Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Κανέλα

Ψάχνοντας για την κανελα, βρηκα τόσα πολλά και πολύ ενδιαφεροντα πραγματα που δεν ηξερα τι να πρωτογράψω!
Είναι ένα από τα πλέον κοινά μπαχαρικά που καλλιεργείται στην Ασία. Βγαίνει από τη φλούδα του δέντρου της κανέλας, η οποία αφαιρείται σε στρώσεις και ύστερα τρίβεται μέχρι να φτάσει στη μορφή που τη χρησιμοποιούμε.
Η κανέλα με τη μορφή σκόνης, χάνει πολύ εύκολα το άρωμά της, γι' αυτό πρέπει να φυλάσσεται σε καλά κλεισμένα δοχεία. 

Με τι ταιριάζει: Η σκόνη προσθέτει γεύση και άρωμα σε σοκολάτες, κουλουράκια, κέικ και μηλόπιτες, ενώ τα ξυλάκια κανέλας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κομπόστες, τουρσιά, ακόμα και στην ετοιμασία ζεστής σοκολάτας και τσαγιού. Δίνει ιδιαίτερη νότα σε μαρινάτες, στο κόκκινο κρέας, στα πουλερικά και στο ψάρι. Ακόμη, αποτελεί βασικό συστατικό σε μίγματα μπαχαρικών, όπως το γκαράμ μασάλα.

Πριν μερικά χρόνια, επιστήμονες από το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, ανακάλυψαν τυχαία ότι ακόμη και μισό κουταλάκι του τσαγιού κανέλας, μπορεί να μειώνει αποτελεσματικά τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα των διαβητικών. 

Εχει επισης αντιπηκτικες ιδιοτητες.Τονωτικο σε περιπτωσεις αδυναμιας,εμμηναγωγο σε ανεπαρκεια και πονους περιοδου,σταματαει τη διαρροια και τους σπασμους του εντερου και του στομαχου.ανακουφιζει τον πονοδοντο.
Σε εθελοντες που την καταναλωσαν,κατεβασε το επιπεδο λιπιδιων και κακης χοληστερολης.Σε δοκιμαστικους σωληνες παλι εξουδετερωσε τις ελευθερες ριζες.
 
Φυσικα δεν συνισταται η βρωση ξυλων κανελλας ουτε η αυξημενη καταναλωση μηλοπιτας η οποια ετσι κι αλλιως περιεχει αρκετα λιπη.Το μυστικο ειναι να προσθετεις κανελλα σε αυτο που θα ετρωγες ετσι κι αλλιως.
Τα συστατικα που δρουν θεραπευτικα δεν βρισκονται στο αιθεριο ελαιο της κανελλας.Αλλα η σκονη της κανελλας μπορει να προστεθει σε φρυγανιες,δημητριακα,χυμους ή και στον καφέ.
Αποφευγουμε ομως τη χρηση της κατα την εγκυμοσυνη ειδικα τη χρηση του αιθεριου ελαιου της καθως μπορει να διεγειρει τη μητρα.Επισης η χρηση του ελαιου μπορει να προκαλεσει τοπικη λευκοδερμια.

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΜΟΥ, ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΛΑ.
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...