Αυτός ειναι ενας από τους τρόπους που βαζω το σπανακι στη διατροφή μας. Μικρη δεν ετρωγα καθόλου σπανακόρυζο... και όταν έφυγα από τη μαμα μου στην αρχη δεν ειχα τολμησει να το κανω καθολου και έψαχνα αλλα φαγητα με σπανακι. Βεβαια τελικά έφαγα και σπανακορυζο και μ άρεσε κιολας, αλλα μείνανε κι αλλες προτασεις για το σπανακι!
Υλικά (για ένα μέτριο ταψάκι)
9 λαζάνια (το ταψακι μου χωραει 3 σε καθε στρωση)
1/2 κιλό σπανάκι καθαρισμένο και πλυμένο (το μετρησα πλυμενο χωρις ομως νερα)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
μπόλικος μαιντανός
λίγο ελαιόλαδο
κεφαλοτύρι
τυρί που λιώνει για πασπάλισμα
1 κρέμα γάλακτος
1/4 κγ πιπερι μαυρο
1/4 κγ πιπερι κοκκινο
1/2 κγ μπαχαρι
1,5 κγ αλάτι
2 κσ σαλτσα ντομάτας
λίγο νερό
Εκτέλεση
Σε λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι μεχρι να ξανθύνει. Ριχνουμε το μαιντανό και το σπανακι και αφηνουμε για λιγο σε χαμηλη φωτια με κλειστο καπάκι να μαραθουν. Συμπληρώνουμε τη σαλτσα ντομάτας και τα μπαχαρικά και λίγο νεράκι και αφήνουμε 15' περίπου να μαγειρευτεί το σπανάκι.
Σε μια μεγαλη κατσαρόλα βραζουμε μπόλικο νερό και βουταμε τα λαζανια τρια - τρια για 4-5 λεπτα ίσα να μαλακωσουν καπως.
Ριχνουμε στο ταψακι λίγο ελαιόλαδο και βαζουμε μια στρωση λαζανια. Από πανω ριχνουμε τη μισή γέμιση σπανάκι και την απλώνουμε καλά και πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι.
Βαζουμε άλλη μια στρωση λαζανια, την υπόλοιπη γεμιση σπανακι, κεφαλοτύρι και τη τελευταία στρωση λαζάνια.
Ριχνουμε από πάνω την κρέμα γάλακτος στα κενα μεταξυ των λαζανιων και πανω στα λαζανια, πασπαλίζουμε με καποιο τριμμένο τυρί που λιώνει και ψηνουμε στους 200 στον αερα για 30' περίπου.
Πολλές φορές βάζω και μπεσαμέλ σπό πάνω. Γινεται βεβαια πιο βαρυ, αλλα και πολύ νοστημο!
Σημείωση: για τη νηστισιμη εκδοχή δεν χρησιμοποιουμε καθολου τυριά και κρεμα γάλακτος. Σ αυτη την περιπτωση, ισως χρειαστει λιγο περισσοτερο νεράκι και φυσικα δεν χρησιμοποιούμε και τη μπεσαμέλ!
Ψηφίζω "μπεσαμέλ" δαγκωτο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειος ο συνδυασμός με το σπανάκι.
Πολλοί, από εμάς, ξεπεράσαμε πολλά από τα αρνητικά της παιδικής ηλικίας (σε μένα μένουν ακόμα μερικά) και εδώ κολλάει το γνωστό "στερνή μου γνώση, να σε είχα πρώτα".
Καλή Κυριακή!
Νομίζω πως μετά από αυτό θα πρέπει ν'αρχίσω να συμπαθώ το σπανάκι...
ΑπάντησηΔιαγραφήτα λαζάνια μα αρέσουν αλλά το σπανάκι είναι το αγαπημένο μου.Εγώ προσθέτωκαι κοτόπουλο και γίνεται γευστικότατο!
ΑπάντησηΔιαγραφήμολις το έβγαλα απο το φούρνο και είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!!!!!!!!!μάλιστα επειδή μου περίσσεψε λίγο σπανάκι και μπεσαμελ τα ένωσα και τα έψησα φτιάχνοντας ένα μοναδικά νόστιμο σουφλέ σπανακιού!!!!Καλή Κυριακή!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένο φαγητάκι, λατρεύω το σπανάκι, όταν ήμουν μικρή για να φάω σπανάκι μια καλή μου φίλη μου έλεγε: το σπανάκι και το ρύζι τι ωραία που μυρίζει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήTo σπανάκι το αγαπάμε πολύ, αυτός είναι ένας πολύ γευστικος τρόπος για να το απολαύσουμε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓευστικότατα τα λαζάνια με το σπανάκι και με την μπεσαμέλ ακόμη πιο πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή βδομάδα
@ Δυσπιστε, εννοειται πως με μπεσαμελ ειναι πιο ωραιο, αλλα που και που βγαζουμε καποια λιπαρα απο τη διατροφη μας!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Στον δικό μου υπεροχο κόσμο, ετσι αρχισα να το συμπαθω κι εγω!
@ Νίκη, ωραια ιδεα και το κοτοπουλο... την επομενη θα το δοκιμασω!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Eva, το εκανες κιολας?
Πολύ ωραια και η ιδεα με το σουφλε...
το σημειωνω!
@ manousina, μικρη δεν θα την πιστευα τη φιλη σου, τωρα ομως...
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ΕΛΕΝΑ, κι εμεις το ιδιο!
@ ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ, η μπεσαμελ δινει κατι παραπανω οπως και να το κανουμε!
Καλη βδομαδα!
Ελπινίκη πολύ νόστιμο το φαγάκι..και με την μπεσαμέλ θα απογειώνεται η γεύση του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα
ΣΟΥΠΕΡ ΦΑΓΑΚΙ!ΛΑΤΡΕΥΩ ΣΠΑΝΑΚΙ...ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΟΧΕΣ ΤΟΥ!!!!!ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο και ζουμερό φαίνεται.... Καλή εβδομάδα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Marion,
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Maria,
@ DemiDeli,
σας ευχαριστω πολύ!
αγαπημένο πιάτο, με μπεσαμέλ ή χωρίς!
ΑπάντησηΔιαγραφήτο σπανακόρυζο το αγαπούσα μικρή δεν θέλω να το βλέπω, τώρα...:))))))
@ thalassamov, εσυ εισαι αναποδη δηλαδη!
ΑπάντησηΔιαγραφή