Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Μοσχάρι Στοιφάδο με Κάστανα

Τα  κρεμμυδάκια για στοιφαδο μ αρεσουν παρα πολύ. Ειδικα οταν το στοιφαδο ειναι στη γαστρα που μαλακώνουν και γλυκιζουν τοσο ομορφα, είναι δυσκολο να τους αντισταθω! Από καιρό ήθελα να δοκιμασω το καστανο στο στοιφαδο και τελικα μας αρεσε πολύ και του ταιριαζει απιστευτα!

Υλικά
1/2 κιλό μοσχαράκι κομμένο σε μπουκιες
1/2 κ.γ. πιπερι μαυρο
1/2 κ.γ. πιπέρι κόκκινο
1/2 κ.γ. μπάχαρι

1 κιλό κρεμμυδάκια στοιφάδου
1/2 κιλό καστανα
2 μεγαλες χουφτες σταφίδες 
3-4 φύλλα δαφνης
1,5 κ.γ ρίγανη
1/4 κ.γ. πιπέρι μαυρο 
1 κ.γ πιπέρι κόκκινο
1,5 κ.γ αλάτι
1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί
1/3 φλ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Από το προηγουμενο βραδυ βαζουμε τα κρεμμυδακια σε ζεστο νερο για 1/2 - 1 ώρα και τα καθαριζουμε (καθαριζονται ευκολοτερα ετσι). Τα αφηνουμε σε κρυο νερο σε μπολ με καπακι ολη τη νυχτα στο ψυγειο. Αυτο μπορεί να γινει και το πρωι, απλα ετσι κερδιζουμε χρονο. Χρονο επισης μπορουμε να κερδισουμε αν ετοιμασουμε και τα καστανα από το βραδυ. Τα βραζουμε για 30 λεπτα περιπου εχοντας προηγουμενως χαραξει σταυρούς στα πλατια πλαινα μερη τους. Από την κατσαρόλα τα ριχνουμε απευθειας σε κρυο νερό και τα καθαριζουμε αμεσως. 
Ξεκινάμε, βάζοντας τα πρωτα 4 υλικά σε χυτρα και βραζουμε το μοσχαρι συμφωνα με τις οδηγιες της χυτρας μας μεχρι να μαλακωσει. Σε κατσαρόλα απλή βραζουμε και παλι μεχρι να ειναι σχεδον ετοιμο. 
Ταυτόχρονα σε γαστρα τοποθετουμε τα κρεμμυδάκια με όλα τα υπολοιπα υλικά εκτός από τα καστανα και τη βαζουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 220 για 1 ωρα και κατι περίπου. 
Επειτα, κι αφου ειναι ετοιμο και το μοσχαρι, συμπληρωνουμε στη γαστρα το μοσχαρι και τα καστανα και ψηνουμε αλλη μισή ωρα μεχρι ολα τα υλικα να ειναι ετοιμα και μαλακά!

55 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. sorry...λάθος!!!! καλημέρααα!!!! έλεγα ότι δεν έχω δοκιμάσει στο στιφάδο κάστανα..και γι αυτό θα το δοκιμάσω σίγουρα!!!φιλιά!!!!

      Διαγραφή
    2. Να το δοκιμασεις... κι εγω το φοβομουν στη γευση αλλα ειναι τελειο!

      Διαγραφή
  2. Ιδιαίτερο στιφάδο και σίγουρα νόστιμο, δεν τον είχα υπόψη το συνδυασμό. Είναι μαλακά τα κάστανα στο μισάωρο? Είδα ότι τα βράζεις από την προηγούμενη αλλά ποιά είναι η υφή τους? Καλημέρα! Καλές Απόκριες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα! Τα καστανα δεν ειναι τελειως μαλακά. Μαλακωνουν μετα στη γαστρα. Αν σου βρασουν περισσοτερο και μαλακωσουν πολυ, τα βαζεις στη γαστρα μονο λιγο στο τελος. Αν ειναι πιο σκληρα τα βαζεις σχετικα νωρις για να μαλακωσουν στο φουρνο.

      Διαγραφή
  3. Φαίνεται εξαιρετικό. Τέλειο για Κυριακάτικο τραπέζωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. έχω κάστανα στον καταψύκτη και πρέπει να τα χρησιμοποιήσω οπότε θα δοκιμάσω.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπιζω να σ αρεσει... στα υποψην εχω να δοκιμασω στοιφαδο με καστανα και φασολια ή μπακαλιαρο!

      Διαγραφή
  5. Wow, this looks delicious! We love chestnut braised in meat dishes and these looks perfect! Thanks for sharing!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα Ελπινίκη μου! πολύ πρωτότυπο και μυρωδάτο το πιάτο σου! αν και μου αρέσουν τα κάστανα δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να τα βάλω στο φαί. αχ και να είχα το πηλινο στα χέρια μου!!! φιλάκια και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστω πολυ! Να το δοκιμασεις! Αφου σ αρεσουν και τα καστανα θα σ αρεσει σιγουρα!

      Διαγραφή
  7. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΧΕΤΕ ΒΡΑΒΕΙΑΚΙ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΤΕ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. για να πω την αλήθεια Ελπινίκη μου στιφάδο με κάστανα δεν εχω δοκιμάσει, τι κρίμα που δεν είμαστε κοντά για να επαιρνα το μεζεδάκι μου για να έχω και άποψη !!!!

    γεια στα χεράκια σου


    καλή βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως κριμα! Αν ομως τυχει και δοκιμασεις καποια στιγμη, περιμενω εντυπωσεις!

