Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Μυστικά για Μπιφτέκια


Όλα τα παρακάτω είναι από διάφορες σελίδες και blogs στο internet (πολλά τα συνάντησα πολλές φορές και γι' αυτό δεν αναφέρω από που το πηρα το καθένα) και κάποια είναι από γιαγιάδες και μαμάδες. Εννοείται πως θέλω να μάθω και άλλα κολπάκια και μυστικά, οπότε κάθε προσθήκη ευπρόσδεκτη...

Για μαλακά μπιφτέκια διαλύουμε σε μισό φλιτζάνι γάλα μια κοφτή κουταλιά της σούπας σόδα, το ρίχνουμε στον κιμά και ζυμώνουμε για πέντε λεπτά. Το αφήνουμε για πέντε λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.

Τα μπιφτέκια σας θα γίνουν πιο αφράτα, αν προσθέσετε στη ζύμη τους λίγη μπίρα ή κάποιο ανθρακούχο αναψυκτικό τύπου Sprite.

Για πιο αφράτα μπιφτέκια προσθέτουμε στο μείγμα ένα φλιτζάνι τσαγιού ξύδι. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και το κρασί. Εκτός από το ξύδι και το γάλα που είναι αρκετά διαδεδομένα δοκιμάστε να προσθέσετε ένα φλιτζανάκι του καφέ τσίπουρο ή αν δεν υπάρχει, ούζο για κάθε κιλό κιμά. Γίνεται και αφράτο αλλά και ιδιαίτερο στη γεύση το μπιφτέκι και κάνει και για σχάρα και για τηγάνι.

Μπορούμε να αφήσουμε λίγο πιο πολύ νεράκι στο ψωμί και να μην το στύψουμε πολύ και τα μπιφτέκια γίνονται αφράτα και φουσκωτά .

Λίγο τριμμένο κολοκύθι ή ακόμα καλύτερα λίγη τριμμένη φρέσκια ντοματούλα κάνουν θαύματα.

Βάλτε στα μπιφτέκια χυμό από ένα πορτοκάλι ή τριμμένο κεφαλοτύρι και θα δείτε γεύση. Επίσης, ένας λίγο πιο θερμιδοφόρος τρόπος για αφράτα και νόστιμα μπιφτεκάκια είναι να προσθέσουμε λίγο τριμμένο κίτρινο τυρί που λιώνει εύκολα.

Δοκιμάστε ένα μικρό κρεμμύδι στο μπλέντερ με λίγο νερό να γίνει σαν χυλός αραιός και με αυτό να βρέξετε την τριμμένη φρυγανιά που θα ρίξετε αντί για βρεγμένο ψωμί. Η ζύμη όσο πιο αφράτη είναι στο ζύμωμα δηλαδή μόλις που να πλάθεται τόσο πιο αφράτα γίνονται.

Για μπιφτέκια στη σχάρα, λίγο μουστάρδα και πολύ συχνό γύρισμα είναι το μυστικό.

Σχετικά με τα μυρωδικά ή τα μπαχαρικά (από το www.netlife.gr) με τα οποία μπορούμε να "αρωματίσουμε" το μείγμα για τα μπιφτέκια, επιλέγουμε καταρχάς μαϊντανό και δυόσμο (φρέσκο ή ξερό) που ταιριάζουν με όλους τους κιμάδες. Από εκεί και πέρα, πειραματιζόμαστε και δοκιμάζουμε. Βέβαια, όλα δεν πάνε με όλα. Έτσι είναι καλό να γνωρίζουμε γενικά πως τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά που ταιριάζουν στα είδη των κρεάτων στην ακέραιη μορφή τους (προτού δηλαδή γίνουν κιμάς), αυτά είναι που θα χρησιμοποιήσουμε και στα μίγματα των κιμάδων στα οποία συμμετέχουν. Συγκεκριμένα :
·     Στα μπιφτέκια από μοσχαρίσιο κιμά μπορούμε να βάλουμε ρίγανη ή και θυμάρι (φρέσκα ή ξερά), διάφορα πιπέρια ή κόλιαντρο σε σκόνη, μαντζουράνα (φρέσκια ή ξερή). Ιδιαίτερο άρωμα δίνουν το μοσχοκάρυδο (ιδανικά φρεσκοτριμμένο), το καρδάμωμο (ή κακουλέ), το σουμάκ (ή ρους).
·     Στα μπιφτέκια από χοιρινό κιμά, ταιριάζει το θρούμπι (που μπορεί να αντικαταστήσει το θυμάρι και την ρίγανη). Επίσης το ξύσμα πορτοκαλιού (προτιμήστε ακέρωτο, για να μην καταναλώστε παραφίνη) και το φασκόμηλο (προσοχή στις ποσότητες γιατί έχει το άρωμα του και είναι πολύ δυνατό).
·     Στα μπιφτέκια από αρνίσιο ή πρόβειο κιμά, ταιριάζει το μπαχάρι. Επίσης ο μαραθόσπορος ή ο κόλιανδρος ή το δενδρολίβανο (κοπανισμένο σε γουδί) και το θυμάρι. Στα καλά μπαχαράδικα θα βρείτε μείγμα μπαχαρικών για αρνί, το οποίο λειτουργεί θαυμάσια και στον κιμά.
·     Στα μπιφτέκια από κιμά κοτόπουλου, ταιριάζει το μπαχάρι. Από μυρωδικά ταιριάζουν η λουίζα, ο δυόσμος ή η μέντα ή το μελισσόχορτο. Ακόμα και άλλα μπαχαρικά που ταιριάζουν στα λευκά κρέατα, όπως ο βασιλικός, ο γλυκάνισος (κοπανισμένος), το σουμάκ κ.α.

Και τέλος, ένα μυστικό από την Έλενα (Συνταγές της Καρδιάς):ένα κουταλάκι μπέικιν πάουντερ στον κιμά, τα κάνει απίστευτα αφράτα. Ευχαριστω πολύ Έλενα...

Στα δικά μου μπιφτέκια χρησιμοποίησα κάποια από τα παραπάνω, αλλά σκοπεύω να δοκιμάσω κι άλλα..οπότε η ανάρτηση Τα Μπιφτέκια Μου συνεχίζεται...

12 σχόλια:

  1. Μπράβο Ελπινίκη!!
    Τα τέλεια μπιφτέκια όντως θέλουν και τα μικρά τους μυστικά!
    Και τα δικά σου όνειρο!
    Φιλακια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπινίκη μου γειά σου, σ'ευχαριστώ πολύ πολύ για το βραβείο που μας έδωσες καθώς επίσης και για την επισκεψή σου στο μπλοκ μας! Το Ελενακι μας που είναι υπεύθυνο για τις δημοσιες σχεσεις του μπλοκ μας (χεχεχε) - βλέπε παραλαβή του βραβείου, σου γράψει αλλά δεν μπορεί να αποστείλει το σχόλιο γιατί υπάρχει λεκτική επαλύθευση. Εαν μπορείς αφαιρεσετην και ενημερωσέ μας !!!

    φιλια πολλά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σ ευχαριστω για την ενημερωση γιατι η αληθεια ειναι οτι δεν ηθελα λεκτικη επαληθευση, οποτε θα τη βγαλω...
    Ευχαριστω και παλι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γειά σου Ελπινίκη! Πάρα πολύ βοηθητικά τα μυστικά της κουζίνας! Ευχαριστούμε που τα μοιράζεσαι μαζί μας!

    Τζένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελπινίκη πρώτα απ' όλα καλορίζικο το blog σου!!
    Καλώς όρισες στην μπλογκοπαρέα μας και καλά μαγειρέματα!
    Ενα σωρό μυστικά για νόστιμα μπιφτεκάκια, να πω κι εγώ το δικό μου, ένα κουταλάκι μπέικιν πάουντερ στον κιμά, τα κάνει απίστευτα αφράτα!!
    Καλό και όμορφο Σαββατοκύριακο εύχομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σ ευχαριστω Έλενα, συμπληρώνω αμέσως το δικό σου "μυστικο"... μη χαθεί η γνώση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρήσιμα και απαραίτητα τα μυστικά που τώρα πια δεν ειναι μυστικά :))

    Κάποια τα ήξερα αλλά βρήκα και πολλά που δεν τα ήξερα.
    Μπράβο Ελπινίκη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρήσιμα τα μυστικά σου! Καλά έκανες και τα έγραψες! καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πολυ χρησιμεs πληροφοριεs !!!!!μπραβο σου!!!!
    καλωs σε βρηκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλως σας βρήκα κι εγώ όλους για άλλη μια φορά, κάτι που μ αρεσει τόσο πολυ και δεν βαριεμαι ποτε να το λέω!
    Φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπράβο Ελπινίκη για τις συμβουλές! Τα αφράτα μπιφτέκια είναι ένα ζήτημα και η βοήθειά σου πολύτιμη! Καλά μαγειρέματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό που κάνω εγώ σαν μυστικό για αφράτα μπιφτέκια είναι να προσθέτω λίγο ντομάτα (ή και κόκκινη πιπεριά) και στο ζύμωμα (που το κάνω δυνατά για περίπου 10 λεπτά) προσθέτω ελάχιστο νεράκι. Που και που δηλαδή βρέχω τα χέρια μου στη βρύση και συνεχίζω το ζύμωμα με βρεγμένα χέρια. Γίνονται πιο απαλά και με την ντομάτα/πιπεριά πιο γευστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...