Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

ο Μαϊντανός που πάει με Όλα

Ο μαϊντανός μ΄αρεσει στα φαγητά γιατι δεν αλλοιώνει τη γευση ιδιαίτερα, αλλα δίνει κάτι παραπάνω και λίγο χρωματάκι. Τον χρησιμοποιώ και νομιζω το χρησιμοποιούμε όλοι, σε όλα σχεδόν τα φαγητά που φτιάχνω, και μετά από λίγο ψάξιμο στο διαδίκτυο, ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΜΕ!!!

Ο μαϊντανός ή αλλιώς πετροσέλινο και μακεδονήσι, προσφέρει πολλά στην κουζίνα αλλά και στον οργανισμό μας. Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C (σχεδόν 3πλάσια του λεμονιού), βιταμίνες Ε (βοηθούν στην αρτηριοσκλήρωση, στη φλεβίτιδα, στα μικρόβια και τις ιώσεις), βιταμίνη Α (ιδανική για όραση, ακμή, έκζεμα) και ακόμη σε φολικό οξύ, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο, σελήνιο. Δικαίως τον ονόμασαν «φυτό της υγείας», αφού, όπως λέγεται, διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ μειώνει το στρες, την κυτταρίτιδα και τη χοληστερίνη.

Τον βρίσκουμε όλο το χρόνο, ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα, αφού δεν αλλοιώνει ισορροπίες γεύσης ή μυρωδιάς, είναι δε το αγαπημένο διακοσμητικό «τελείωμα» σε φαγητά, σαλάτες, ντιπ, καναπεδάκια. Χρησιμοποιείται καλύτερα στο τέλος του μαγειρέματος, για να μη χάσει το άρωμα και τη γεύση του.

Φυτρώνει εύκολα και παντού : σε χωράφια, σε κήπους, ακόμα και σε μικρές γλάστρες φύεται, γνωστοποιώντας την παρουσία του και φωνάζοντας για την αναγκαιότητά του σε ένα καλό γεύμα.

Επίσης φαίνεται να ευνοεί την πέψη των τροφών, καθώς αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου χάρη σε ένα από τα κύρια αιθέρια έλαιά του που ονομάζεται myristicin. Σε αυτό οφείλεται και η ελαφρά παραισθησιογόνος δράση που του αποδίδεται.

Ο μαϊντανός, μαζί με άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, ανήκουν στα τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ. Τα τελευταία χρόνια, μελετάται η σχέση της βιταμίνης Κ με την οστεοπόρωση. Φαίνεται ότι η βιταμίνη Κ παίζει σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της υγείας των οστών, είτε μέσω της οστεοκαλσίνης είτε μέσω άλλων μηχανισμών. Άλλες ευεργετικές επιδράσεις του μαϊντανού αποδίδονται κυρίως σε δύο είδη συστατικών που περιέχει: τα αιθέρια έλαια και τα φλαβονοειδή. Ο μαϊντανός, εξαιτίας των αιθέριων ελαίων του, θεωρείται χημειοπροστατευτικό τρόφιμο, και ειδικότερα ότι εξουδετερώνει συγκεκριμένα είδη καρκινογόνων, όπως τα βενζοπυρένια που βρίσκονται στο ψήσιμο στα κάρβουνα.

Ο μαϊντανός παρουσιάζει αντιοξειδωτική δράση και μέσω της βιταμίνης C και του β-καροτενίου που περιέχει. Για αυτό και η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C και β-καροτένιο έχει συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά και άλλα νοσήματα.


Παραδοσιακά, ο μαϊντανός έχει χρησιμοποιηθεί για τις αντισηπτικές του ιδιότητες, ενώ ο νωπός χυμός του συστήνεται σε πυρετό, βήχα, γρίπη, ναυτία από «στομαχικό ίλιγγο», αλλά και την κακοσμία της αναπνοής.

Προσθέτοντας ελαιόλαδο στη σαλάτα ή κατά το μαγείρεμα, αυξάνεται η απορρόφηση της βιταμίνης Κ από το μαϊντανό.

Βάλτε ένα ματσάκι μαϊντανό σε ένα μπουκάλι με ελαιόλαδο και χρησιμοποιείστε για τα ψητά ψάρια. Μασώντας ένα φυλλαράκι μαϊντανού μετά το γεύμα δίνει στην αναπνοή σας ένα λεπτό άρωμα και μια αίσθηση φρεσκάδας, ικανά να εξαλείψουν και τη μυρωδιά του σκόρδου και του κρεμμυδιού στην αναπνοή.

Πίνουμε νηστικοί τσάι μαϊντανού, για αποτοξίνωση, μείωση κυτταρίτιδας και κατακράτησης υγρών.Προσθέτουμε στο σαμπουάν «τσάι» μαϊντανού: δίνει λάμψη στα μαλλιά, ανακουφίζει το ερεθισμένο δέρμα του κεφαλιού και διώχνει τις... ψείρες!

6 σχόλια:

  1. Σημαντικά όλα αυτά που προσφέρει ο μαϊντανός. Ένα διάστημα έπινα τσάι μαϊντανού για την πέψη, οι ιδιότητες του ανεκτίμητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω φυτέψει στο παρελθόν μαϊντανό σε γλάστρα και μπορώ να πω ότι πιάνει αρκετά καλά. Βέβαια κάποια στιγμή έπιασε ζουζουνάκια αλλά δεν βαριέσαι.

    Επίσης δεν δίνει μόνο γεύση και άρωμα σε ένα φαγητό, αλλά και χρώμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλή παρουσίαση για τον μαϊντανό!
    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. σχεδον επαγγελματικη η παρουσιαση σου για τον μαιντανο, που εγω τον λατρευω!!!!
    σου εχω παιχνιδι, περνα να το παραλαβεις!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο μαιντανος όπως και άλλα τροφιμα - μυρωδικα και μη - δεν μ αρεσαν καθολου. Ανακαλυπτοντας ομως ιδιοτητες και αρωματα, αλλαζω συνεχως γνωμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελπινίκη μπράβο για την ανάρτηση σου!
    Ο μαϊντανός δν είναι τυχαίο οτι πάει σχεδόν με όλα!!Βότανο!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...