Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011

Κομπόστα Ανάμεικτη

Καλημερα και πάλι!
Το Σαββατοκυριακο που πέρασε είχαμε ένα γάμο, στον οποίο έφαγα ένα καταπληκτικό γλυκο που μου φανηκε πολύ εύκολο να φτιάξω κάτι παρόμοιο και μόνη μου. Μέσα είχε μεταξύ άλλων και κομμάτια κομπόστας. Κι επειδη ειχα στο πρόγραμμα να δοκιμασω να κάνω και κομπόστα, είπα να ξεκινησω με αυτή και να συνεχίσω με το γλυκάκι.

Η συνταγή που ακολούθησα ειναι μάλλον η πιο απλή (της γιαγιάς) για αρχή και μετα βλέπουμε!
Υλικά
500 γρ. μηλα καθαρισμένα και κομμένα
500 γρ. αχλάδια καθαρισμένα και κομμένα
500 γρ. ροδάκινα καθαρισμένα και κομμένα
250 γρ. δαμάσκηνα καθαρισμένα και κομμένα
7 κούπες νερό
700 γρ. ζάχαρη
2 ξυλάκια βανίλιας

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα και τα αχλάδια στη μέση και μετά πάλι στη μέση (δηλαδή 8 μπουκιές από κάθε φρούτο) και τα βαζουμε σε νερό με λίγο λεμόνι για να μη μαυρίσουν.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και τη ζαχαρη και βραζουμε μεχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Μόλις αυτό γίνει ρίχνουμε τα μήλα και τα αχλάδια και κρατάμε την ώρα.
Ταυτόχρονα καθαριζουμε και κοβουμε και τα ροδάκινα και τα δαμάσκηνα σε κομμάτια περίπου στο μέγεθος των μηλων και των αχλαδιών.
Μόλις περάσουν 10 λεπτα που βραζουν τα μηλα και τα αχλάδια, ρίχνουμε και τα ροδάκινα, τα δαμασκηνα και τη βανιλια και αφηνουμε αλλα 5 λεπτα, παρακολουθώντας ομως την κατσαρόλα για να μη λιώσουν.
Βγαζουμε από τη φωτια, αφαινρούμε τη βανίλια, γεμίζουμε αποστειρωμένα βαζάκια και τα αναποδογυρίζουμε.
Σημειώσεις
1. Τα γραμμάρια εινια μετρημένα όταν τα φρούτα ειναι καθαρισμένα και κομμένα
2. Αντιστοιχεί περίπου 1 κουπα νερό και 100 γρ. ζαχαρης για κάθε 250 γρ. φρούτου.
3. Με αυτες τις ποσοτητες εφτιαξα 3 βαζακια και περισσεψε λίγη για να δοκιμασει αμεσα...
4. Δεν πρεπει να ανακατεψουμε καθολου για να μη σπασουν τα φρούτα.

5 σχόλια:

  1. Μπράβο!Ό,τι πρέπει για κάτι δροσιστικό και ελαφρύ.
    Εγώ μια φορά δοκίμασα να κάνω κομπόστα αχλάδι και απέτυχα παταγωδώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπινίκη μου γειά σου! Πολύ ωραία ιδέα η κομποστα! Και εγώ δεν έχω φτιάξει ποτέ αλλά τωρα που την είδα λέω να την κάνω, θα την ευχαριστηθεί και ο μικρός μου δικτάτορας..!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Δώρα, κι εγω φοβομουν οτι θα αποτυχω, αλλα ευτυχως ειχα καλες οδηγιες από τη γιαγια και ειναι πεντανόστημη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Donkey, ευκολουτσικο ειναι!

    @ Ερη, καλή επιτυχία αν τη δοκιμασεις.. είναι η πιο απλη συνταγη, αλλα ειναι τελειο γλυκισμα για τωρα που χει ζεστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...