Το ρυζόγαλο είναι από τα αγαπημενα μου γλυκά, αλλα δυστυχως δεν φτιαχνω πολυ συχνα γιατι στο σπιτι μας το τρωω μονο εγω! Αυτή τη φορά το εκανα με λίγο άρωμα λεμόνι και ηταν πολύ μυρωδατο!
Υλικά (για 6-7 μικρά ή 5 περιπου μεγαλα μπολάκια)
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι για σούπες (άσπρο)
1,5 φλυτζανι τσαγιού νερό
3,5 φλ. τσαγιου γαλα ελαφρυ
1,5 κ.σ. κορν φλαουερ
1 βανίλια
1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
5-6 κόκκους χοντρό αλάτι
κανέλα
προαιρετικα: ξυσμα από 1/2 λεμονι
Εκτέλεση
Λίγη ώρα πριν ξεκινησουμε βαζουμε το ξυσμα λεμονιου με 1 κουταλιά από τη ζαχαρη και το αλατι σε ενα μπολακι στο ψυγειο για να λιωσει το ξυσμα και να βγαλει ολη τη μυρωδια. Αυτο το σταδιο φυσικά ειναι προαιρετικό, μπορεί να γίνει και χωρίς λεμόνι και να εχουμε ενα κλασσικο ρυζόγαλο.
Βαζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό να βρασει και ριχνουμε το ρυζι. Αφηνουμε μεχρι να πιει το νερο του και να μαλακωσει. Αν δεν μαλακωσει συμπληρωνουμε λίγο νερό και συνεχιζουμε. Στη συνεχεια προσθετουμε τα 3 φλ. γαλα, τη ζαχαρη και το ξυσμα (αν εχουμε αποφασισει να το χρησιμοποιησουμε) και αφηνουμε να ζεσταθεί.
Εν τω μεταξύ αναμιγνυουμε το κορν φλαουερ, τη βανιλια και το 1/2 ποτηρι γαλα που περισσεψε μεχρι να ομογενοποιηθουν πλήρως και τα ριχνουμε κι αυτά στην κατσαρόλα. Από δω και περα, χαμηλώνουμε τη φωτια και βραζουμε ολα τα υλικά για 10-15 λεπτά, ανακατευοντας συνεχως, γιατι κολλάει ευκολα.
Καταλαβαίνουμε πότε είναι έτοιμο όταν αρχίσει να πήζει. Δεν χρειαζεται να πηξει εντελώς γιατί θα πήξει και λίγο καθως θα κρυωνει, αλλα δεν θελουμε να ειναι και τελειως ζουμερό. Μοιράζουμε σε μπολάκια και αφηνουμε να κρυώσει καλα.
Υπέροχο και υπέροχα σχέδια με την κανέλα! Μόνο που .... εγώ δεν είμαι φίλη. Θα έπαιρνα όμως ευχαρίστως ένα μπωλάκι για τον άντρα μου, που τρελαίνεται και παρακαλεί για ρυζόγαλο, αλλά εγώ η άκαρδη ...πού!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Ελπινίκη μου!
Υπέροχο το ρυζογαλάκι είτε αρωματικό, είτε σκέτο. Προτιμούμε το λεμονένιο άρωμα!! Για μένα έχει?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο τιπάκι με το ψυγείο καταγράφεται για την επόμενη φορά!
καλημέρα, λατρεύω το ρυζόγαλο και το φτιάχνω και εγώ κάπως έτσι, αντι για ξύσμα βάζω φλούδα λεμονιού και μετά την αποσύρω.
ΑπάντησηΔιαγραφήπαίρνω το μπωλάκι μου -αυτό με την καρδούλα - και πάω να το απολαύσω !!
φιλια πολλά
Αααααααα.... μου πήρε η Μαρία το μπολάκι με την καρδούλα και το ήθελα εγώ χα χα χαα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χεράκια σου Ελπινίκη μου, λατρεύω το ρυζόγαλο!
Φιλιά!
Αγαπημένο και αθάνατο! Ωραίες φωτος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Αγαπημένο διαχρονικό γλυκάκι. Με την κανέλα συνδυάζεται τέλεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σε εμάς αρέσει πάρα πολύ και το φτιάχνω συχνά.
Καλό απόγευμα!
Ζ.
