Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Γεμιστα Λαχανικά Νο 1 - μυρωδικά, πλιγούρι, ρύζι

Τα γεμιστά είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά. Τον τελευταίο καιρό μπήκα σε περίοδο πειραματισμού. Σκέφτομαι καποια φαγητά να μην τα ξανακανω ίδια μέχρι να μην μπορώ να βρώ νέους τρόπους. Ένα από αυτά είναι τα γεμιστά. Έτσι, ειπα να μην ξανακάνω τα κλασσικα με κιμα και ρύζι αλλά να δοκιμάσω κάτι άλλο..

Υλικά
13-15 λαχανικά για γέμισμα
1 κρεμμύδι μεγάλο
1 σκελίδα σκόρδο
μαιντανός
δυόσμος
1 ντομάτα κομμένη κυβάκια
2 κουταλιές σάλτσα ντομάτας
ρίγανη
πιπέρι μαύρο
πιπέρι κόκκινο γλυκό
μπάχαρι
5 κουταλιές σούπας πλιγούρι
9 κουταλιές σούπας ρύζι
ζάχαρη
αλάτι
2-2,5 κούπες νερό
ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο μαζί με τις πολτοποιημένες σκελίδες σκόρδου. Ρίχνουμε το μαιντανό, το δύοσμο και τη ρίγανη και ανακατευουμε για να βγουν τα αρώματα.
Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, τα μπαχαρικά, λίγη ζάχαρη και νεράκι και αφήνουμε να πάρουν βράση.
Όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το πλιγούρι και αλάτι, αφήνουμε για 4-5 λεπτά και μετά το ρύζι. Αφήνουμε άλλα 7-8 λεπτά να μαλακώσει το ρύζι, ελέγχοντας μηπως χρειάζεται νεράκι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και βάζουμε το καπάκι από πάνω.
Αδειάζουμε τα γεμιστά, πασπαλίζουμε εσωτερικά με λίγη ζάχαρη και αλάτι και αφήνουμε στο ταψί μέχρι να τα αδειάσουμε όλα.
Γεμίζουμε τα λαχανικά σχεδόν μέχρι πάνω αλλά όχι ασφυκτικά, αλατίζουμε εξωτερικά, ραντίζουμε με λίγο λάδι και συμπληρώνουμε νεράκι στο ταψί μέχρι λίγο κάτω από τη μέση των γεμιστων.
Ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200 για 1 ώρα περίπου, αναποδογυρίζοντας τα γεμιστά (εκτός από τις ντομάτες) στη μέση περίπου της ώρας, όταν δούμε ότι από την μια πλευρά έχουν ψηθεί.

1 σχόλιο:

  1. Σουπερ τα γεμιστά σου
    Μ αρέσει κι εμένα να πειραματίζομαι..και τα γεμιστά σηκώνουν πειραματατισμούς.
    Τα ζήλεψα τώρα...

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...