Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011

Μελομακαρονα Λαδιού

Τα περσινά μελομακάρονα ήταν τα πρώτα που δοκιμασα να φτιαξω μονη μου, και οπως ανεφερα και περσι, ήταν βασισμενα σε συνταγη της Βέφας. Φέτος, ως λίγο πιο εμπειρη, τα εφτιαξα διαφορετικα. Δεν βασιστηκα σε καμια συγκεκριμενη συνταγη - εξαλλου ολες εχους πανω κατω τα ιδια υλικα - αλλά ήθελα οπωσδηποτε να τα φτιαξω μονο με λάδι (χωρις βουτηρο δηλαδή) και να αντικαταστησω μερος του αλευριου με συμιγδαλι. Εγιναν καταπληκτικά και μας αρεσαν τοσο πολύ που σε τρεις - τεσσερις μερες χρειαζομασταν και δευτερη δοση!

Υλικά (για 70-75 μικρά ή 50-55 μεγαλουτσικα)
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα ηλιελαιο
1/2 κούπα φρεσκοστυμμενος χυμός πορτοκάλι
1/3 κούπας κονιάκ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/3 κούπας ζάχαρη

1 κ.γ. σόδα μαγειρικής
1/2 κ.γ. κανελλα
1/2 κ.γ. γαρυφαλο
λίγο μοσχοκάρυδο
1/2 κούπα σιμιγδαλι ψιλό
2,5-3 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.

σιρόπι
2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα μέλι
1 πορτοκάλι κομμενο στη μεση

επικαλυψη
καρυδια τριμμενα
κανελα και γαρυφαλο
Εκτέλεση
Βαζουμε τα υλικά της πρωτης ομαδας (μεχρι τη ζαχαρη) σε ενα μπωλ και χτυπαμε στο μιξερ για 10 λεπτα περιπου να ομογενοποιηθουν πληρως. Καλυτερα να το βαλουμε στο μιξερ που γυρνα μονο του γιατι πιτσιλάει αρκετα. Στο μεταξύ αναβουμε το φουρνο στον αέρα στους 175.
Στη συνεχεια προσθετουμε στο υγρό μιγμα όλα τα υπολοιπα υλικά εκτός από τα αλευρι και με ενα πιρουνι ανακατευουμε συνεχως. Επειτα ριχνουμε τις 2 κούπες αλευρι και συνεχιζουμε να ανακατευουμε με το πιρουνι. Από δω και περα θα πρεπει να βαλουμε χερια! Ριχνουμε σιγα σιγα και την τριτη κουπα αλευρι μεχρι να εχουμε μια ζυμη ομοιογενη και σχετικα μαλακή. Συνηθως μου παιρνει τη μισή κουπα (σύνολο 2,5 δηλαδή). Πρεπει η ζυμη να μην ειναι πολύ μαλακή για να μην απλώσει πολύ στο ταψι, αλλα ουτε και πολύ σκληρή για να μη βγουν σαν πετρες. Η προταση μου ειναι να βαλετε 2,5 κούπες και μονο αν ειναι παρα πολυ μαλακη να ριξετε λίγο ακομη αλευρι.
Επειτα ετοιμαζουμε μικρες μπαλίτσες ζύμης (στο μεγεθος ενός καρυδιού), τις οποίες τις πλαθουμε καλα αναμεσα στα χερια μας να γινουν λείες - να μην εχουν δηλαδη πολλα σκασιματα - και τις τοποθετουμε στο ταψι πιεζοντας τις ελαφρώς να γινουν καπως επίπεδες. 
Ψηνουμε στον προθερμασμενο φούρνο στους 175 για 20-25 λεπτα, μεχρι να δουμε οτι αρχιζουν να κοκκινιζουν ελαφρως. Τοποθετουμε επειτα όλα τα μελομακαρονα σε ταψια ή ταπερ κολλητα το ενα με το αλλο και αναποδογυρισμενα και τα αφηνουμε να κρυωσουν εντελως.
Αφού κρυωσουν τα μελομακαρονα, ετοιμαζουμε το σιροπι. Βαζουμε ολα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και αφου αρχισει να βραζει το αφηνουμε 5-7 λεπτα. Με μια κουταλα περιχυνουμε το σιροπι πανω από τα αναποδογυρισμενα μελομακαρονα και τα αφηνουμε για αρκετες ώρες ή ολο το βραδυ. 
Επειτα ανακατευουμε τα τριμμενα καρυδια με κανελλα και γαρυφαλο και πασπαλιζουμε τα μελομακαρονα καθως τα γυρναμε στην πιατελα τους.
Σημειωση:
Ο λόγος που τα σιροπιαζω αναποδα ειναι ότι οταν θα μπουν στην πιατελα και όσο περνανε οι μερες, το σιροπι σιγα σιγα κατεβαινει προς τα κατω. Ετσι, καθως εχουν σιροπιαστει αναποδα το περισσοτερο σιροπι στην αρχη ειναι στην κορφη, αλλα σιγα σιγα κατεβαινει και ποτε δεν ειναι μαλακο στον πατο και ξεραμενο στην κορυφη.

