Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Cookies με κομματάκια σοκολάτας (με ελαιόλαδο)



Υλικά
250 γρ αλεύρι γοχ
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
1 κσ ξυδι λευκο
1 κ.γλ. αλάτι
60 γρ. Ελαιολαδο
130 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλικη
130 γρ καστανή ζάχαρη
1 κσ λιναροσπορο ή σποροι τσια
3 κσ νερο
3-4 κ.σ. γάλα
100 γρ σοκολατα ή  σταγόνες σοκολατας
50 ως 100 γρ μακανταμια (προσιρετικα)


Εκτέλεση
Σπαμε το λιναροσπορο στο γουδί και ανακατευουμε με τις 3 κσ νερο. Τοποθετουμε το μιγμα στο ψυγειο για τουλαχιστον 15 λεπτα, καλυτερα μια ωρα (το ιδιο κανουμε με τους σπορους τσια χωρις ομως να χρειαζονται χτυπημα στο γουδι). Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Σε ενα μπολ χτυπαμε το ελαιολαδο με την κρυσταλλικη και την καστανη ζαχαρη, το ξυδι και την σοδα. μεχρι να ομογενοποιηθουυν καλα. Προσθέτουμε το λιναροσπορο (ή τους σπορους τσια) και ανακατεύουμε καλά. Σταδιακά προσθέτουμε το αλευρι κ το αλατι και ανακατευουμε. Σε αυτη τη φαση το μιγμα θα ειναι πολυ στεγνο. Προσθέτουμε σιγα σιγα οσο απο το γαλα χρειαστει μεχρι να σηματιστει μαλακη ζυμη. Τέλος, προσθέτουμε την σοκολάτα και αν θελουμε σπασμενα μακανταμια και ανακατεύουμε. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης γυρω στα 35 γρ. Τα αραδιάζουμε σε λαδοκολλα, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν και θα απλώσουν στο ψήσιμο.Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 με 12 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα γύρω-γύρω στις άκρες (στο κέντρο θα είναι ακόμη μαλακά). Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυωσοθν για λιγο και τα μεταφέρουμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.


Σημειώσεις
1. Τα Διατηρούμε σε αεροστεγές κουτί, μεταλλικό ή γυάλινο.
2. Αντι για λιναροσπορο κ νερο μπορουμε να χρησιμοποιησουμε 1 αυγο. Σε αυτη την περιπτωση ισως χρειαστει λιγοτερο γαλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...