      Διαγραφή
  9. Ελπινίκη μου δεν το έχω δοκιμάσει με κάστανα, φανταστικό πρέπει να έγινε!!!Να μπορούσα να δοκιμάσω κιόλας...μμμμ!Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να κανω που δεν μπορω να προσφερω online δοκιμη! Σ ευχαριστω πολυ!

      Διαγραφή
  10. Πολύ εναλλακτικό και πρωτότυπο στιφάδο Ελπινίκη! Κι έχω και κάτι κάστανα περισσευούμενα και δεν ξέρω τι να τα κάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρηκες τι να τα κανεις! Αν αποφασισεις να το δοκιμασεις περιμενω εντυπωσεις!

      Διαγραφή
  11. Γεια σου Ελπινίκη...πολύ πρωτότυπο το πιάτο σου. Κι εγώ δεν έχω δοκιμάσει κάστανα με φαγητό καμμία φορά...πράγματι είναι εναλλακτική ιδέα...μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ωωωω!!1ειναι τοσο γαργαλιστικο,που ακομη κι εγω που δεν τρωω καστανα,μπαινω σε μεγα πειρασμο!bravo chef!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν σ αρεσουν τα καστανα? Μπορει και να αλλαξεις γνωμη!

      Διαγραφή
  13. Ελπινίκη μου αυτό το πιάτο με κάνει να νοιώθω όμορφα και μόνο που το βλέπω, μου φέρνει στο μυαλό Χριστούγεννα (προφανώς λόγω των κάστανων)αλλά συνδυάζει και αγαπημένες μου γεύσεις!
    Καλή βδομάδα Ελπινίκη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αληθεια ειναι οτι αυτο το φαγητο εκανα για την Πρωτοχρονια, οποτε καλα κανει και σου θυμιζει Χριστουγεννα!

      Διαγραφή
  14. Ελπινίκη μου λατρευω το στιφάδο και με κάστανα δεν είχα σκεφτεί να το κάνω ποτε! Αλλά γιατί δεν τα βάζεις να βράσουν όλα μαζί;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν το κανω με κουνελι ή κοτοπουλο το βαζω κι αυτο μαζι με τα κρεμμυδακια στη γαστρα, αλλα το μοσχαρι φοβηθηκα μηπως δεν μαγειρευτει καλα και γι αυτο το εκανα χωριστα να ειμαι σιγουρη.
      Τα καστανα επρεπε να ξεφλουδιστουν πριν μπουν, οποτε αναγκαστικα χωριστα!

      Διαγραφή
  15. Πολύ πρωτότυπο το στιφάδο σου,έτσι για δοκιμή και αλλαγή θα ήθελα να το φτιάξω.Καλή εβδομάδα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπιζω να το δοκιμασεις και να σ αρεσει!
      Καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή
  16. Μιάμ...σίγουρα δεν θα έμεινε κανένα πιάτο..οπότε την επόμενη θα μου κρατήσεις ένα ε;;;Καλή σου μέρα Ελπινίκη μου!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Επιτέλους μπήκα στο μπλόγκ σου μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες ημερών. χαχαχα
    Ειληκρινά πάντως αντιμετώπιζα πρόβλημά κάθε φορά που προσπαθουσα να μπω.Στο έχω γράψει και στο σχόλιο που έκανες στο μπλογ μου.
    Λοιπόν στο θέμα τώρα!
    Το φαγητό σου το λατρεύω με ή χωρίς κάστανα. Τα κάστανα όμως που είναι μια τεράστια αγάπη κι αυτά φαντάζομαι θα ταιριάζουν απόλυτα με το στιφάδο. Δεν είχα ξαναδεί κάτι τέτοιο και μου άρεσε πολύ ο συνδυασμός.
    Η συνταγή σημειώνεται. Εγώ μέχρι τώρα στο στιφάδο έβαζα δαμάσκηνα ξερά.
    Όσο για την παρουσίαση... Η γάστρα είναι όλα τα λεφτά!! Του ταιριάζει απόλυτα!
    Φιλιά και την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστω πολυ! Δεν ξερω τι προβλημα ειχε!
      Καμια φορα βαζω κι εγω δαμασκηνα και βερυκοκα ξερα και ειναι επισης πολυ νοστημο!

      Διαγραφή
  18. Ουάοουυυυ!!!! Θα το φτιάξω!!!! Είναι ότι πρέπει για χειμώνα.... Συγχαρητήρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αμαν!!!! Λατρεύω το στιφάδο και με τα κάστανα μέσα θα είναιιιιι!!!! Σλουρπ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Νόστιμο και πρωτότυπο το φαγάκι σου Ελπινίκη μου!!! Γεια στα χεράκια σου!! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Dear Elpiniki, This looks so very delicious! I just know that I would love this with a nice loaf of bread to dip in the gravy. Blessings my friend, Catherine xo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημέρα...πρώτη φορά το βλέπω το στιφάδο με κάστανα.
    Θα δοκιμαστεί και θα σου γράψω εντυπώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ελπινίκη πέρασε από το σπιτάκι μου... σου έχω βραβειάκι! Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ελα μια βολτίτσα και από το δικό μας blog, έχεις βραβειάκι:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ελπινίκη πέρασε και απο το δικό μου blog,έχεις βραβειάκι επίσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. AAA TO STIFADO TO LATREYV ME KASTANA OMVS DEN TO EXV FTIAKSEI POTE ...KRATV THN SYNTAGH SOY !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...