Ο τραχανάς είναι από τα λίγα φαγητα που είναι πολύ πολύ εύκολα και νόστημα και μπορούν να φαγωθούν όλες τις στιγμές της ημέρας. Με μπόλικο τυρί φέτα και ψωμάκι ή κρούτόν, τρώγεται για πρωινό, μεσσημεριανό ή βραδυνο. Η συγκεκριμενη συνταγη που ακολουθώ και εμαθα από τη μαμα μου, είναι με γλυκό σπιτικό τραχανά.
Υλικά (για 3 κανονικά πιάτα)
5-5,5 κούπες νερόλίγο ελαιόλαδο
6 κ.σ. τραχανάς γλυκός
2 φέτες σε μεγεθος σπιρτοκουτου τυρί φετα
ελάχιστο αλάτι
1/4 κ.σ. πιπέρι
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βαζουμε το νερό και το λάδι να βράσουν. Τη στιγμή που ξεκινά να κοχλάζει ρίχνουμε τον τραχανά και αφηνουμε να βρασει για 5-10 λεπτά. Λίγο πριν κλεισουμε το μάτι προσθετουμε και τη φέτα τριμμένη, το πιπέρι και ελάχιστο αλάτι (επειδή εχει την φετα ειναι ήδη αλμυρό), βραζουμε 2-3 λεπτα ακόμα και είναι ετοιμος!
Σερβίρουμε με extra τυράκι για όποιον θέλει και με μπόλικο ψωμάκι η σπιτικά κρουτόνς. Για τα κρουτον χρησιμοποιούμε μπαγιάτικο ψωμί, το οποίο κόβουμε σε κυβάκια, απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στον αερα στους 180 για 10-15 λεπτα μεχι να αρχισουν να ροδοκοκκινιζουν.
Τέλειο comfort food, ιδανικό για τις κρύες αυτές μέρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αληθεια ειναι πως ειχαμε και καιρο να φαμε και με τα κρυα κιολας, πεσαμε με τα μουτρα!
ΔιαγραφήΌτι πρέπει για το κρύο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι οχι μονο, αλλα με το κρυο ειναι ΙΔΑΝΙΚΟ!
ΔιαγραφήΕλπινίκη καλημέρα!Ωραία η σούπα σου ότι πρέπει!!!Καλή εβδομάδα να έχεις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστω πολυ! Καλη εβδομαδα!
ΔιαγραφήΠω πω, τι αγαπημένο φαγάκι! Πολύ τον έχω πεθυμήσει τον τραχανά! Και είναι και πανεύκολος! Όταν τον μαγειρεύω, συνηθίζω να προσθέτω και λίγο μοσχοκάρυδο, του πάει πολύ νομίζω! Φιλάκια, καλή συνέχεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜοσχοκαρυδο η γιαγια και η μαμα μου δεν βαζουν, αλλα θα το δοκιμασω την επομενη φορα! Σ ευχαριστω!
ΔιαγραφήΤραχανάς αγαπημένος κι εύκολος.Εμένα η μάνα μου και η γιαγιά μου το φτιάχνουν μόνες τους κι έτσι έχω πάντα και μάλιστα σπιτικός,τώρα με το κρύο είναι ό,τι πρέπει,φιλιά να είσαι καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστω πολυ! Κι εμεις μονο σπιτικο τραχανα εχουμε!
ΔιαγραφήΕγώ τώρα πάω να φτιάξω μια ζεστή σουπίτσα τραχανά μιας και ο καιρός το απαιτεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλή εβδομάδα.
Ο καιρος τον θελει οντως τον τραχανα του!
ΔιαγραφήΟ γλυκός τραχανάς μου αρέσει και μένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟτι πρέπει η σουπίτσα σου για σήμερα, με το κρύο που έχει!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Σημερα με τοσο κρυο τρωγεται πρωι, μεσσημερι, βραδυ ο ταχανας!
ΔιαγραφήΟ γλυκός τραχανάς μου αρέσει και μένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σου πω την αληθεια δεν εχω δοκιμασει αλλον, αλλα ο γλυκος ειναι αγαπημενος!
ΔιαγραφήΜε αυτό το κρύο...ότι πρέπει είναι η σούπα!Λέω να την κάνω κάποια στιγμή,για να δώ,γιατί δεν έχω φάει ποτέ,τραχανά!Φιλιά!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπιζω να τη δοκιμασεις και να σ αρεσει γιατι εινια ο,τι πρεπει γι αυτον τον καιρο!
ΔιαγραφήΚαλημέρα Ελπινίκη. Κι εμένα μου αρέσει πολύ ο γλυκός τραχανάς έτσι. Τον αφήνω να πήξει αρκετά και τον αραιώνω με λίγο ζεστό γάλα, μετά βάζω τυρί και μπουκίτσες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ θα ήθελα να είχα ένα πιατάκι σήμερα!
Εμεις τον προτιμαμε λίγο πιο ζουμερο και δεν βαζω γαλα. Λες να δοκιμασω την επομενη φορα?
ΔιαγραφήΚαι εμένα μου αρέσει ο γλυκός τραχανάς Ελπινίκη! Τελευταία το ετοιμάζω όπως λες, προσθέτω και ελάχιστο σαφράν στην σούπα και αλλάζω το χρώμα και το άρωμα! Του πηγαίνει τρομερά! Και σερβίρω με ελάχιστο μπούκοβο (ή καπνιστή πάπρικα). Δοκίμασε και θα με θυμηθείς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαζευω παραλλαγες και τις επομενες φορες θα δοκιμαστουν! Μ αρεσει και η ιδεα του λιγο καυτερου..
Διαγραφήτρελαινομαι για τραχανα,μονο που τον θελω ξινο και οχι γλυκο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞινο δεν εχω δοκιμασει να πω την αληθεια, αλλα ειναι στο προγραμμα!
ΔιαγραφήΚαλημερες!οτι πρεπει ο τραχανας,ειδικα με τη...δροσουλα που εχει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι οσο συνεχιζεται η δροσουλα, μας αρεσει ακομα ο τραχανας!
Διαγραφή