Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Μελομακαρονα

Όπως εχω πει πολλές φορες σε σχολιασμους, τα μελομακαρονα ειναι το αγαπημενο μου χριστουγεννιατικο γλυκο. Η πρωτη δοση που εκανα φετος δεν φωτογραφηθηκε, οπότε με τη δευτερη δόση ήρθε και η ωρα της δημοσίευσης. Φέτος ήταν η πρωτη φορά που τα επιχειρησα κι ετσι ακολουθησα τη συνταγη της Βεφας (σχεδόν!)

Υλικά (για 40-50 μελομακαρονα)
1 1/2 κούπα λάδι
1/2 κούπα βούτηρο (η Βεφα βαζει μαγειρικό λίπος)
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπας χυμό πορτοκαλιού (η Βεφα βαζει 3/4)
1/2 κούπας κονιάκ (η Βεφα βαζει 1/4)
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
8 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

για το σιρόπι
3 κουπες νερό (η Βεφα βαζει 2)
2 κουπες μέλι
2 κουπες ζαχαρη

για στόλισμα
καρυδια ψιλοσπασμενα
λίγη κανελα
λίγο γαρυφαλο

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το ξυσμα πορτοκαλιου και το βαζουμε με ενα κουταλακι ζαχαρη σε ενα μπολάκι στο ψυγειο - έτσι βγαζει ολο το αρωμα του και ταυτοχρονα λιωνει και δεν φαινεται μες τη ζυμη. Λιώνουμε το βουτυρο και το χτυπαμε μαζι με το λαδι, τη ζαχαρη, το χυμο πορτοκαλιου, το κονιακ και το ξυσμα μεχρι να γινει εντελως ομοιογενεις χυλος.
Στη συνεχεια αφηνουμε το μιξερ και συνεχιζουμε με τα χερια, προσθετοντας το μπεικιν και τη σοδα και σταδιακα το αλευρι. Λιγοτερο μπορει να χρειαστει, περισσοτερο μαλλον οχι. Όσο πιο μαλακη ειναι η ζυμη, τόσο πιο μαλακα και μελωμενα θα γινουν τα μελομακαρονα - εμενα μ αρεσουν καπως σφιχτα, οποτε βαζω σχεδον ολο το αλευρι.
Απλώνουμε τα μελομακαρονα σε λαδοκολα και ψηνουμε στους 175 για 25-30 λεπτα μεχρι να ροδισουν. Τότε τα βγαζουμε και τα αφηνουμε να κρυωσουν.

Όταν τα μελομακαρονα παγωσουν σχετικα, ξεκιναμε το σιροπι. Βραζουμε ολα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, ξαφριζοντας τον αφρο που δημιουργειται. Απλώνουμε τα μελομακαρονα σε βαθια ταψια αναποδα και κοντα το ενα στο αλλο και όταν το σιροπι αρχισει να βραζει, αποσυρουμε και περιχυνουμε τα μελομακαρονα με μια κουταλα.
Τα αφηνουμε ετσι για 12-15 ώρες - εγω τα αφηνω συνηθως ολο το βραδυ και στη συνεχεια τα αναποδογυριζουμε και τα πασπαλιζουμε με το μιγμα καρυδι - κανελα - γαρυφαλο.

5 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...