Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

Μοσχαράκι με δαμασκηνα και βερύκοκα

Το φαγητό αυτό το φτιάχνω συνήθως σαββατοκύριακα, όχι οτι ειναι δύσκολο, απλά αρεσει στον αγαπημενο μου και το χω για "special"..

Υλικά
500 γρ. μοσχάρι, κομμένο σε κομμάτια - λίγο μεγαλύτερα από μπουκιά
αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερύκοκα κατά προτίμηση
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι, μπάχαρι
1/2 κουτ. κανέλα
1/2 κουτ. γαρύφαλο
1 φλυτζάνι τσαγιού κόκκινο κρασί
3 - 4 κουταλιές σάλτσα ντομάτας
λίγο ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια χύτρα ή κατσαρόλα και σωτάρουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε σε λίγο το μπάχαρι, την κανέλα και το γαρύφαλλο και μετά το μοσχάρι να ασπρίσει από όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 5 λεπτά περίπου να εξατμιστεί το αλκοόλ και στη συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα, τη δάφνη, το πιπέρι και νερό ζεστό να σκεπάζει το κρέας και λίγο παραπάνω. Ανακατεύουμε καλα.
Αν έχουμε χύτρα αφήνουμε για 25 λεπτά από το σφύρισμα ή σε κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσει σχεδόν το κρέας.
Μόλις έχει μαλακώσει σχεδόν το κρεατάκι μας, ρίχνουμε αλάτι, τοποθετούμε τα αποξηραμένα φρούτα και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά, άλλα 15 λεπτά περίπου. Το νερό σε αυτή τη φάση πρέπει να έχει μείνει λίγο, αλλα αρκετό για να βράσει άλλα 15 λεπτα σε χαμηλή φωτιά.
Εντωμεταξύ προσέχουμε και το νερό να μην σωθεί. Αν βλέπουμε οτι δεν έχει αρκετό νερό συμπληρώνουμε λίγο ζεστό. Αν πριν βάλουμε τα φρούτα, δούμε ότι έχει μείνει πολύ νερό, πριν συμπληρώσουμε τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα αφήνουμε να βράσει λίγο παραπάνω για να εξατμιστεί.
Σερβίρουμε με πατατες τηγανητες ή ρυζάκι.

13 σχόλια:

  1. πολύ ωραίο φαγάκι, μυρωδάτο και γιορτινό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπινικούλα γειά σου φοβερό φαγητάκι έκανες πάλι, ωραία ιδέα και για τα χριστούγεννα φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίο φαγητό. Λίγο βαρύ βέβαια, αλλά ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει. Αν δεν κάνω λάθος θεωρείται σπεσιαλιτέ της Τυνησίας. Ή του Μαρόκο; Τέσπα. Παίρνω την κατσαρόλα και φεύγω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Taste Advisor, nadia, ευχαριστω..ειναι σχετικα απλο αλλα δειχνει εντυπωσιακο...

    @Kanthare, δεν ειναι πιο βαρυ απο ενα απλο κοκκινιστο... βεβαια αν εχεις σκοπο να παρεις ολη την κατσαρόλα, μπορει να σου πεσει βαρυ οντως!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οχι την κατσαρόλα, θέλω κι εγώ!!!!
    Ο καλός μου δεν χωνεύει τα φρούτα μέσα στο φαγητό και έτσι ή σε συνάξεις τα φτιάχνω αυτά τα τέλεια φαγάκια ή τα τρώω αλλού (κλαψ...)
    Κράτα μου μια μεριδούλα!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελπινικούλα, τέλειο φαγάκι και ότι πρέπει για γιορτές και συνάξεις.
    Γενικά τα γλυκόξινα μας αρέσουν πολύ.
    Φιλάκια πολλά :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πόσο μου αρέσει αυτό το φαγάκι!!!
    Μπράβο ρε Ελπινίκη,ότι πρέπει για τις γιορτές!!
    Φιλάκιααα πολλααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Άλλη μια κατσαρόλα για την Έφη...

    @ Ευη, eva, διαλεγω για τις γιορτες αυτον τον καιρο και δοκιμαζω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εξαιρετικό φαγητό. Συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εκανα ολοκληρη συνομωσια για να βαλω τα φρουτα στο φαγητο, αφου ο αντρας μου με 'επιασε' τη στιγμη που θα τα προσθετα... εφαγα τα μισα βερυκοκα μεχρι να απομακρυνθει και να μην υποψιαστει!! Τελικα του αρεσε το αποτελεσμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. fantastiko fagito kai polu eukolo! to sundiasa me aspro-mauro ruzi kai eixe gourmed emfanisi.apla teleio!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. fantastiko fagito! to sundiasa me aspro-mauro ruzi kai eixe emfanisi polu gourmed!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...