Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Μοσχοκάρυδο

Το μοσχοκάρυδο ειναι από τα αγαπημενα μου μπαχαρικα. Είναι το κουκούτσι του φρούτου από το ομώνυμο δέντρο. Θεωρείται από τα πλέον δυνατά μπαχαρικά και η πατρίδα του είναι η Ινδία.
Ταιριάζει σε γλυκές παρασκευές όπως πουτίγκες, μπισκότα αλλά και σε πιάτα με πατάτες, καρότα, σελινόριζα. Είναι ιδανικό μπαχαρικό για το σπανάκι, γιατί ισορροπεί τη μεταλλική του γεύση. Επίσης είναι απαραίτητο συστατικό στην μπεσαμέλ, τον πουρέ πατάτας, σε σάλτσες, τυριά και γενικότερα πιάτα που περιέχουν γαλακτοκομικά.

Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο μαζί με λίγη άχνη ζάχαρη δίνει εντελώς ξεχωριστή γεύση σε πορτοκάλια και ανανά. Ταιριάζει με το γαρίφαλο, την κανέλα, το μπαχάρι και το τζίντζερ.

Το μοσχοκάρυδο έφθασε στην ανατολική Μεσόγειο από τους Αραβες τον 12ο αιώνα. Το 1191 ήταν ένα από τα αρωματικά που στρώθηκαν στους δρόμους της Ρώμης, λόγω των απολυμαντικών του ιδιοτήτων, με την ευκαιρία της στέψης του αυτοκράτορα Ερρίκου του 6ου.

Βοηθάει την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, ειδικά των πλούσιων σε άμυλο και λίπος τροφών.
Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε σκόνη και μάλιστα σε μικρή ποσότητα. Βοηθάει την έκκριση γαστρικών υγρών, καταπολεμά τον μετεωρισμό και τα αέρια της κοιλιάς και γενικά «ανοίγει» την όρεξη. Επίσης ανακουφίζει από το φούσκωμα, τον εμετό και τη ναυτία.

Προσοχή! Το μοσχοκάρυδο είναι τοξικό και πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε μικρές ποσότητες.

3 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ελπινίκη μου!
    Το μοσχοκάρυδο είναι και το δικό μου αγαπημένο μπαχαρικό!
    Ταιριάζει τέλεια σε αλμυρές και γλυκές γεύσεις!
    Μπράβο πολύ ωραία ανάρτηση!\
    Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εμένα μ΄αρέσει η προσθήκη του μοσχοκάρυδου!-Δεν ηξερα οτι ειναι τοξικό, ευχαριστώ Ελπινίκη μου για τις πληροφορίες!Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραίες οι πληροφορίες σου, αν κι εγώ δεν έχω πολύ καλή σχέση γενικώς με τα μπαχαρικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...