Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

Ραβανι

Υλικά
2 φλ.τσαγιου σιμιγδαλι ψιλό
1 φλ. αλευρι γ.ο.χ.
2 φλ. βουτυρο
1 φλ. ζαχαρη
5 αυγα χωρισμενα
3 βανιλιες
2 κουταλακια μπεικιν
1 κουταλακι σοδα
ξυσμα λεμονιου

για το σιροπι
3,5 φλ. ζαχαρη
3 φλ. νερο
1 φλουδα λεμονιου

για στολισμα
αμυγδαλα

Εκτέλεση
Χτυπαμε το βουτυρο και τη ζαχαρη μεχρι να αφρατεψουν. Στη συνεχεια χτυπαμε τα ασπραδια σε μαρεγκα. Επιστρεφουμε στο αρχικο μιγμα και ριχνουμε τους κροκους των αυγων, χτυπωντας μεχρι να ομογενοποιηθουν. Ριχνουμε τις βανιλιες, το μπεικιν, τη σοδα και το ξυσμα και επειτα το σιμιγδαλι και το αλευρι εναλλαξ με τη μαρεγκα.
Κανονικα δεν πρεπει να γινει μεχρι τελους στο μιξερ, αλλα επειδη δεν ειχα πολύ χρονο το εκανα ολο στο μιξερ και μου φουσκωσε κανονικα. Βουτυρωνουμε δυο αλουμινενια ταψακια (ή ενα μεγαλο) και ριχνουμε μεσα τη ζυμη. Ψηνουμε στους 170 στον αερα για 45 λεπτα περιπου.

Στο μεταξυ ετοιμαζουμε σε κατσαρολα το σιροπι και αφηνουμε στην ακρη να κρυωσει μεχρι να βγει το ραβανι.
Όταν ψηθει, βγαζουμε απο το φουρνο, με μια οδοντογλυφιδα κανουμε σε μερικα σημεια τρυπες στο γλυκο και περιχυνουμε με το σιροπι. Αφηνουμε λιγες ωρες να το απορροφησει και στη συνεχεια στολιζουμε με αμυγδαλα.
 

10 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ελπινίκη μου και καλές γιορτές!!!
    Το ραβανί σου είναι τέλειο!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι χτύπημα είναι τούτο τώρα μες τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα Ελπινίκη μου????

    Τη μεριδούλα μου παρακαλώ!!
    Μας αρέσει πολύ το ραβανί!
    Γειά στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τρελαίνομαι για ραβανί, να πάρω όλο το ταψί;
    Φιλιά πολλά και καλές γιορτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ georgiaxara, καλες γιορτες και σε σενα! Σ' ευχαριστω πολύ!

    @ Έφη, ειδικη παραγγελια γιαγιας ειναι το ραβανι... κερασου ελευθερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Στο δικο μου..., όσα θες!!!

    @ Μαρια, παρε και το ταψι αν θες... εκανα δύο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μόλις γύρισα από εργασία και έπεσα πάνω στην ανάρτηση. Δυστυχώς δεν έχω ραβανί, αλλά ευτυχώς έχω καζάν ντιπί και εκμέκ κανταΐφι. Καλή μου όρεξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν άργησα πολύ? Είχα και ολόκληρο ταξίδι... Και οι οδοιπόροι έχουν ειδική μεταχείριση...
    Καλά Χριστούγεννα Ελπινίκη! Ότι ποθεί η καρδούλα σου να γίνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Kanthare, ο,τι εχει κανεις καλο ειναι...

    @ Taste Advisor, προλαβες, κερασου!

    @ Αγγελικη, τους οδοιπορους τους προσεχουμε ιδιαιτερως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...