Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Πουγκάκια Κλέφτικα...

Αυτο το πιατο ηταν η ... συμμετοχή μου στο Πρωτοχρονιατικο τραπέζι... Εκανα πολλές δοκιμες στη διαρκεια της εβδομαδας και τελικα το πέτυχα! Τα υλικα που δινω ειναι για 6 πουγκια, εμεις ειμασταν 11, οποτε εκανα διπλη δοση!

Υλικά (για 6 πουγκιά)
μοσχάρι κομμενο σε μπουκιές - δεν υπολογισα με το κιλο αλλα με τις μπουκιες (3-4 για καθε μεριδα)
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 πιπεριες κόκκινες ψιλοκομμένες
2 πιπεριές πράσινες ψιλοκομμένες
2-3 καρότα κομμένα σε κυβακια
3-4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαιντανό
3 πατατες μετριες κομμενες σε κυβους
2-3 κουταλιες αρακα
1 κουταλακι γλυκου πιπερι μαυρο
1 κουταλακι γλυκου πιπερι κοκκινο
2,5 κουταλακια γλυκου αλατι χοντρο
1 κουταλακι γλυκου μπαχαρι
3 κουταλιες σαλτσα ντοματας
3 σκελιδες σκορδο
3 κουταλιες κεφαλοτυρι τριμμένο
1,5-2 πακετα φυλλο κρουστας
ελαιόλαδο
βούτυρο λιωμενο

Εκτέλεση
Ξεκιναμε σοταροντας το κρεμμυδι και τις πιπεριες στο ελαιόλαδο και στη συνεχεια ριχνουμε τα κομμάτια του κρεατος και γυρναμε μεχρι να ασπρισουν απο ολες τις πλευρες.
Ριχνουμε το κρασί και αφηνουμε 5 λεπτα να εξατμιστει το αλκοολ. Στη συνεχεια ριχνουμε τα μπαχαρικα (εκτος απο το αλατι) και τα καροτα.
Προσθετουμε τη σαλτσα ντοματας, τις πατατες, το μαιντανο και τον αρακα και συμπληρωνουμε με νερο να σκεπαζει το κρεας. Βραζουμε μεχρι να μαλακωσει - στη χυτρα 15-20 λεπτα.
Στο μεταξυ ανακατευουμε σε ενα μπολακι τις πολτοποιημενες σκελιδες σκορδο με το αλατι και το κεφαλοτυρι και οταν ανοιξουμε τη χυτρα, τα ριχνουμε ανακατευοντας να πανε παντου.
Σ αυτο το σημειο για να κανω και τη δευτερη δοση, αδειασα το περιεχομενο της κατσαρολας σε ενα ταψι και το αφησα στην ακρη.

Τύλιγμα
Σε ενα μπολ λιωνουμε το βουτυρο και το κραταμε στην ακρη.
Κόβουμε τα φυλλα κρουστας στη μεση. Για καθε πουγκακι θα χρειαστουμε 3 ή 4 μισα φυλλα κρουστας.
1. Παίρνουμε ενα κομματι, το βουτυρωνουμε και το διπλωνουμε στα 4. Το τοποθετουμε πανω σε ενα αλλο βουτυρωμενο κομματι. Βαζουμε πανω 3-4 κομματια μοσχαρι και 1-2 κουταλιες απο την υπολοιπη γεμιση.
2. Διπλωνουμε το δευτερο κομματι πανω στη γεμιση, πρωτα απο τις μακριες πλευρες. Το τοποθετουμε πανω σε ενα τριτο βουτυρωμενο κομματι φυλλου κρουστας.
3. Τέλος κλείνουμε το τελευταιο καμματι σαν πουγκι δενοντας με μια κορδελιτσα. Αν το φυλλο σκιστει πολύ βαζουμε εξωτερικα ενα ακομα βουτυρωμενο κομμάτι.
Τα τοποθετουμε σε ενα ταψι στρωμενο με λαδοκολλα, διαχωριζοντας τα με μικρα κομματια χαρτονι.
4. Τέλος, βουτυρωνουμε και εξωτερικα τα πουγκια και τα ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 175 για 20-25 λεπτα, μεχρι να ψηθει το φυλλο.
Το μεγεθος ειναι περιπου οσο το μικρο πιατο γλυκου...

10 σχόλια:

  1. Πολύ καλό!!! Θα υιοθετηθεί οπωσδήποτε!!! Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν τα ξαναφτιάξεις σφύρα μου κλέφτικα για να έρθω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Εφη, ειναι λιγο μπελας μονο το τυλιγμα, αλλα κατα τ αλλα ειναι και σχετικα απλο...

    @ Λίλα, τυλιγα τοση ωρα την παραμονη, που μαλλον θα αργησω λιγο να το ξανακανω..

    @ nadia, σ ευχαριστω!

    Καλή Χρονια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ όμορφα, λίγο δύσκολα όπως λες στο τύλιγμα αλλά πολύ όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελπινίκη μου χαράς το κουράγιο σου!
    Και του χρόνου να είσαστε καλά να ξαναγιορτάσετε με ένα τόσο νόστιμο και καλοφτιαγμένο πιάτο!
    Φαντάζομαι θα πήρες συγχαρητήρια από τους συνδαιτυμόνες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Afroditi, σ ευχαριστω!

    @ Taste Advisor, ειναι λιγο παιδεμα αλλα ειναι εντυπωσιακα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ kitchenstories, ευτυχως αρεσε σε ολους.. ειχα αυτο το αγχος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά Ελπινίκη!
    Υγεία και αγάπη εύχομαι!
    Το κλέφτικό σου είναι λαχταριστό!
    Συνήθως το φτιάχναμε τυλιγμένο με λαδόκολα, αλλά έτσι θα μπορούμε να τρώμε τα πάντα στο πιάτο!!!
    :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...