Πρωτη φορα εφτιαξα χαλβα σιμιγδαλενιο και τωρα θελω να τον φτιαξω ξανα και ξανα για να προσαρμοσω αλλες παραλλαγες που βρηκα ή που μου ερχονται!
Υλικά (για 5-6 φορμακια)
1/2 κούπα ελαιόλαδο και βουτυρο
1 κούπα σιμιγδαλι χοντρό
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
1 κούπα ασπρη ζαχαρη
2 ποτήρια νερό ζεστό
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1,5 κ.γ. κανέλα
1/2 κούπα σταφίδες
καρυδια και κανελα για στολισμα
ΕκτέλεσηΠρίν ξεκινησουμε βαζουμε το ξυσμα πορτοκαλιου με 1 κουταλια ζαχαρη σε ενα μπολάκι, τα ανακατευουμε καλα και το αφηνουμε στο ψυγειο μεχρι να ετοιμασουμε τα υπόλοιπα, ωστε να βγαλει τα ζουμια του και να γινει σαν παστα.
Σε βαθια κατσαρόλα βαζουμε το λαδι και το βουτυρο να κάψει και στη συνεχεια ριχνουμε το σιμιγδαλι και ανακατευουμε συνεχως να τσιγαριστει καλα. Όσο περισσοτερο το τσιγαρισουμε τοσο πιο σκουρο θα γινει.
Επειτα, προσθετουμε το νερό, την καστανη και την ασπρη ζαχαρη και το ξυσμα και την κανελα και αφηνουμε να παρει βραση ανακατευοντας συνεχως για να διαλυθει και να ομογενοποιηθει το μιγμα. Συνεχιζουμε το ανακατεμα μεχρι να ξεκολαει ο χαλβας από τα τοιχωματα της κατσαρόλας και να αφηνει η κουταλα αυλακια πίσω της. Προσθετουμε και τις σταφιδες, ανακατευουμε και γεμιζουμε φορμακια με το υλικο πιέζοντας καλα το χαλβα προς τα κατω και αφηνουμε να κρυωσει.
Τις τελευταιες μερες κυκλοφορει ενα πολυ ομορφο βραβειο στη γειτονια μας, το οποίο συμβολίζει την οικογένεια, την παρέα και το δέντρο της ζωής!!! Το βραβειο αυτό μου εκαναν την τιμη να μου δωσουν η Ελενη (Μαγειρικη με Φαντασία), η Tante Kiki, η Ελενα (Συνταγες της Καρδιας) και η Helen Gr (Τα Ταξιδια μου). Τις ευχαριστω ολες μεσα απο την καρδια μου που με σκεφτηκαν και αν και θα πρεπει να το δωσω σε 10 αλλα blogs, νομιζω το εχουν παρει πλεον ολοι και θα ηθελα να το αφιερωσω σε ολη τη blogoγειτονια με πολυ αγαπη και εκτιμηση!
Καλημέρα και μεγειά το καινούριο σκηνικό του blog σου Ελπινίκη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ χαλβάς είναι από τα ποιο αγαπημένα μου παραδοσιακά γλυκά, μόνο που δεν τρώω τις σταφίδες και άρα εγώ δεν θα τις έβαζα!
Συγχαρητήρια και για το βραβείο σου!!
Φιλιά πολλά και καλημέρα!
Σ ευχαριστω πολυ! Προσωπικα μ αρεσουν πολυ οι σταφιδες, αλλα περι ορεξεως...
Διαγραφήκαλημερααααααααα....πολύ όμορφο το ντεκόρ...αλλά και ο χαλβάς είναι super!!! συγχαρητήρια και για το βραβείο σου....φιλιά πολλά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστω πολυ!
ΔιαγραφήΟ χαλβάς είναι τόσο όμορφος όσο και τα φόντα. Τζάμι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστω πολυ!!!!
ΔιαγραφήΕλπινίκη μου..ο χαλβάς είναι από τα ΠΙΟ αγαπημένα μου και δεν τον κάνω και συχνά..γιατί άραγε;;;δεν ξέρω!Εξαιρετικός ο δικός σου!Μεγιά το νέο look!φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγω δεν τον κανω πολυ συχνα, αν και θα θελα να τον τρωω πιο συχνα!
ΔιαγραφήΑπό τα πολύ αγαπημένα μου παραδοσιακά γλυκά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικότατο!
Ζ.
Σ ευχαριστω πολυ!
ΔιαγραφήΠάρα πολύ όμορφη παρουσίαση ενός πολύ αγαπημένου γλυκού! Θα συμφωνήσω με τη Χρυσαυγή ως προς τις σταφίδες! Ωραία η προσθήκη πορτοκαλιού! Φιλάκια πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστω πολυ! Με το πορτοκαλι παιρνει πολυ αρωμα και ειναι πολυ νοστημο!
ΔιαγραφήΕνα γλυκό που το τρώει όλη η οικογένεια, πολύ καλή η ιδέα του πορτοκαλιού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστω πολυ!
ΔιαγραφήΑνανέωση βλέπω! Με γειές! Ωραίος κι ο χαλβάς!!! Ευτυχώς είναι από τα γλυκά που δεν... καταστρέφω ( ! ) οπότε θα δοκιμάσω και τη δική σου παραλλαγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα Ελπινίκη!
Σ ευχαριστω πολυ! Περιμενω εντυπωσεις αν το δοκιμασεις τελικα!
ΔιαγραφήΕλπινίκη μου καταρχήν συγχαρητήρια για το βραβείο σου πάντα τέτοια.Όσο για το χαλβά σου θα πρέπει να είναι πεντανόστιμος και μυρωδάτος να είσαι καλά καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστω πολυ! Καλημερα!
ΔιαγραφήΕλπινίκη μου πολύ ωραίο το blog σου μου αρέσει πολύ η αλλαγή!!!Ο χαλβάς σου είναι φοβερός!!! Με το πορτοκάλι ιδιαίτερα...φαντάζομαι!!!!!!!Φιλιά πολλά συγχαρητήρια για το βραβείο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστω πολυ! Ηθελα να αλλαξει λιγο η εμφανιση και απο καιρο το σκεφτομουν!
ΔιαγραφήΑγαπημένο χαλβαδάκι!!! Φιλάκια Ελπινίκη μου, μεγια την αλλαγή, ειναι πολύ ωραία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστω πολυ! Καλημερα!
ΔιαγραφήΜου αρέσει πολύ ο χαλβάς. Μπορώ να τον τρώω συνέχεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνήθως δεν βάζω σταφίδες, αλλά δεν με χαλάνε καθόλου.
Συγχαρητήρια για το βραβείο σου. Και μεγεια η ανακαίνιση. Πολύ ωραία είναι.
Φιλιά
Σ ευχαριστω πολυ! Προσωπικα μ αρεσουν οι σταφιδες, αλλα και χωρις αυτες εννοειται τον τρωω!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα Ελπινίκη και συγχαρητήρια για το βραβείο. Το αξίζεις, γιατί
ΑπάντησηΔιαγραφήέχεις ένα υπέροχο και φιλικό blog. Η ανακαίκινση πολύ επιτυχής, μου αρέσει.
Σήμερα σκεφτόμουν το χαλβά κι εσύ μας τον σέρβιρες πολύ ελκυστικά!
Σε ευχαριστώ, στέλνεις κομματάκι;
Πολλά φιλιά, καλό βράδυ.
Σ ευχαριστω πολυ! Πετυχα δηλαδη την ορεξη σου!
ΔιαγραφήΕλπινίκη μου δεν θα το πίστευα ότι πρώτη φορά φτιάχνεις χαλβά, τον πέτυχες τέλειο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαντάζομαι και τις παραλλαγές που θα φτιάξεις τώρα που πήρες το κολάϊ!!!
Με γεια και το νέο look, μου αρέσει πολύ!
Φιλάκια!
Σ ευχααριστω πολυ! Επεξεργαζομαι πολλες παραλλαγες, κι ελπιζω να μου βγουν!
ΔιαγραφήΣυγχαρητήρια Ελπινίκη μου για το βραβείο!! ο χαλβάς φαίνεται θεϊκός! εγώ τώρα τελευταία τον δοκίμασα με φυστίκια και του πήγαινε πολύ! καλό βράδυ, φιλάκια!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστω πολΥ! Ωραια ιδεα και τα φυστικια.. μπαινει στα υποψην!
ΔιαγραφήΠολύ ωραίος ο χαλβάς σου και εγώ τον φτιάχνω αλλά με σιμιγδάλι ψιλό.Φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομιζω με το χοντρο βγαινει πιο σπυρωτος που μ αρεσει καλυτερα, γι αυτο και τον εκανα ετσι!
ΔιαγραφήΑγαπημένο γλυκάκι από τα παιδικά μου χρόνια ακόμα! Εγώ ψηφίζω την βερσιόν με τις σταφιδούλες..χιχιχι!!! Ωραία η νέα εμφάνιση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστω πολυ! Καλημερα!
ΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για το βραβείο Ελπινίκη, σου εύχομαι και σε άλλα πολλά βραβεία και σε πολλά πολλά μαγειρέματα. Θα αυτοκεραστώ από τον χαλβά σου... Φιλιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστω πολυ! Αυτοκερασου ανετα!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα. Μου αρέσει αυτή η εκδοχή του χαλβά που το νερό μπαίνει απευθείας στην κατσαρόλα χωρίς να γίνει σιρόπι (έτσι τον έφτιαχνε και η μαμά μου). Ήθελα μόνο να ρωτήσω 1/2 κούπα λάδι και 1/2 κούπα βούτυρο? Αυτή είναι η δοσολογία ή κατάλαβα λάθος? Ευχαριστώ και Καλά Κούλουμα - Ρούλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα! Για τη δοσολογια, η μιση κουπα ειναι μαζι λαδι και βουτηρο. Εγω βαζω μια μεγαλη κουταλια βουτηρο μεσα στην κουπα και συμπληρωνω λαδι μεχρι να φτασει στη μεση της. Μπορει να χρησιμοποιηθει και μονο λαδι ή μονο βουτηρο!
ΔιαγραφήΚαλα Κουλουμα!
AGAPHMENO MAS GLYKO !! FAINETAI NOSTIMO !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω πολΥ!!!!
Διαγραφήκαλησπερα!!! Σημερα εφτιαξα τον χαλβα!!! Υπεροχος !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω πολυ πολυ!!!