Αυτό το φαγάκι νομιζω ειναι από τα πιο νοστημα, πιο εντυπωσιακα, πιο μοσχοβολιστά, πιο τρυφερά, πιο Κυριακάτικα, πιο μαμαδιστικα και γιαγιαδιστικα φαγητα EVER!! Και το τελειο είναι οτι είναι πολυ πολυ ευκολο... αφου ολη τη δουλεια την κανει ο φουρνος και τη γαστρα, το μονο που πρεπει να κανει ο μαγειρας ειναι να περιμενει!!!
Υλικά
1 μπούτι χοιρινό με το κοκκαλο
2-3 σκελίδες σκόρδο
πιπέρι μαύρο
πιπέρι κόκκινο
ρίγανη
αλάτι
ελαιόλαδο
πατάτες
προαιρετικα: λεμόνι
Εκτέλεση
Αποβραδίς βαζουμε το μπουτι σ ενα μπολ που να το χωραει να ακουμπαει ολο στον πατο και αλειφουμε με τα μπαχαρικά και λίγο ελαιόλαδο. Ιδανικά, καλο ειναι σε καποια στιγμη να το γυρισουμε και το πανω κατω.
Την επόμενη μερα, πρωτα πρωτα αναβουμε το φούρνο στους 150 στον αέρα. Κοβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια και βαζουμε το μπουτι στη γαστρα. Κοβουμε μια σκελιδα σκορδο σε λεπτες φετουλες και τις μπηγουμε μ ενα μαχαιρι σε διαφορα σημεια του μπουτιού. Στις τρύπες αυτές βαζουμε και λιγο ζουμακι απο το μπολ. Στρωνουμε τις πατατες γυρω γυρω, τις πασπαλιζουμε με μπαχαρικά και ραντιζουμε ολη τη γαστρα με λίγο ακομη ελαιολαδο (και λεμονι προαιρετικά).
Βαζουμε τη γαστρα στο φούρνο και την ξεχναμε για 3 ώρες περίπου. Συνολικά χρειάζεται 3,5-4 ώρες και για να καταλαβουμε ποτε ειναι ετοιμο, θα δουμε ότι το κρεας ξεκολλάει τελειως από το κόκκαλο και αν το ακουμπησουμε μ ενα πηρουνι ειναι μαλακό και κοβεται ευκολα. Λίγο πριν το τελος, μ αρεσει να γεμιζω τις τρυπουλες του κρεατος με ζουμακι από τη γαστρα, ετσι γίνεται ακόμη πιο νοστημο και μοσχομυριστο!
Ελπινίκη, νομίζω ότι η αναμονή αξίζει τον κόπο, όταν το αποτέλεσμα είναι τόσο καλό. Ας ξεκουραστεί και ο μάγειρας μια φορά!! Την γάστρα την χρησιμοποιώ και εγώ συχνά, (πήλινη), φτιάχνει πολύ ωραία φαγητά. Το χοιρινό σου, είναι εξαιρετικό!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα να έχουμε.
Η αναμονη οχι μονο αξιζει τον κοπο, αλλα μας δινει χρονο να κανουμε κι αλλα ωραια!!!
Διαγραφήκαλη εβδομαδα!
Πραγματικά υπέροχο φαγητό. Κλασσική γεύση και πολύ εύκολο όταν έχεις και άλλα πράγματα να κάνεις. Μου τρέχουν τα σάλια πρωί πρωί Ελπινίκη !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντε καλή εβδομάδα!
Φιλιά!
Σ ευχαριστω πολυ! Το ο,τι μπορουμε να κανουμε κι αλλα ταυτορονα ειναι κερδος!!!
ΔιαγραφήΕλπινίκη μου έχεις απόλυτο δίκιο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο συγκεκριμένο φαγητό αγγίζει τα όρια της τελειότητας! Άλλωστε οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους και πιστοποιούν ότι απλά λιώνει στο στόμα!
Φιλιά!
ΥΓ. Ωραίος ο καινούριος τίτλος του blog! Σπεύδω να τον αλλάξω στη λίστα μου!
Και σε βγαζει ασπροπροσωπη σε καθε περιπτωση!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σ αρεσε ο τιτλος... απ την αρχη ηθελα να βρω κατι ωραιο και νομιζω πως κατεληξα!
τέλειο....η γάστρα κάνει θαύματα στα κρεατικάαααααα...μπράβο...και ο τίτλος..όλα τα λεφτάααααααα...φιλιαααααααααααααααααααα
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστω πολυυυυυυυυυυ!
ΔιαγραφήΕλπινίκη μου, μου θύμισες ένα εξαιρετικά νόστιμο και αγαπημένο φαγάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι πολύ οικογενειακό αλλά και κρύο γίνεται "της πρέας" με παγωμένη μπύρα!
Σου έγινε τέλειο, καλοψημένο. Μπράβο!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Σ ευχαριστω πολυ! Οντως μπορει να χρησιμευσει σε καθε περιπτωση, μονο για ξαφνικες επισκεψεις δεν κανει!
ΔιαγραφήΤι απίστευτο φαγάκι μας μαγείρεψες σήμερα Ελπινίκη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκέτο λουκούμι!
Καλοψημένο και πεντανόστιμο!!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Σ ευχαριστω πολυ!! Καλη εβδομαδα να εχουμε και λιγοτερο βροχερη!!!
ΔιαγραφήΕλπινίκη μου όπως τα λες στην αρχή είναι αυτό το φαγητό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι οι πατάτες σου δείχνουν σκέτο γλύκισμα!!!!!!!
* ο καινούργιος τίτλος σου μου αρέσει πολύ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Φιλιά και καλή εβδομάδα!!!
Σ ευχαριστω πολυ!! Με τον τιτλο νομιζω τωρα κατασταλλαξα!
ΔιαγραφήΠολύ νόστιμο το φαγάκι σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστω πολυ!!
ΔιαγραφήΜου τρέχουν τα σάλια Ελπινίκη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εμενα οσο ψηνονταν... αφου ολο και πηγαινοερχομουν στην κουζινα...
ΔιαγραφήΤο κρέας γενικώς διν το πολυσυμπαθώ, αλλά τις πατατούλες σου τις ζήλεψα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγω παλι το συμπαθω πολυ το κρεας, αλλα η αληθεια ειναι οτι στις πατατες εχω ιδιαιτερη αδυναμια!!!
ΔιαγραφήΕλπινίκη τέλειο φαίνεται, να γλύφεις και τα δαχτυλά σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καλή εβδομάδα!!!!
Σ ευχαριστω πολυ!! Καλη εβδομαδα!!!
Διαγραφήμε τις ώρες?????
ΑπάντησηΔιαγραφήμε τις ώρες!!!
θα περιμένω.....
πότε θα το ξαναφτιάξεις????????????????
:) :)
Και ποιος δεν περιμενει...?
ΔιαγραφήΗ μυρωδιες που βγαζει ολο το πρωι παντως μας φερνουν ακομα μεγαλυτερη ορεξη!!
Με λιγωσες με το φαγητό σου Ελπινίκη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι πατάτες είναι αυτές? Το κρέας λουκούμι.
Η γάστρα κάνει θάυματα και απογειώνει το φαγητό.
Φιλιά
Κι εσυ της πατατας???? Η γαστρα τελικα ειναι το αγαπημενο μου σκευος!!!
ΔιαγραφήΤέλειο Κυριακάτικο γεύμα και όχι μόνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά.
Και οχι μονο βεβαια, αλλα δυστυχως τον τελευταιο καιρο ειναι ΜΟΝΟ για Κυριακη!! Σ ευχαριστω πολυ!!
ΔιαγραφήΠωππωωωωωω! Τί ωραία που είναι μαγειρεμένο το μπουτάκι... τέλειο για ένα ξεχωριστό γεύμα! Λουκουμάκι πρέπει να έγινε Ελπινίκη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγινε, εγινε... ξεχωριστο γευμα προσπαθουμε να κανουμε καθε Κυριακη, να για να αισθανομαστε καλύτερα!!!
ΔιαγραφήΛουκουμι το μπουτακι Ερμιονη μου! Ειναι και πονηρο φαγακι, το βαζεις στον φουρνο, το ξεχνας και εχεις και ελευθερο χρονο να χαρεις το κυριακατικο πρωινο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ αρεσει ο χαρακτηρισμος πονηρο... εχεις απολυτο δικιο!!!
ΔιαγραφήΣωστά τα λέτε... το "ξεχνάτε" στο φούρνο. Κάνετε άλλες προετοιμασίες ή δουλειές και αυτό με τον "τρόπο" του σας σπάει τη μύτη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαντως εγω την ωρα που ψηνεται, ολο και πηγαινοερχομαι στη κουζινα... κανοντας δουλεις!
ΔιαγραφήΑχ πρέπει να λιώνει στο στόμα...Τελειο Μπραβο !!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστω!!!
Διαγραφήξεχασες να πεις οτι χρειαζομαστε και μια κασα ΡΕΤΣΙΝΕΣ,προτεινω ΚΟΥΡΤΑΚΗ με σοδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΡετσινα θες, ρετσινα λοιπον!
ΔιαγραφήΠραγματικά Κυριακάτικο φαγητό. Είναι ένα πιάτο που αρέσει σε όλους και βολεύει να το φτιάξεις σε τραπέζι καθώς όπως λες και εσύ, όλη την δουλειά την κάνει ο φούρνος. Φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβως ετσι! Σ ευχαριστω!!
Διαγραφή.•°`♥✿⊱╮
ΑπάντησηΔιαγραφή❤♡
Apetitosa.
Boa semana!
Beijinhos.
Brasil.
°º °♫♫♪¸.•°`
Thank u!!
ΔιαγραφήΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΟΥ Elpiniki ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ!!!!ΤΕΛΕΙΟ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!!!
Σ ευχαριστω πολυ!!! Καλημερα!!
ΔιαγραφήΑπό τα πιο αγαπημένα μου φαγητά!!! Εγώ βάζω ολόκληρες σκελίδες σκόρδο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σκορδο σε τετοια φαγητα ειναι απλα απαραιτητο!!!
ΔιαγραφήΜαζι με σας θα γινω ο καλυτερος μαγειρας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαζι με σας θα γινω ο καλυτερος μαγειρας!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑργησα λίγο, αλλα το δα το σχολιο....
Διαγραφήνα γινεις, γιατι να μη γινεις!!!
Καλησπέρα. Δεν ξέρω αν δείτε το σχόλιο, ελπίζω ναι και ελπίζω να μου απαντήσετε. Το φαγάκι αυτό είναι απλά ΤΕΛΕΙΟ, αλλά δεν ξέρω να χρησιμοποιώ καλά τη γάστρα ... στο φούρνο το βάζουμε σκεπασμένο με το καπάκι όλη την ώρα??
ΑπάντησηΔιαγραφή