In English here.

27 σχόλια:

  1. Ελπινίκη και του χρόνου να είσαι καλά! Φαίνονται υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από εμφάνιση σκίζουν! Και είναι και νηστίσιμα! 10 με τόνο στην Ελπινίκη λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαίνονται υπέροχα και είναι και νηστίσιμα! Συγχαρητήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία σου έγιναν. Και του χρόνου! Κι εγώ μόνο με λάδι τα φτιάχνω πάντα! Μάλιστα μόνο με ελαιόλαδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Αγγελικη Ν, σ ευχαριστω πολυ!
    Καλες γιορτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Ερμιόνη, σ ευχαριστω πολυ!
    Παντα νηστισιμα τα θελω αυτα τα γλυκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Vita, στα μισα εβαλα μονο ελαιολαδο, στα υπολοιπα μισο μισο, να δω τη διαφορα, αλλα και τα δυο ηταν ωραια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ελπινίκη μου και του χρόνου!!!!!!Φανταστικά μελομακάρονα!!!Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ στα 30 μου μελομακάρονα δεν έχω φτιάξει ακόμα... μάλλον πρέπει να το κάνω και αυτό φέτος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ελπινίκη μου και του χρόνου!!!
    Σήμερα εδέησα να κάνω κι εγώ τα δικά μου!
    Η Μαρία βάζει και σιμγδάλι και της γίνονται πολύ νόστιμα.
    Εγώ πάλι μόνο με αλεύρι, μοιάζουν τα δικά μου λίγο με τα περσινά σου.
    Κάποια χρονιά πρέπει να αποφασίσω να κάνω κι εγώ μια παρτίδα με σιμιγδάλι!
    Φιλιά, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ελπινίκη και του χρόνου να είσαι καλά.
    Με το σιμιγδάλι τα μελομακάρονα γίνονται πολύ ωραία, τους πάνε.
    Πολύ ωραία σου έγιναν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ελπινίκη και του χρόνου να είσαι καλά.
    Με το σιμιγδάλι τα μελομακάρονα γίνονται πολύ ωραία, τους πάνε.
    Πολύ ωραία σου έγιναν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ελπινίκη μου και του χρόνου, να είσαι καλά. Πολύ μυρωδάτα πρέπει να σου έγιναν.
    Παίρνω κι ένα το καφεδάκι μου!
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ eleni, σ ευχαριστω πολυ!
    Και του χρονου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ manousina, κι εγω τα θεωρουσα δυσκολα, αλλα τελικα ειναι πολυ ευκολα και πολυ νοστημα τα σπιτικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ ΕΛΕΝΑ, και του χρονου! ΕΜενα προσωπικα μ αρεσαν καλυτερα ετσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ Helen Gr, σ ευχαριστω πολυ! Παρε οσα θελεις.. με ενα θα μεινεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ουαου! έψαχνα κάτι εναλλακτικό και τη δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αφού έχεις πάρει φόρα και φτιάχνεις απανωτά δόσεις από αυτά τα πεντανόστιμα μελομακάρονα, φτιάξε και μια δόση για μένα και έρχομαι να τα παραλάβω!:)

    Εξαιρετικότατα!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολύ νόστιμα φαίνονται, αύριο θα φτιάξω κι εγώ.
    Γεια στα χέρια σου και του χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ EleftheRita, αν τα δοκιμασεις τελικα, καλη επιτυχια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ Kitchen Stories, ετοιμαζω και μια δοση για σενα λοιπον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ Mari, σ ευχαριστω πολυ!
    Και του χρονου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...