Η κοτόσουπα ειναι από τα αγαπημενα μου φαγητα... Ειναι επισης από τα λίγα φαγητά που δεν αλλάζω τίποτα στην παρασκευή της και όλα τα υλικά ειναι απλά και μετρημένα. Η συνταγή που θα δωσω σίγουρα θα ειναι παρόμοια ή και εντελώς ίδια με κάποια δική σας, αλλα τη λατρευω οπως εινια και δεν θελω καμια δοκιμη!
Υλικά (για 2-3 πιάτα - συνηθως κανω τετοια ποσοτητα καθως ειμαστε μονο 2!)
2 μπούτια κοτόπουλου (προτιμω χωριατικο, αλλα στη αναγκη βολευομαι και με αγορασμενο!)
λίγο ελαιόλαδο
1 καρότο
αλάτι, πιπέρι
3 κ.σουπας ρύζι γλασε
1 αυγό
1 λεμόνι μέτριο
Εκτέλεση
Βράζουμε σε μπόλικο νερό τα μπούτια μέχρι να ειναι ετοιμα (χρειαζεται περιπου 1 ωρα σε απλη κατσαρόλα), ξαφρίζοντας στην αρχη τον αφρο που δημιουργείται (ειναι περισσοτερος αν εινια χωριατικο το κοτοπουλο).
Βγάζουμε το κοτοπουλο και το αφηνουμε να κρυωσει, οπωσδηποτε ομως κραταμε το νερό που έβρασε. Όταν το κοτοπουλο κρυώσει κάπως το κόβουμε σε κομματάκια και αφαιρούμε το κόκκαλο.
Ριχνουμε το νερό (περίπου 4 βαθια πιατα νερο) στην κατσαρόλα, το λάδι, αλάτι, πιπερι κατά προτίμηση, και το καρότο ψιλοκομμένο ή σε ροδέλες (εγω προτιμω ψιλοκομμένο και το κανω στο multi).
Αφηνουμε να πάρει βραση και ριχνουμε το ρύζι και το κομμένο κοτόπουλο. Βράζουμε για 15 λεπτα περιπου μεχρι να μαλακώσει το ρύζι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Σε ενα βαθύ μπώλ σπάμε το αυγό και στύβουμε το λεμόνι. Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη γρηγορα μεχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως.
Παίρνουμε με μια κουτάλα ζωμό από την κατσαρόλα και την ρίχνουμε σιγά σιγά στο μπωλ με το αυγο-λέμονο ανακατευοντας συνεχως και γρηγορα με τον αυγοδάρτη για να μην ψηθεί το αυγό. Συνεχίζουμε με μια μια κουταλα ζωμου μέχρι να παρουμε όσο περισσότερο ζωμό γίνεται από την κατσαρόλα.
Έπειτα, παίρνουμε μια μια κουταλιά το αυγολέμονο και το ρίχνουμε σιγα σιγα και παλι ανακατευοντας συνεχεια στην κατσαρόλα. Μόλις τελιώσει το αυγολέμονο ανακατευουμε για λίγο ακομα και ειναι έτοιμη!
Τέλεια και ό,τι πρέπει γι'αυτές τις παγωμένες μέρες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετά από πολλές κοτόσουπες-ψαρόσουπες λόγω του μωρού,πρόσεξα ότι τελικά τα λίγα υλικά δίνουν πάντα πετυχημένο αποτέλεσμα.
Einai kai apo ta dika mou agapimena fagita an kai distixws den thn trwme poli sixna :(
ΑπάντησηΔιαγραφήFainetai pentanostimi..giam!!
Γεια σου Ελπινίκη. Η κοτόσουπα τα σπάει. Παίρνεις 2 φέτες ψωμί και λιώνεις. Και είναι παντός καιρού. Την τρώω και καλοκαίρι πολύ ευχάριστα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
@ Δώρα, οντως με αυτο το κρυο ειναι... απαραιτητες οι σουπιτσες!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ M3n, στη χρωσταω εγω τοτε!
@ KANTHARE, και τυρακι φετα μην το ξεχνας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν μπορείς να εξασφαλίσεις χωριάτικο κοτόπουλο είναι τέλεια!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ έτσι την κάνω, μου την τρώνε και τα μικρά πολύ!!
Καλό ξημέρωμα!
Να μια ωραία πρόταση για αυτές τις μέρες που το κρύο μας προκαλεί για ... χουχουλιάρικα φαγάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία ιδέα Ελπινίκη!
@ Έφη, εχω γιαγιακα στο χωρο και μας προμηθευει!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Η σουπιτσα με αυτο το κρυο ειναι σουπερ!
Ελπινίκη και δικό μου αγαπημένο φαγάκι η κοτόσουπα με μπόλικο λεμόνι και αρκετό πιπεράκι!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο!!!! Φιλιά!!!!
Ετσι με μπολικο πιπερι τις τρωει ο καλος μου, εγω δεν θελω παραπανω!
ΔιαγραφήΣουπίτσα!!! για όλους τους καιρούς!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιδικα για το κρυο, οτι πρεπει!
ΔιαγραφήΚΟΤΟΣΟΥΠΑ!! Η αγαπημένη μου και η καλύτερη απ' όλες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνω!!!!
ΔιαγραφήΣαν νιοπαντρη και αρχαρια νοικοκυρα δεν ηξερα ουτε μια κοτοσουπα της προκοπης να κανω!Ηθελα να σ'ευχαριστησω γιατι την εκανα σημερα και βγηκε απιθανη.Βγηκα ασπροπροσωπη στον αντρουλη μου!!!1000ευχαριστω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαντα χαιρομαι οταν δοκιμαζονται οι συνταγες και πετυχαινουν! Σ ευχαριστω πολΥ!
Διαγραφήειμαι στιν αυστραλια ειμαι κρυομενος και ο γιατρος μου μου ειπε να κανω μια κοτοσουπα δεν εχω ξανα μαγειρεψη αλλα με τιν συνταγη σου τιν εκανα οπως η μητερα μου στιν πατριδα.. ευχαριστω πολυ..κυριακος
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστω πολυ για το σχολιο, παντα χαιρομαι οταν καποιος δοκιμαζει τον τροπο μου και πετυχαινει!!
ΔιαγραφήΠεραστηκα!!!
Υπεροχη μαμαδιστικη κοτοσουπα πραγματικα!!!Πηρα πολυ καλα σχολια απο τον αντρουλη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συνταγη σου ειναι ΤΕΛΕΙΑ σε χιλιοευχαριστω εχουν ξετρελαθει ολοι
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην κάνω σχεδόν έτσι, χωρίς καρότο αλλά με 2 αυγά και 2 λεμόνια και μισή κούπα ρύζι. Ενίοτε βάζω κι ένα κρεμμύδι και το αφαιρώ μετά. Εγώ κρατάω τον ζωμό πριν βάλω ξανά το κοτόπουλο και το ρύζι, βολεύει περισσότερο στο αυγολέμονο! Πολύ ωραίο blog, συγχαρητήρια! :)
ΑπάντησηΔιαγραφή