Το γκούλας είναι ένα πιάτο που συναντάται σε αρκετές χώρες της ανατολικο
- κεντρική Ευρώπης, όπως η Τσεχία, η Αυστρία, η Ουγγαρία. Από 17 χρονών που ταξίδεψα στην Αυστρία, δεν είχα ξαναδοκιμασει γκούλας, αλλα ούτε και είχα σκεφτεί ξανα αυτό το φαγητό. Όταν λοιπόν τυχαία έπεσα σε μια τέτοια συνταγή, έπρεπε να τη δοκιμασω να τη φτιαξω μονη μου. Ουσιαστικά μοιάζει με διάφορα δικά μας φαγητά απλά κυριαρχεί η πάπρικα και η σάλτσα του ειναι - ετσι τουλαχιστον συμπέρανα εγω - μπόλικη και πηχτή.
Υλικά
500 γρ μοσχαρίσιο κρέας κομμένο σε κύβουςελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1,5 κ.σ. κόκκινη πάπρικα γλυκιά
6 κ.σ. πελτές ντομάτας
6 πατάτες κομμένες. σε μικρούς κύβους
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
Αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το μοσχάρι. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά - εκτός από το αλάτι- τη σάλτσα ντομάτας και ανακατεύουμε καλα. Συμπληρώνουμε με νερό να σκεπάζει καλά το κρέας και βράζουμε για 1 ώρα περίπου.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τις πατάτες και τα καρότα και αφήνουμε να βράσει άλλη μια ώρα ή και παραπάνω, μέχρι να μαλακώσει το μοσχάρι. Όποτε χρειάζεται συμπληρώνουμε καυτό νερό για να συνεχίσει να βράζει ομοιόμορφα το φαγητό μας. Στο τέλος πρέπει να μείνει μια κατακόκκινη πηχτή σάλτσα.
Αμα βάλεις και την πάστα καυτερής πιπεριάς που έχουν σε κείνα τα μέρη, Ελπινίκη μου τότε γίνεται ένα πιάτο που λίγοι "αντέχουν" την κάψα του :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ την αντέχω!!!!!χαχαχα!!!!
ΔιαγραφήΧειμωνιάτικο και νοστιμότατο φαγάκι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά πολύ νόστιμο φαγάκι, σπιρτόζικο και ότι πρέπει για τον χειμώνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Τέλειο Ελπινίκη μου, φιλιά πολλά, ελπίζω να είσαι καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝόστιμο και χορταστικό. Ελπινίκη χαίρομαι που βρήκα το μπλογκ σου. Τα μαγειρέματά σου είναι σαν να βγήκαν από τη δική μου κουζίνα. Καλή συνέχεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο το φαγάκι σου Ελπινίκη ! Και άκρως χειμωνιάτικο! Αν σου περισσεύει μερίδα, τη δέχομαι ευχαρίστως!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Αυτή η πηχτή σαλτσούλα φαίνεται "άλλο πράγμα"!! μπράβο Ελπινίκη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό σ/κ, φιλάκια :)
Ελπινίκη, έχω φάει γκούλας
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι όντως είναι εξαιρετικό και 'ζεστό' πιάτο!!
Και το δικό σου έγινε.. μούρλια χαχα!!
Φιλιά.
Καλησπέρα! Λαχταριστό το πιάτο σου! Ερχονται κρύα λένε...σίγουρα θα το φτιάξω!
ΑπάντησηΔιαγραφήXειμωνιάτικο φαγάκι Ελπινίκη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΖεστό και νόστιμο
Φιλιά
καλησπέρα, στην πραγματικότητα πρόκειται για σούπα. Eίναι πιάτο καθαρά της Ουγγαρίας που προσπαθούν να το μαγειρέψουν και άλλοι λαοι (http://en.wikipedia.org/wiki/Goulash). Η κανονική ονομασία είναι Γκούγιας και για την ακρίβεια επρόκειτο για το φαγητό του φτωχού αγρότη που το έφτιαχνε στο ύπαιθρο σε κρεμαστό τσουκάλι πάνω απο αναμένη φωτιά. Χρησιμοποιούσε ότι κρεας του είχε απομεινει (δε θα θυσίαζε κρεας που μπορούσε να πουληθεί) καθώς και ότι ζαρζαβατικά μπορούσε να καλιεργήσει ο ίδιος. Μιά ιδέα απ'την συνταγή μπορείς να πάρεις απ'το βιντεάκι μου > http://www.youtube.com/watch?v=VT8fvzpcPkw
ΑπάντησηΔιαγραφή(πρωτο μερος μονο, δεν εχω αξιωθει ν ανεβασω το δευτερο, συγνωμη)
Βασικά πρόκειται για σούπα και το πλήρες όνομα είναι Γκούγιας Λεβές (λεβές είναι η σούπα στα ουγγρικά) επομένως δεν εχει πηχτή σάλτσα αλλά μπλουμ! Αυτά είχα να προσθέσω και η γνώσεις είναι από πρώτο χέρι αφού ζω στην Ουγγαρία απ'το 2004. Καλή όρεξη σε όσους την δοκιμάσουν.
Mou trexoun ta salia....!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή