Πριν λιγους μηνες μου φερανε δωρο αυτην την τελεια πηλινη γάστρα... Δυστυχως δεν ετυχε να τη χρησιμομποιησω νωριτερα, αλλα χθες τη θυμηθηκα κι ειπα να τη δοκιμασω!
Υλικά300-400 γραμμαρια μοσχαρι κομμενο σε μετρια κομματια
1 κρεμμυδι ψιλοκομμενο
1 σκορδο πολτοποιημενο
1 ποτηρι κοκκινο κρασι
1 πιπερια πολτοποιημενη
1/4 κ.γ. πιπερι μαυρο
1/2 κ.γ. πιπερι κοκκινο
1 κ.γ. αλατι
1/2 κ.γ. μπαχαρι
1/2 κ.γ. ζαχαρη
3 κ.σ. σαλτσα ντοματας
σελινο ψιλοκομμενο
1 κουπα κριθαρακι μετριο
λιγο ελαιολαδο
Εκτελεση
Σοταρουμε σε λιγο ελαιολαδο το κρεμμυδι, το σκορδο και την πιπερια. Προσθετουμε τα μπαχαρικα, εκτος απο το αλατι και στη συνεχεια τα κομματια του κρεατος.
Γυρναμε συνεχεια μεχρι να ασπρισει απο ολες τις πλευρες και ριχνουμε το κρασι. Αφηνουμε 5 λεπτα να εξατμιστει το αλκοολ και στη συνεχεια ριχνουμε την σαλτσα, ανακατευουμε και συμπληρωνουμε σελινο, ζαχαρη, αλατι και νερο να σκεπασει το κρεας.
Ψηνουμε (με κλειστο καπακι ή σε χυτρα) μεχρι να μαλακωσει το κρεας, αλλα οχι να ψηθει εντελως.
Μεταφερουμε το κρεας στη γαστρα, ελεγχοντας να εχει μπολικο ζουμακι και ριχνουμε και το κριθαρακι. Κλεινουμε τη γαστρα και ψηνουμε στους 200 στον αερα για μιση ωρα περιπου. Ελεγχουμε που και που να εχει νερο για να μην κολλησει και οταν μαλακωσει το κριθαρακι ειναι ετοιμο.
Μπορουμε αν ειναι να αργησουμε να φαμε, να το κλεισουμε λιγο νωριτερα και να αφησουμε το κριθαρακι να "φουσκωσει" με το καπακι κλειστο.
In English here.
In English here.
Μόλις έφαγα κοτόσουπα για απογευματινό και ευχαριστώς τσιμπάω την όμορφη γάστρα (με το περιεχόμενό της) και φεύγω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε γειά την καινούργια γάτρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμορφη είναι και "γυαλωμένη" απ'ότι βλέπω, και με πιό ωραίο περιεχόμενο!
Καλή Εβδομάδα!!
@ Kanthare, κοτοσουπα για απογευματινο? Και για βραδυνο τι εχει δηλαδη?
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Δυσπιστε, σ ευχαριστω!
Καλη βδομαδα να χουμε...
τελειο το φαγακι σου σημερα
ΑπάντησηΔιαγραφήαλλα και η γαστρα σου δεν παει παρακατω
το λατρευω, αρκει να ειναι της ωρα, αν τραβιξει λιγο παραπανω και κοβετε.... δεν το θελω !!
μου εδωσες ιδεα, ειχα καιρο να το κανω!!!!
Για βραδυνό αφού δεν κατάφερα να κλέψω την γάστρα έφαγα χόρτα με λίγο φέτα. Υγιεινή διατροφή κετς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Το φαγάκι σου πεντανοστιμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω κι εγώ τέτοια γάστρα και το φαγητό γίνεται πολύ καλό.
Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα
Φιλιά
@ Ελευθερια, κι μενα μ αρεσει της ωρας.. να ναι λιγο ζουμερουτσικο!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Marion, σ ευχαριστω... δεν τη χρησιμοποιω συχνα και κακως!
@ Kanthare, ωραια ειναι και τα χορτα, με λεμονακι φουλ, πανεμορφο βραδυνο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυριο τ απογευμα παλι θα φας?
Αύριο πρωινό κατά τις 9:00 με δυο φέτες ψωμί ολικής άλεσης με μέλι και ταχίνι και ένα ποτήρι γάλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά Ελπινίκη!Να σου φέρει ό,τι επιθυμείς!Καλές δημιουργίες επίσης!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Kanthare, της υγιεινης λοιπον... ή προσπαθεις να διωξεις το... πνευμα των γιορτων?
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Athina, χρονια πολλα και καλη χρονια!
Ανταποδίδω ολες τις ευχές!
Wow!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ γάστρα όλα τα λεφτά, αντάξια του νοστιμότατου περιεχόμενου της!!!
Καλή βδομάδα εύχομαι!
Αχ όποτε έρχομαι εδώ τρώω εξαιρετικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραία χυλωμένο και λαχταριστό!
Ελπινίκη, έχω στο σπίτι μοσχαράκι σοταρισμένο και περιμένει τι θα το κάνω, θα το κάνω όπως κατάλαβες με κριθαράκι που μου αρέσει πάρα πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή βδομάδα
Θέλω και εγώ μια τέτοια γάστρα !!! κάνει το φαγάκι μούρλια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή αξιοποίηση της γάστρας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞεκίνησες δυναμικά! Ωραίο φαγάκι!
Ελπινίκη πως και δεν την χρησιμοποίησες τόσον καιρό φαίνεται καταπληκτική γάστρα όσο για το περιεχόμενο . . . δεν έχω λόγια-μου αρέσει πάρα μα πάρα πολύ το γιουβετσάκι που φαίνεται ότι σου πέτυχε πολύ.Αχ μακάρι να είχα τώρα λίγο
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ΕΛΕΝΑ, σ ευχαριστω... τελικα κακως την ειχα αφησει στην ακρη τη γαστρα...
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Taste Advisor, σ ευχαριστω εξαιρετικα!
@ ΜΑΡΙΑ, ελπιζω να σου πετυχει οπως σ αρεσει!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ manousina, εινια και πολύ ομορφη, ε?
@ Αγγελικη, σ ευχαριστω πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ nadia, απλα δεν ετυχε... δυστυχως!
Geia sou omorfoula mou!!! ti oreo mageirepses pali!!! Kai ego trelainomai me tis gastres... alli fasi!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι τέλειο φαγάκι αλλά και τι όμορφη γάστρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και φιλάκια πολλά!!!
@ donkey, αμα εχεις χρονο η γαστρα εινια το καλυτερο!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ΝΑΤΑΣΑ, σ ευχαριστω πολύ!
Ελπινίκη έγραψες με αυτό το φαγητό!!! Και εγώ τη συγκεκριμένη συνταγή ακολουθώ με ψήσιμο πρώτα στην κατσαρόλα και μου αρέσει να βάζω αρκετά μπαχαρικά. Ωστόσο δοκίμασα από το γιουβέτσι που φτιάχνει η μητέρα του καλού μου η οποία βάζει σε πήλινη γάστρα ή σε ταψί όλα τα υλικά χωρίς το κριθαράκι και στο τέλος το ρίχνει. Από μυρωδικά αλάτι και πιπέρι... Αποτέλεσμα σούπερ...
ΑπάντησηΔιαγραφήVery tasty blog. I admire your Greek cuisine, full flavor of vegetables, seafood, greetings from Polish!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ νόστιμο το blog. Θαυμάζω την ελληνική κουζίνα σας, την πλήρη γεύση των λαχανικών, τα θαλασσινά, χαιρετισμούς από τα πολωνικά!
Το γιουβέτσι είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά το έφτιαξα εχθές και ήταν τέλειο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τις ποιο καλές συνταγές, ωραία η τεχνική αλλά και το αποτέλεσμα!
Είχα δοκιμάσει τα Γιουβέτσι Χταποδιού που μου άρεσε εξίσου καλά..
Αλλά προτιμώ τη συνταγή με Μοσχάρι