Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2011

Μοσχαρακι με κριθαρακι

Πριν λιγους μηνες μου φερανε δωρο αυτην την τελεια πηλινη γάστρα... Δυστυχως δεν ετυχε να τη χρησιμομποιησω νωριτερα, αλλα χθες τη θυμηθηκα κι ειπα να τη δοκιμασω!
Υλικά
300-400 γραμμαρια μοσχαρι κομμενο σε μετρια κομματια
1 κρεμμυδι ψιλοκομμενο
1 σκορδο πολτοποιημενο
1 ποτηρι κοκκινο κρασι
1 πιπερια πολτοποιημενη
1/4 κ.γ. πιπερι μαυρο
1/2 κ.γ. πιπερι κοκκινο
1 κ.γ. αλατι
1/2 κ.γ. μπαχαρι
1/2 κ.γ. ζαχαρη
3 κ.σ. σαλτσα ντοματας
σελινο ψιλοκομμενο
1 κουπα κριθαρακι μετριο
λιγο ελαιολαδο
Εκτελεση
Σοταρουμε σε λιγο ελαιολαδο το κρεμμυδι, το σκορδο και την πιπερια. Προσθετουμε τα μπαχαρικα, εκτος απο το αλατι και στη συνεχεια τα κομματια του κρεατος.
Γυρναμε συνεχεια μεχρι να ασπρισει απο ολες τις πλευρες και ριχνουμε το κρασι. Αφηνουμε 5 λεπτα να εξατμιστει το αλκοολ και στη συνεχεια ριχνουμε την σαλτσα, ανακατευουμε και συμπληρωνουμε σελινο, ζαχαρη, αλατι και νερο να σκεπασει το κρεας.
Ψηνουμε (με κλειστο καπακι ή σε χυτρα) μεχρι να μαλακωσει το κρεας, αλλα οχι να ψηθει εντελως.
Μεταφερουμε το κρεας στη γαστρα, ελεγχοντας να εχει μπολικο ζουμακι και ριχνουμε και το κριθαρακι. Κλεινουμε τη γαστρα και ψηνουμε στους 200 στον αερα για μιση ωρα περιπου. Ελεγχουμε που και που να εχει νερο για να μην κολλησει και οταν μαλακωσει το κριθαρακι ειναι ετοιμο.
Μπορουμε αν ειναι να αργησουμε να φαμε, να το κλεισουμε λιγο νωριτερα και να αφησουμε το κριθαρακι να "φουσκωσει" με το καπακι κλειστο.
In English here.

26 σχόλια:

  1. Μόλις έφαγα κοτόσουπα για απογευματινό και ευχαριστώς τσιμπάω την όμορφη γάστρα (με το περιεχόμενό της) και φεύγω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με γειά την καινούργια γάτρα.
    Όμορφη είναι και "γυαλωμένη" απ'ότι βλέπω, και με πιό ωραίο περιεχόμενο!
    Καλή Εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Kanthare, κοτοσουπα για απογευματινο? Και για βραδυνο τι εχει δηλαδη?

    @ Δυσπιστε, σ ευχαριστω!
    Καλη βδομαδα να χουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τελειο το φαγακι σου σημερα
    αλλα και η γαστρα σου δεν παει παρακατω
    το λατρευω, αρκει να ειναι της ωρα, αν τραβιξει λιγο παραπανω και κοβετε.... δεν το θελω !!
    μου εδωσες ιδεα, ειχα καιρο να το κανω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για βραδυνό αφού δεν κατάφερα να κλέψω την γάστρα έφαγα χόρτα με λίγο φέτα. Υγιεινή διατροφή κετς.

    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το φαγάκι σου πεντανοστιμο.
    Εχω κι εγώ τέτοια γάστρα και το φαγητό γίνεται πολύ καλό.

    Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Ελευθερια, κι μενα μ αρεσει της ωρας.. να ναι λιγο ζουμερουτσικο!

    @ Marion, σ ευχαριστω... δεν τη χρησιμοποιω συχνα και κακως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Kanthare, ωραια ειναι και τα χορτα, με λεμονακι φουλ, πανεμορφο βραδυνο!
    Αυριο τ απογευμα παλι θα φας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αύριο πρωινό κατά τις 9:00 με δυο φέτες ψωμί ολικής άλεσης με μέλι και ταχίνι και ένα ποτήρι γάλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή χρονιά Ελπινίκη!Να σου φέρει ό,τι επιθυμείς!Καλές δημιουργίες επίσης!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Kanthare, της υγιεινης λοιπον... ή προσπαθεις να διωξεις το... πνευμα των γιορτων?

    @ Athina, χρονια πολλα και καλη χρονια!
    Ανταποδίδω ολες τις ευχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Wow!!!
    Η γάστρα όλα τα λεφτά, αντάξια του νοστιμότατου περιεχόμενου της!!!
    Καλή βδομάδα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αχ όποτε έρχομαι εδώ τρώω εξαιρετικά!
    Τι ωραία χυλωμένο και λαχταριστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ελπινίκη, έχω στο σπίτι μοσχαράκι σοταρισμένο και περιμένει τι θα το κάνω, θα το κάνω όπως κατάλαβες με κριθαράκι που μου αρέσει πάρα πολύ.
    Καλή βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θέλω και εγώ μια τέτοια γάστρα !!! κάνει το φαγάκι μούρλια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλή αξιοποίηση της γάστρας!
    Ξεκίνησες δυναμικά! Ωραίο φαγάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ελπινίκη πως και δεν την χρησιμοποίησες τόσον καιρό φαίνεται καταπληκτική γάστρα όσο για το περιεχόμενο . . . δεν έχω λόγια-μου αρέσει πάρα μα πάρα πολύ το γιουβετσάκι που φαίνεται ότι σου πέτυχε πολύ.Αχ μακάρι να είχα τώρα λίγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ ΕΛΕΝΑ, σ ευχαριστω... τελικα κακως την ειχα αφησει στην ακρη τη γαστρα...

    @ Taste Advisor, σ ευχαριστω εξαιρετικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ ΜΑΡΙΑ, ελπιζω να σου πετυχει οπως σ αρεσει!

    @ manousina, εινια και πολύ ομορφη, ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ Αγγελικη, σ ευχαριστω πολύ!

    @ nadia, απλα δεν ετυχε... δυστυχως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Geia sou omorfoula mou!!! ti oreo mageirepses pali!!! Kai ego trelainomai me tis gastres... alli fasi!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τι τέλειο φαγάκι αλλά και τι όμορφη γάστρα!!!
    Καλημέρα και φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ donkey, αμα εχεις χρονο η γαστρα εινια το καλυτερο!

    @ ΝΑΤΑΣΑ, σ ευχαριστω πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ελπινίκη έγραψες με αυτό το φαγητό!!! Και εγώ τη συγκεκριμένη συνταγή ακολουθώ με ψήσιμο πρώτα στην κατσαρόλα και μου αρέσει να βάζω αρκετά μπαχαρικά. Ωστόσο δοκίμασα από το γιουβέτσι που φτιάχνει η μητέρα του καλού μου η οποία βάζει σε πήλινη γάστρα ή σε ταψί όλα τα υλικά χωρίς το κριθαράκι και στο τέλος το ρίχνει. Από μυρωδικά αλάτι και πιπέρι... Αποτέλεσμα σούπερ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Very tasty blog. I admire your Greek cuisine, full flavor of vegetables, seafood, greetings from Polish!
    Πολύ νόστιμο το blog. Θαυμάζω την ελληνική κουζίνα σας, την πλήρη γεύση των λαχανικών, τα θαλασσινά, χαιρετισμούς από τα πολωνικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Το γιουβέτσι είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά το έφτιαξα εχθές και ήταν τέλειο!!
    Από τις ποιο καλές συνταγές, ωραία η τεχνική αλλά και το αποτέλεσμα!
    Είχα δοκιμάσει τα Γιουβέτσι Χταποδιού που μου άρεσε εξίσου καλά..
    Αλλά προτιμώ τη συνταγή με Μοσχάρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...