Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

Λαχανοντολμάδες Φούρνου

Από τα αγαπημενα χειμωνιατικα φαγητα που ειναι λίγο μπελαλίδικα αλλα αξιζει τον κόπο. 

Υλικά
1 λάχανο μετριο χωρισμένο σε φυλλα (μου βγηκαν 25 φυλλα περιπου)
300 γρ. κιμάς
1 κούπα ρύζι κίτρινο πλυμμενο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 χούφτα μαιντανός ψιλοκομμένος
2 κ.σ. σαλτσα ντομάτας
1/2 κ.γ. πιπέρι κοκκινο
1/4 κ.γ. πιπερι μαυρο
1 κ.σ. αλάτι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Χωρίζουμε το λαχανο σε φυλλα και τα ξεπλενουμε καλα. Τα αφηνουμε να στεγνωσουν και ετοιμαζουμε τη γεμιση.
Σε κατσαρόλα βαζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ριχνουμε το κρεμμύδι και το καρότο. Αφηνουμε λίγο να μαλακωσουν και προσθετουμε τον κιμα. Ανακατευουμε και γυρναμε τον κιμα συνεχως μεχρι να ασπρισει τελειως και να μην εχει καθολου χοντρους σβωλους. Συμπληρωνουμε τη σαλτσα, τον μαιντανό και τα μπαχαρικά και σκεπάζουμε με νερό. Αφηνουμε να βρασει για μισή ωρα περίπου. 
Επειτα, ριχνουμε και το ρυζι συμπληρωνοντας 1,5 ποτηρι βραστό νερό. Βραζουμε για 10 λεπτα περιπου μεχρι να μαλακωσει το ρυζι, ανακατευοντας ενδιαμεσα και ελεγχοντας μηπως χρειαστει λιγο νερό ακομη για να μην κολλησει. Μολις το ρυζι ειναι ετοιμο, σκεπαζουμε με μια καθαρη πετσετα και το καπακι της κατσαρολας και κατεβαζουμε από τη φωτια αφηνοντας το στην ακρη.
Ταυτόχρονα μπορούμε να ετοιμασουμε και τα φυλλα του λαχανου. Βαζουμε σε μια κατσαρόλα μπολικο νερό να βρασει. Μόλις αρχισει να κοχλάζει ρίχνουμε μεσα 4-5 φύλλα λαχανο και περιμενουμε να ξανακοχλάσει το νερό. Μολις ξανακοχλάσει, γυρναμε τα φυλλα αναποδα μεσα στην κατσαρόλα και σε 1 λεπτο τα βραζουμε σε τρυπητό να στραγγιξουν και να κρυώσουν. Συνεχιζουμε με τον ιδιο τροπο μεχρι να τελειωσουν τα φυλλα.
Για να γεμισουμε τα λαχανοφυλλα, κοβουμε από καθε φυλλο το κοτσανι (που δεν μαλακωνει στο βρασιμο) και κραταμε το φυλλο απλωμενο στην παλαμη μας. Βαζουμε 1-1,5 κ.σ. γεμισης μεσα και τυλίγουμε πρώτα από το μερος του καρπου, επειτα τα πλαινά και τελος τυλίγουμε σαν ρολό.
Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες στριμωχτά σε ταψάκι και συμπληρωνουμε λίγο νερακι. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. 
Ψήνουμε στους 200-220 στον αερα για 1 ωρα και κατι. Στα 30-40 λεπτα περιπου, οταν κοκκινισουν από τη μια πλευρά, τους γυρναμε τούμπα και συνεχιζουμε αλλο τοσο περιπου μεχρι να ψηθούν και από την άλλη.

43 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ελπινίκη μου!Πωπω τέλειο!Νομίζω ότι θα το πάρω όλο όπως είναι!!!Μπράβο!Καλή εβδομάδα,φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Ελπιν΄ξκη. Μου άρεσε πολύ το ότι πρόσθεσες καρότο και ντομάτα,
    γιατί την κλασικήσυνταγή με αυγολέμονο δεν τη τρώμε!!!
    Λατρεύω και τα φαγητά φούρνου.
    Ερώτηση: έμεινε καθόλου σάλτσα ή όχι, δεν πρέπει; Δεν βλέπω να υπάρχει στο πιάτο σου. Ευχαριστώ.
    Φιλιά, καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Helen Gr, το καροτο και η ντοματα ειναι στη γεμιση. Οταν τους βαζω στο ταψι τους περιχυνω με λιγο νερακι, ελαιολαδο και αλατι μονο και τα αφηνω να ψηθουν, περιπου οπως τα γεμιστα. Δεν μενει σαλτσα στο τελος!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα και καλή χρονιά ...
    Πέρασε από το blog κερνάω Τσιπούρα !!!!

    ΥΓ. Υπέροχη ανάρτηση αν και δεν είμαι φανατικός του συγκεκριμένου φαγητού !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα και καλη χρονια και σε σενα! Σ ευχαριστω πολυ!
      Σου ρχομαι!

      Διαγραφή
  4. Τους λατρεύω τους λαχανοντολμάδες! Δεν τους έχω φτιάξει ποτέ στο φούρνο. Πολύ καλή ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω απ την αλλη, πρωτη φορα τα τελευταια χρονια δοκιμασα στην κατσαρολα. Η μαμα μου παντα ετσι τους εκανε από τη μαμα της κι αυτη!

      Διαγραφή
  5. Εμείς στη Λευκάδα δεν τους πολυφτιάχνουμε, αλλά στο σπίτι της πεθεράς μου γίνεται μάχη! Μου αρέσει πολύ η φουρνιστή εκδοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικα προτιμω τη φουρνιστη ουτως ή αλλως!

      Διαγραφή
  6. Τους λατρεύω τους λαχανοντολμάδες...Μπορεί να είναι και στο TOP των αγαπημένων μου φαγητών,αλλά στο φούρνο δεν τους έχω φάει ποτέ!Ωραία πρόταση!Φιλιά Ελπινίκη μου!Φοβεροί και λαχταριστοί φαίνονται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν εχεις δοκιμασει ετσι, προτεινω να τους δοκιμασεις! Το ξεροψημενο λαχανο ειναι τελειο!

      Διαγραφή
  7. Λατρεύω τους λαχανοντολμάδες!Μπορεί να είναι και από το TOP αγαπημένο μου φαγητό!!Φοβερό και λαχταριστό φαίνεται,αλλά στον φούρνο δεν τους έχω φάει!Ωραία η πρόταση σου!Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Α!!! Τι ωραία που είναι η φουρνιστή παραλλαγή! Οπωσδήποτε θα είναι και πιο ελαφριά! Μπράβο Ελπινίκη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομιζω ειναι πιο ελαφρια, καθως δεν εχουν καθολου σαλτσα!
      Σ ευχαριστω πολυ!

      Διαγραφή
  9. αμάν!!!! Δεν το έχω ξανακούσει! Αυτη η εκδοχή σηκώνει και πολλά πειράματα! Πολύ ωραία Ελπινίκη μου, Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις δικιο για τα πειραματα, ακομα δεν εχω κανει αλλα σιγουρα σηκωνει!

      Διαγραφή
  10. KALHSPERA STHN PIERIA H PETHERA MOY TOYS FTIAXNEI ETSI STO FOYRNO KAI MARESOYN PARA POLY !!!!!!! EGV TOYS FTIAXNV STHN KATSAROLA ...AGAPHMENO FAGHTO !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστω πολυ! Απ οτι καταλαβα του φουρνου δεν ειναι τοσο συνηθισμενοι, αλλα εμεις παντα μονο ετσι τους καναμε!

      Διαγραφή
  11. Ξέρεις πόσες φορές λέω να τους κάνω στον φούρνο?
    Και τελευταία στιγμή πάλι στην κατσαρόλα τους μαγειρεύω!
    Νομίζω πρέπει κάποια στιγμή να το αποφασίσω, φαίνονται τόσο λαχταριστοί οι δικοί σου!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ωραία η ιδέα σου! Το τελευαίο πιατάκι το θέλω όπως είναι:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφου θελεις μονο το πιατακι και δεν ζητησες το ταψι...ολο δικο σου!

      Διαγραφή
  13. Λαχταριστοί φαίνονται οι ντολμάδες, δεν τους έχω φτιάξει ποτέ έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απ οτι καταλαβα οι περισσοτεροι δεν εχουν δοκιμασει ετσι, αλλα προσωπικα το προτεινω ανεπιφυλακτα!

      Διαγραφή
  14. Πωωωωωω τι πες τώρα???? Και λάχανοντολμάδες και στο φούρνο?? Τέλεια ιδέα!
    Να΄χα τώρα 1,2,5,8 τεμαχιάκια...
    Καληνύχτες, πεινασμένες:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. πω πω Ελπινόκη φαίνεται θεικό!! είσαι τυχερή που το ταψί δεν είναι σε απόσταση βολής αλλιώς...ούτε δείγμα δε θα έμενε! γεια στα χεράκια σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτοι που ηταν σε... αποσταση βοληε το εξαφανισαν παντως!

      Διαγραφή
  16. Ελπινίκη δείχνουν υπέροχοι! Δεν τους έχω φτιάξει ποτέ στο φούρνο αλλά μου αρέσει πολύ η ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπιζω να τους δοκιμασεις καποια στιγμη και να σ αρεσει και η γευση!

      Διαγραφή
  17. Θα το έχεις καταλάβει μέχρι τώρα....ε??? Λατρεύω λαχανοντολμάδες! Θα τους δοκιμάσω και έτσι! Υπέροχοι θα είναι σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτό το φαγητό το πρωτοέφαγα στο σπίτι της Ελπινίκης πριν καμιά δεκαριά χρόνια, από τη μαμά της, είναι από τα πιο γευστικά, χορταστικά και αγαπημένα μου φαγητά. Εδώ και μια βδομάδα σκέφτομαι να ζητήσω τη συνταγή και σήμερα η Έλπη μου έκανε τη χαρά να την αναρτήσει. Σ'αγαπώ φιλενάδα.Αύριο θα το φτιάξω.Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μινι μου! Μαγειρευεις? Πόσο μα πόσο χαρηκα που διαβασα αυτο το σχολιο! Καλη επιτυχια στο μαγειρεμα! Φιλακια!

      Διαγραφή
  19. Και κάτι που ξέχασα. Εγω προτιμώ του ςλαχανοντολμάδες με αυγολέμονο, αλλά αυτούς τους συνιστώ ανεπιφύλακτα. Είναι α πο λαυ στι κοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. μα δεν ηξερα οτι υπαρχουν και φουρνου!αγαπω τους λαχανοντολμαδες αυγολεμενο,μα είναι λίγο μπελαλιδικοι για τα γουστα μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τωρα που ειδες και του φουρνου ελπιζω να τους δοκιμασεις.. ειναι λιγο λιγοτερο μπελαλιδικοι!

      Διαγραφή
  21. Dear Elpiniki, These stuffed cabbages look terrific. Blessings, Catherine xo

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...