Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Γιουβαρλακια Αυγολέμονο Σούπα

Από τις αγαπημενες χειμωνιατικες σουπιτσες, τα γιουβαρλάκια τα αγαπαμε και τα τρωμα μανιωδως!

Υλικά (για 3 πιάτα - γύρω στα 12 γιουβαρλάκια)
για τα γιουβαρλακια
250-300 γρ. κιμας
1 κρεμμύδι ξερό πολτοποιημένο
μαιντανός
αλάτι, πιπέρι μαυρο
2-3 κ.σ. ρύζι για σούπες
λίγο αλεύρι

για τη σούπα
3 κ.σ. ρύζι για σούπα
1 καρότο σε μικρα κυβακια
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
χυμός από ενα μεγαλο λεμονι
1 αυγό

Εκτέλεση
Ζυμώνουμε καλά τα υλικά για τα γιουβαρλάκια - εκτός από το αλευρι - και τα αφηνουμε για λίγο στο ψυγείο (για μισή ωρα περιπου). Σε χύτρα βάζουμε νερό (ή ζωμό), λάδι, αλάτι και πιπέρι και αφηνουμε να παρει βραση.Μόλις αρχισει να κοχλάζει, ρίχνουμε τα κυβακια καροτου, αλευρωνουμε τα γιουρλακια και τιναζοντας τα να φυγει το πολυ αλευρι τα ριχνουμε κι αυτα στην κατσαρόλα.

Αν χρειστεί συμπληρωνουμε νερο μεχρι να καλυφθουν εντελως και να κολυμπανε τα γιουρλακια. Κλείνουμε τη χυτρα και βραζουμε σε μετρια φωτια (6,5 από 9) για 15 λεπτα από την ωρα που θα "σφυρίξει".
Ανοιγουμε τη χυτρα και βγαζουμε τα γιουβαρλακια. Στο νερο που βραζει ρίχνουμε το ρυζι για τη σουπα και αφηνουμε 10-15 λεπτα μεχρι να βρασει καλα. Στη συνεχεια ετοιμαζουμε το αυγολέμονο.
Σε ενα μεγαλο μπωλ βαζουμε το χυμο λεμονιου και το αυγό και τα χτυπάμε με το συρμα μεχρι να ομογενοποιηθουν πληρως. Επειτα, παιρνουμε με την κουταλα μια μια κουταλια ζωμό από την κατσαρόλα και την ριχνουμε στο μιγμα αυγο-λεμονι, ανακατευοντας ομως συνεχως για να μην κοψει το αυγο.

Μόλις έχουμε πάρει σχεδόν τον μισό ζωμό από την κατσαρόλα, γυρναμε το περιεχομενο του μπωλ στην υπολοιπη ζουπα, ανακατευοντας και παλι συνεχως μεχρι να ενωθουν ομοιομορφα οι δυο ζωμοι. 
Ξαναριχνουμε μεσα τα γιουβαρλακια και ανακατευουμε. Ετοιμο!

In English here.

18 σχόλια:

  1. Πολυαγαπημένο φαγάκι!
    Στείλε μου ένα ζεστό πιατάκι!
    Μια παραλλαγή που κάνει η μαμά μου είναι τριμμένο καρότο και λίγο λάχανο ψιλοκομμένο,του δίνει άλλο άρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα αγαπημένο χειμωνιάτικο φαγητό(οχι οτι το καλοκαίρι δε το τρώμε αλλά λέμε τώρα)φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ Ελπινίκη... τι ωραίο, κλασσικό μαμαδίστικο φαγητούλι... Καιρό έχω να τα φτιάξω! Να βουτήξω μια μπουκιά ψωμάκι;; Φιλιά:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Δώρα, καροτακι βαζω κι εγω, αλλα λαχανο πρωτη φορα το ακουω... μπορει ομως την επομενη φορα να βαλω λίγο γιατι με εβαλες σε περιεργεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Ροδανθη, σ ευχαριστω πολυ! Για καλοκαιρι, μου κανει πολυ...ζεστο βεβαια, αλλα γουστα ειναι αυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ TAG, μονο μια μπουκια θελεις να βουτηξεις? Εμεις ολοκληρο καρβελι βουτηξαμε μεσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κ μένα κ μένα αγαπημένη σουπίτσα!
    Φιλάκια Ελπινίκη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μου αρέσει που βάζεις και καροτάκι, εγώ συνήθως δεν βάζω αλλά πιστεύω θα του πηγαίνει όμορφα!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Eri, κι εσυ, κι εσυ! Αφου ειναι αγαπημενο σου δεν μπορω να πω όχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ ΕΛΕΝΑ, μ αρεσει το καροτο σε σουπες και ειδικα στο αυγολεμονο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ αγαπημένο φαγάκι μικρών και μεγάλων. Καροτάκι βάζω κι εγώ και γίνεται υπέροχη σουπίτσα.
    Φιλιά, καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μύρισε μέχρι εδώ! Ελπινίκη μου περίσσεψε κανένα πιατάκι.. και πεινάω, ναι τέτοια ώρα πεινάω!!!!Πεντανόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Helen Gr, σ ευχαριστω πολυ! Οντως το καροτακι ειναι ωραιο στη σουπιτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Σοφια Ζ, αμα πεινας κανε κι εσυ καμια βουτα... νυχτοπουλι εισαι βλεπω, ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Από τα αγαπημένα των παιδιών μου. Μαμαδίστικο φαγάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ Vita, μαμαδιστικο εντελως! Ευτυχως που αρεσει στα παιδια σου.. εγω σαν δυσκολο παιδι φυσικα δεν το ετρωγα, μεχρι που...ανακαλυψα τι εχανα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Hi Elpinki, I know that there are many common dishes between Turkish and Greek cuisines such as baklava, "domatesli sosis/spetsofia", Borek (I don't know its Greek name, but I know that Spanakopita is a type of borek), Revani and dolma(des). Moreover, our coffees are the same except for their names :) But I am surprised that we have more similarities than I thought. We also have this dish and "Αρακάς Λαδερός". The more I read your blog the more I feel like we belong the same family :)
    Take care...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ Ayse, thank you for your comments. Its true we have so much in common! Nice finding you! Hope to see you around again!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...