Απλα αγαπώ τα τυροπιτακια... καθε μορφής, με κάθε φύλλο, με κάθε παραλλαγή στη γέμιση. Κάποια στιγμή πριν από κάποια χρόνια είχα βρει μια συνταγή για τυροπιτακια με κρεμώδη γέμιση τυριού σαν μπεσαμέλ. Τοτε ακόμα δεν ειχα ασχοληθεί με το blogging και τη φωτογραφιση και δυστυχώς δεν κρατησα την πρωτοτυπη συνταγη, απλα την εφτιαξα και την ακολουθω απο τοτε. Δεν ξερω καν αν ακολουθω την ιδια ακριβως συνταγη γιατι ενω εψαξα κι αλλες φορες να τη βρω δεν τα καταφερα.
Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας
400 γρ. τυριά (άλλες φορες χρησιμοποιώ μονο φέτα, άλλες κανω συνδυασμούς)
1,5 κούπα γάλα
2 κουταλιες βουτυρο
2 κουταλιές αλεύρι (ή 1 αλεύρι και 1 κόρν φλάουρ)1 αυγό
λίγο πιπέρι
προαιρετικά ρίγανη
βούτυρο λιωμένο ή ελαιόλαδο για το άλλειμμα
1 αυγό χτυπημένο για το ψησιμο
Εκτέλεση
Λιώνουμε τις δύο κουταλιές βούτυρου της γεμισης σε κατσαρολάκι και διαλυουμε εκει το αλευρι. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατευουμε μεχρι να αρχισει να πηζει, προσεχοντας να μη σβολιάσει. Όταν εχει σχεδον πήξει κατεβαζουμε από τη φωτια, σπαμε μεσα το αυγό και ανακατευουμε γρηγορα να διαλυθεί και τελος προσθετουμε τα τυρια τριμμένα. Αλατοπιπερώνουμε αν χρειαζεται και το αφηνουμε να κρυώσει.
Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας και τα κόβουμε σε λωρίδες. Αλλείφουμε ελαφρά με λάδι ή λιωμένο βούτυρο μια λωρίδα και τοποθετούμε πάνω της μια δεύτερη επίσης λαδωμένη. Βάζουμε την μια άκρη τους μια κουταλιά γέμιση και τυλίγουμε σε τρίγωνα.
Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ταψι φούρνου καλυμένο με λαδόκολλα. Αλλείφουμε με λίγο αυγό και ψηνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Τι μας κανεις Ελπινικη, δεν βαζουν τετοια ωρα αναρτηση με κρατσανιστα, ξεροψημενα τυροπιτακια! Θα δαγκωσω την οθονη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγνωμη.....
Διαγραφή;-D
Ελπινίκη μου συμφωνώ με την προλαλήσασα!!! Θα δαγκώσω την οθόνη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε χρειαζεται... ειναι ευκολα και γρηγορα...
ΔιαγραφήΚαλώς την!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρουσα εκδοχή για ακαταμάχητα τυροπιτάκια! Η κρέμα μέσα τα κάνει πολύ πιο νόστιμα, κι αν χρησιμοποιήσουμε φέτα βελτιώνει τη γεύση και την υφή τους.
Ζ.
Η φετα παντα βελτιωνει τα παντα!!!
ΔιαγραφήΚαι ποιος δεν τα αγαπά ;; Τραγανά και υπέροχα !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστω!!!
ΔιαγραφήΚαλημερα!!!
Έτσι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι καλυτερα....
Διαγραφήτέλεια παίρνω 4-5 κομμάτια...λατρεύω τυρόπιτα!!!!!!!!!!1
ΑπάντησηΔιαγραφήΜονο 4-5?
ΔιαγραφήΧαλαρη σε βρισκω!!!
Είδα τυροπιτάκια και μπήκα,τρελαίνομαι για πίτες,πολύ ωραία φαίνονται
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστω... κι εγω μια απ τα ιδια!!!
ΔιαγραφήAυτού του είδους τα τυροπιτάκια με φύλλο δηλαδή και τηγανισμένα νομίζω ότι είναι τα πιό νόστιμα ,και τα δικά σου φαίνονται υπέροχα,καλό απόγευμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟντως...βεβαια αυτα ειναι στο φουρνο και συνηθως τα προτιμω ετσι, αλλα ειναι εξισου τραγανα!
ΔιαγραφήΛαχταριστοί τυρο-πειρασμοί τα τυροπιτάκια σου Ελπινίκη μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια νοστιμιά για όλες τις ώρες!!
Φιλάκια!!
Για ολες τις ωρες... για οσες αντεξουν βεβαια!
ΔιαγραφήΕλπινίκη μου φαίνονται πεντανόστιμα και πολύ λαχταριστά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Σ ευχαριστω πολυ!!!
ΔιαγραφήΚαλημερα!!!
Νοστιμα που θα είναι! Πρέπει να τα δοκιμάσω μου φαίνεται! Καληνύχτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τη γεμιση αυτη μπαινουν και στην καταψυξη και γινονται πολύ ωραια και μετα γιατι καθως ξεπαγωνει και ψηνεται η γεμιση ειναι παλι ζουμερη...
ΔιαγραφήΠοτέ δε λέμε όχι σε ένα τέτοιο κέρασμα!Ελπινίκη και εγώ ζω για τέτοιες γεύσεις!!Συχνά πυκνά ο πάγκος της κουζίνας μου φιλοξενεί΄ πιττοειδή΄ και λιχουδιές με τυριά που λατρεύουμε.Η συγκεκριμένη πρέπει να είναι ιδιαίτερα αφράτη λόγω της κρέμας που μεταχειρίστηκες.Συγχαρητήρια και καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστω πολυ! Αν ασχολεισαι συχνα με πιτοειδη δοκιμασε την και πες μου εντυπωσεις!!
ΔιαγραφήΜμμμ τυροπιτάκια η αδυναμία μου, θα πρέπει να είναι τέλεια θα μπούν στα υπ΄όψην σίγουρα.Να είσαι καλά φιλιά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑδυναμια πολλων τελικα!!
ΔιαγραφήΑΝ τα δοκιμασεις, περιμενω εντυπωσεις!!
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑαα κι εγώ βάζω διάφορα τυριά! Επίσης μου αρέσουν πολύ οι κρεμώδεις τυρόπιτες και τα τυροπιτάκια. Φαίνονται εξαιρετικά Ελπινίκη μου, γειά στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι και καλή συνέχεια!
Σ ευχαριστω πολυ!!
ΔιαγραφήΚαλημερα!!!
Τα τυροπιτάκια σου φοβερά!!!Είμαι χαρούμενη που σας γνώρισα εχθές στα Friday's και τις 3 σας!!!Πολλά φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εμεις χαρηκαμε ιδιαιτερα!!
ΔιαγραφήΔεν το ειχα ανακαλυψει το blog σου, αλλα ειναι φοβερο!!!
Λατρεύω αυτά τα τυροπιτάκια!!!!!! γεια στα χεράκια σου!!!!!Ελπινίκη μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστω πολυ!!!
ΔιαγραφήΚαλημερα!!!
το ιδιο μου συμβαινει κ μενα με τις τυροπιτες και τα τυροπιτακια..δεν μπορω να αντισταθω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι γιατι να αντισταθεις αλλωστε????
ΔιαγραφήΚι εγώ αγαπώ, Ελπινίκη μου, τα τυροπιτάκια και τα θεωρώ ακαταμάχητα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα δικά σου φαίνονται εξαιρετικά, αφράτα και τραγανά. Τι άλλο να ζητήσουμε;
Γεια στα χέρια σου!
Φιλιά και μια υπέροχη μέρα.
Σ ευχαριστω πολυ!!!
ΔιαγραφήΚαλημερα και καλο Σ/Κ!!!
Συντάσσομαι απολύτως μαζί σου καλή μου Ελπινίκη ""Απλά αγαπώ τα τυροπιτακια... καθε μορφής, με κάθε φύλλο, με κάθε παραλλαγή στη γέμιση""
ΑπάντησηΔιαγραφήοπότε και τα εικονιζόμενα θα σου πω πως είναι "απλά ακαταμάχητα"!
Παντα χαιρομαι οταν καποιος συμφωνει!!!
ΔιαγραφήΣ ευχαριστω πολυ!!
Καλώς την Ελπινίκη μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σε ξαναβλέπω!
Καλό Φθινόπωρο!
Τα τυροπιτάκια με την κρεμώδη γέμιση είναι το καλύτερό μου. Τα δικά σου κάνουν όμορφη αντίθεση, αφού από τη μία το φύλλο είναι γκριτζανιστό και η γέμιση κρεμώδης. Πραγμτικά άπαιχτος συνδυασμός και πολύ καλοφτιαγμένα...
Φιλιά και καλημέρες!!
Καλως σας βρηκα, νομιζω πως μπηκα καπως σε ρυθμό και ηρεμησαν τα πραγματα!!
ΔιαγραφήΠραγματι, η κρεμωδης γεμιση ειναι φανταστικη μετα το δαγκωμα του τραγανου φυλλου!
καλημέρα Ελπινίκη μου! καιρό είχαμε να τα πούμε ε??? συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, κι εγώ λατρεύω κάθε είδους τυροπιτάκι! σου κλέβω καμιά δεκαριά γιατί μου τρέξανε τα σάλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό σ/κ! φιλιάαααααααα!
α ναι! και καλό φθινόπωρο!
Καλη εβδομαδα να χουμε!!
ΔιαγραφήΣ ευχαριστω πολυ, ελπιζω να γυρισουμε στους κανονικους μας ρυθμους!
Slourp! Slourp! Tha ta dokimaso!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήSlourp! Slourp! Tha ta dokimaso!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τα δοκιμασεις!!!
ΔιαγραφήΠροσωπικα, με τη γεμιση αυτη εχω κολλησει και την κανω πια καθε φορα!
Ελπινίκη, τα αγαπάμε τα τυροπιτάκια, από την πιο απλή μορφή τους, ως την πιο πολύπλοκη. Από την παιδική μου ηλικία τα θυμάμαι αυτά τα νόστιμα και τραγανά τυροτριγωνάκια, να έχουν την τιμητική τους στα τραπέζια των εορταστικών ημερών, αλλά και στα απλά, καθημερινά γεύματα. Θα σου πω καλοφάγωτα, αλλα από ότι κατάλαβα, δεν πρέπει να μένουν και για πολύ στην πιατέλα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα.
Καλα καταλαβες... αν οχι την ιδια μερα, την επομενη τελειωνουν... και ποσα παραπανω να κανω???
ΔιαγραφήΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΑΙΤ,ΑΠΛΟ (ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΣΟΥ)ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ...ΟΙ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ ΚΡΟΥΣΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 1950.ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ...ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστω πολυ!! Αν και φυλλο κρουστας ακομα δεν κανω μονη, αγαπω την παραδοσιακη συνταγη και απ οπου μπορω μαθαινω!!
ΔιαγραφήΠω πω Ελπινίκη, φοβερά φαίνονται τα τυροπιτάκια σου. Έχω πολύ καιρό να φτιάξω! Τα λιμπίστηκα! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σε διαβεβαιωνω οτι ειναι πολυ πολυ γρηγορα, αν σκεφτεσαι να ξεκινησεις τωρα!!
ΔιαγραφήΓειά σου ΕΛπινίκη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά τα τυροπιτάκια τα λατρεύω. Κι αυτή τη τυρένια κρεμούλα μέσα είναι το κάτι άλλο.
Εξαφανίζονται στο λεπτό.
Φιλιά
Οντως αυτη η γεμιση ειναι το καλυτερο μερος του!!!
ΔιαγραφήΤΕΛΕΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΤΑ ΕΒΑΛΑ ΚΑΨΥΞΗ ΚΑΙ ΕΧΩ ΟΤΙ ΩΡΑ ΧΡΕΙΑΣΤΩ !!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή