύδω να τον αλλάξω στη λίστα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σε βγαζει ασπροπροσωπη σε καθε περιπτωση!
      Χαίρομαι που σ αρεσε ο τιτλος... απ την αρχη ηθελα να βρω κατι ωραιο και νομιζω πως κατεληξα!

      Διαγραφή
  4. τέλειο....η γάστρα κάνει θαύματα στα κρεατικάαααααα...μπράβο...και ο τίτλος..όλα τα λεφτάααααααα...φιλιαααααααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελπινίκη μου, μου θύμισες ένα εξαιρετικά νόστιμο και αγαπημένο φαγάκι!
    Πράγματι πολύ οικογενειακό αλλά και κρύο γίνεται "της πρέας" με παγωμένη μπύρα!
    Σου έγινε τέλειο, καλοψημένο. Μπράβο!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστω πολυ! Οντως μπορει να χρησιμευσει σε καθε περιπτωση, μονο για ξαφνικες επισκεψεις δεν κανει!

      Διαγραφή
  6. Τι απίστευτο φαγάκι μας μαγείρεψες σήμερα Ελπινίκη μου!
    Σκέτο λουκούμι!
    Καλοψημένο και πεντανόστιμο!!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστω πολυ!! Καλη εβδομαδα να εχουμε και λιγοτερο βροχερη!!!

      Διαγραφή
  7. Ελπινίκη μου όπως τα λες στην αρχή είναι αυτό το φαγητό!
    Και οι πατάτες σου δείχνουν σκέτο γλύκισμα!!!!!!!

    * ο καινούργιος τίτλος σου μου αρέσει πολύ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Φιλιά και καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστω πολυ!! Με τον τιτλο νομιζω τωρα κατασταλλαξα!

      Διαγραφή
  8. Μου τρέχουν τα σάλια Ελπινίκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμενα οσο ψηνονταν... αφου ολο και πηγαινοερχομουν στην κουζινα...

      Διαγραφή
  9. Το κρέας γενικώς διν το πολυσυμπαθώ, αλλά τις πατατούλες σου τις ζήλεψα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω παλι το συμπαθω πολυ το κρεας, αλλα η αληθεια ειναι οτι στις πατατες εχω ιδιαιτερη αδυναμια!!!

      Διαγραφή
  10. Ελπινίκη τέλειο φαίνεται, να γλύφεις και τα δαχτυλά σου!!!
    Φιλιά, καλή εβδομάδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. με τις ώρες?????
    με τις ώρες!!!
    θα περιμένω.....
    πότε θα το ξαναφτιάξεις????????????????
    :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ποιος δεν περιμενει...?
      Η μυρωδιες που βγαζει ολο το πρωι παντως μας φερνουν ακομα μεγαλυτερη ορεξη!!

      Διαγραφή
  12. Με λιγωσες με το φαγητό σου Ελπινίκη μου.
    Τι πατάτες είναι αυτές? Το κρέας λουκούμι.
    Η γάστρα κάνει θάυματα και απογειώνει το φαγητό.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσυ της πατατας???? Η γαστρα τελικα ειναι το αγαπημενο μου σκευος!!!

      Διαγραφή
  13. Τέλειο Κυριακάτικο γεύμα και όχι μόνο.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και οχι μονο βεβαια, αλλα δυστυχως τον τελευταιο καιρο ειναι ΜΟΝΟ για Κυριακη!! Σ ευχαριστω πολυ!!

      Διαγραφή
  14. Πωππωωωωωω! Τί ωραία που είναι μαγειρεμένο το μπουτάκι... τέλειο για ένα ξεχωριστό γεύμα! Λουκουμάκι πρέπει να έγινε Ελπινίκη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγινε, εγινε... ξεχωριστο γευμα προσπαθουμε να κανουμε καθε Κυριακη, να για να αισθανομαστε καλύτερα!!!

      Διαγραφή
  15. Λουκουμι το μπουτακι Ερμιονη μου! Ειναι και πονηρο φαγακι, το βαζεις στον φουρνο, το ξεχνας και εχεις και ελευθερο χρονο να χαρεις το κυριακατικο πρωινο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μ αρεσει ο χαρακτηρισμος πονηρο... εχεις απολυτο δικιο!!!

      Διαγραφή
  16. Σωστά τα λέτε... το "ξεχνάτε" στο φούρνο. Κάνετε άλλες προετοιμασίες ή δουλειές και αυτό με τον "τρόπο" του σας σπάει τη μύτη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παντως εγω την ωρα που ψηνεται, ολο και πηγαινοερχομαι στη κουζινα... κανοντας δουλεις!

      Διαγραφή
  17. Αχ πρέπει να λιώνει στο στόμα...Τελειο Μπραβο !!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ξεχασες να πεις οτι χρειαζομαστε και μια κασα ΡΕΤΣΙΝΕΣ,προτεινω ΚΟΥΡΤΑΚΗ με σοδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πραγματικά Κυριακάτικο φαγητό. Είναι ένα πιάτο που αρέσει σε όλους και βολεύει να το φτιάξεις σε τραπέζι καθώς όπως λες και εσύ, όλη την δουλειά την κάνει ο φούρνος. Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. .•°`♥✿⊱╮
    ❤♡
    Apetitosa.
    Boa semana!
    Beijinhos.
    Brasil.
    °º °♫♫♪¸.•°`

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΟΥ Elpiniki ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ!!!!ΤΕΛΕΙΟ!!!!
    ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά!!! Εγώ βάζω ολόκληρες σκελίδες σκόρδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σκορδο σε τετοια φαγητα ειναι απλα απαραιτητο!!!

      Διαγραφή
  23. Μαζι με σας θα γινω ο καλυτερος μαγειρας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μαζι με σας θα γινω ο καλυτερος μαγειρας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αργησα λίγο, αλλα το δα το σχολιο....
      να γινεις, γιατι να μη γινεις!!!

      Διαγραφή
  25. Καλησπέρα. Δεν ξέρω αν δείτε το σχόλιο, ελπίζω ναι και ελπίζω να μου απαντήσετε. Το φαγάκι αυτό είναι απλά ΤΕΛΕΙΟ, αλλά δεν ξέρω να χρησιμοποιώ καλά τη γάστρα ... στο φούρνο το βάζουμε σκεπασμένο με το καπάκι όλη την ώρα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...