Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011

Μαρμελάδα Φράουλα

Από ολες τις μαρμελάδες, οι αγαπημενες μου ειναι η φραουλα και το ροδακινο... ξεκινησα με τη φραουλα λογω εποχης και ανυπομονω για το ροδακινο!
Πρωτη φορα δοκιμασα να κανω μαρμελαδα πριν λιγο καιρο και ξεκινησα με μηλο. Για εκεινη τη δοκιμη εψαξα αρκετα στο internet, ρωτησα αρκετα όσες νοικοκυρες ξερω που φτιαχνουν μαρμελαδες και ξεκινησα! Εκεινη η πρωτη προσπαθεια ηταν αρκετα πετυχημενη οσον αφορα την υφη, αλλα δεν με ενθουσιασε πολύ ο συνδυασμος.
Αυτη τη φορα ομως η μαρμελαδα φραουλα ειναι τοσο μα τοσο νοστιμη που πηρα ηδη κι αλλες φραουλες να κανω... αποθεμα!

Υλικά (για 1 βαζακι)
600 γρ. φραουλες πλυμενες, καθαρισμενες
6 κουταλιες σουπας γεματες ζαχαρη (περιπου 1 κουταλια γεματγ σουπας για καθε 100 γρ. φραουλας - εννοειται πως μπορει να μπει λιγοτερη ή περισσοτερη αναλογα με το ποσο γλυκιες ειναι οι φραουλιτσες)
χυμός από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι
Εκτέλεση
Από το προηγουμενο βραδυ βαζουμε σε ενα μεγαλο μπωλ στις φραουλες και τη ζαχαρη και το αφηνουμε ολο το βραδυ στο ψυγειο.
Την επόμενη σουρωνουμε τις φραουλες και το ζωμο τον ριχνουμε σε κατσαρόλα με το χυμό λεμονιού (ή πορτοκαλιού).
Τις φραουλες τις χτυπαμε στο multi να λιωσουν. Προσωπικα μ αρεσει χωρις κομματακια φρουτου, γι αυτο και το εκανα στο multi - εννοειται πως αν προτιμαμαι τις λιωνουμε ελαφρα με το πιρουνι).
Ριχνουμε και τις φραουλες στην κατσαρόλα και μιλις παρει βραση χαμηλανουμε τη φωτια (στη μεσαια περιπου ενταση) και αφηνουμε να βρασουν ανακατευοντας συχνα για να μην κολλησει.
Εν τω μεταξυ εχουμε βαλει ενα μικρο πιατακι στην καταψυξη.
Χρειαζονται περιπου 15-20 λεπτα μεχρι να ειναι ετοιμη η μαρμελαδα. Όταν αρχισει να σχηματιζει ενα γυαλιστερο στρωμα πανω στην ξυλινη κουταλα που ανακατευουμε, περνουμε ενα κουταλακι μαρμελαδας και το ριχνουμε στο παγωμενο πιατακι, κανοντας στη μεση μια γραμμη με το κουταλι. Αν η μαρμελαδα δεν καλυψει το κενο, ειναι ετοιμη!
Τη μεταφερουμε αμεσως σε αποστειρωμενο ζεστο βαζακι (τις επομενες μερες θα αναρτησω την διαδικασια που ακολουθησα εγω), κλεινουμε καλα το καπακι και αφηνουμε αναποδογυρισμενο μεχρι την επομενη μερα.

10 σχόλια:

  1. Στείλε κι από δω μια κουταλίτσα!
    Τέλεια!
    Καλοφάγωτη με φρέσκο,ζεστό ψωμάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είπες δύο από τις πιο αγαπημένες μου μαρμελάδες, φράουλα και ροδάκινο!
    Δοκίμασε και το βερύκοκο, δίνει από τις ωραιότερες μαρμελάδες!!
    Τέλεια την πέτυχες την φραουλίτσα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. υπέροχο το χρωματάκι της, τέλεια φαίνεται η μαρμελαδίτσα σου κι είναι από τις πιο αγαπημένες!!! σλουρπ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι δικές μου αγαπημένες είναι φράουλα, βανίλια και βερύκοκο!!!!
    Ωραία φαίνεται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η πιο αγαπημένη μαρμελάδα!!!!!!!

    Η όψη της είναι...φοβερή!!!!! Με φρέσκο ζεστό ψωμάκι και βουτυράκι..όλα τα λεφτά!!!!

    Φιλιά, Φανή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από τις αγαπημένες μας μαρμελάδες.
    Και η δική σου φαίνεται επιτυχημένη Ελπινίκη μου.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Δώρα, μονο μια κουταλιτσα θα σε φτασει?

    @ ΕΛΕΝΑ, εννοειται θα δοκιμασω και βερικοκο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Γαστεροπληξ, σ ευχαριστω πολυ!

    @ manousina, βανιλια δεν εχω δοκιμασει - εννοεις τα δαμασκηνα "βανιλια"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ ΦΑΝΗ, ειδικα με το ζεστο και μαλακο ψωμακι ειναι... παραπανω απ ολα τα λεφτα!

    @ Marion, σ ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εφτιαξα και εγώ πριν λίγες μέρες και η δική σου φαίνεται τέλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...