Τα σχήματα με την κανέλλα φοβερά. Έκανα κι εγώ πρόσφατα κι έβαλα και λίγη μαστίχα. Πολύ θρεπτική η μαστίχα. Θα ξανακάνω λίαν συντόμως ρυζόγαλο. Με σχήματα κανέλλας βεβαίως βεβαίως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝόστιμο, αγαπημένο επιδόρπιο, καλοφτιαγμένο, καλοπαρουσιασμένο, λαχταριστό! Τι ωραία ιδέα τα κανελάτα σχέδια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΡυζόγαλο το αγαπημένο μου ποτέ δεν λέω οχι και συνήθως ποτέ δεν σταματάω σ΄ένα μόνο και αυτός είναι ένας λόγος που δεν το φτιάχνω συχνά.Πειράζει αν πάρω όλα τα μπολάκια;Εσύ θα φτιάξεις άλλα.Φιλιά καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο και λαχταριστό Ελπινίκη μου!!! Κερνάς ένα μπολάκι;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Σοφία Ζ., εμεις παλι ειμαστε αντιθετα, εγω τρωω, εκεινος οχι, οποτε οποτε εχω ορεξη φτιαχνω!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Εφη, σ ευχαριστω πολυ! Το συγκεκριμενο τιπ μπορει να χρησιμοποιηθει σε οτιδηποτε βαζουμε ξυσμα λεμονιου! Και δινει περισσοτερο αρωμα με πιο ομοιογενη μορφη!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Μaria B., και η φλουδα νομιζω ειναι καλη λυση. Σ ευχαριστω πολυ!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ΕΛΕΝΑ, εχει κι αλλα με καρδουλα μη μου στεναχωριεσαι! Σ ευχαριστω πολυ!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Eri, σ ευχαριστω πολυ! Δεν μπορεις να φανταστεις ποσο με ταλαιπωρησαν αυτη τη φορα οι φωτος, μπορει να εβγαλα και 50 μεχρι να καταληξω!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Kitchen Stories, σ ευχαριστω πολυ! Καλη μερα!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Kanthare, και η μαστιχα ταιριαζει πολυ βεβαιως βεβαιως!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Vita, φυσικα δεν ειναι αποκλειστικα δικη μου ιδεα τα σχεδια, αλλα δινουν πολυ ομορφη οψη στο καθε μπολακι!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Ροδανθη, δεν εμειναν και πολλα μη νομιζεις, αλλα παρτα, χαλαλι σου, αφου δεν τα φτιαχνεις συχνα!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Tante Kiki, φυσικα και κερναω, διαλεξε σχεδιο και παρε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈμεινε καν'ενα, Ελπινίκη; Πολύ θα το ήθελα αλλά δε νομίζω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ για το λεμονάκι, βάζω κι εγώ και αρκετή κανελίτσα.
Καλή σου μέρα.
@ Helen Gr, ενα εμεινε, αλλα χαρισμα σου! Τοσα εφαγα 2 μερες τωρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΡυζόγαλο....δεν το έτρωγα μέχρι πέρυσι...μέχρι να το δοκιμάσω δηλαδή..τώρα το αγαπώ αλλά δεν το έχω φτιάξει...το τρώω από αλλού προς το παρών...χαχαχα και με κανελίτσα..μιάμ μιάμ..Καλό απόγευμα Ελπινίκη μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφα με την κανελίτσα τους!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ eleni, μαλλον καταλαβες μονη σου τι χανεις!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ manousina, σ ευχαριστω πολυ! Αυτα τα σχεδιακια κι εγω προσφατα τα ειδα τριγυρω και μ αρεσαν πολυ σαν ιδεα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλά ΥΠΕΡΟΧΟ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Καλημέρα
ρυζογαλακι το αγαπημενο μας ομορφο το αστερι και η καρδουλα!! Την καλημερα μου
ΑπάντησηΔιαγραφήkalimera!!!sinxaritiria gia to oreo sou rizogalo!!kai gia to oreo blog sou!!to kolpo me to xisma lemoniou prepi na ine to kati allo!!tha to ftiaxo kai ego!!!tin agapi mou sou stelno!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ gvarvakis, σ ευχαριστω πολυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα!
@ ΙΡΙΔΑ ΜΑΡΙΑ, σ ευχαριστω πολυ! Τα σχεδιακια, αν και απλα, το κανουν πιο ομορφο ευκολα και γρηγορα!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Vasiliki, αυτο με το ξυσμα το ειχα συναντηση καποια στιγμη σε κατι αλλο που εκανα και επειδη ηταν πολυ καλο το αποτελεσμα, το εχω υιοθετησει και το χρησιμοποιω πια σχεδον παντου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστω πολυ!