Η πίτσα με έχει παιδεψει πολύ! Για πολύ καιρο έκανα πολλές δοκιμες αλλα τίποτα δεν με ενθουσίαζε. Καθε φορα έβρισκα καποιο "λάθος" ή ανακάλυπτα κάποιο καινούργιο "μυστικό" για πίτσα. Αυτη την πίτσα την έφτιαξα πριν από λίγες μέρες και ήταν η πρώτη φορά που μ άρεσε! Ειναι βεβαια αφράτη κι εγω προτιμώ τις πιο λεπτες, αλλά ήταν τόση η χαρα μου που μου βγηκε καλη που δεν περιγραφεται! Δεν εινια καποια συγκεκριμενη συνταγη, διαβασα και πηρα πολλες μεχρι να το καταφερω, οποτε μαλλον εινια μια κλασσικη συνταγη από πολλές πηγες.
Υλικά (για μια πίτσα σε μέτριο στρόγγυλο ταψί)
2/3 κούπας χλιαρό γάλα
25 γρ. μαγιά ψυγείου
1,5 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
2 φλ.τσαγιού αλεύρι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βουτυρο λιωμένο (αλλα οχι καυτο)
λίγο ελαιόλαδο για το τελος
για τη σαλτσα
4-5 κ.σ. πελτές ντομάτας
ρίγανη, πιπέρι
1 σκ. σκόρδο πολτοποιημένη
λίγο αλατι
λίγη ζαχαρη
λίγο ελαιόλαδο
πάριζα σε φετες
τυρί φέτα τριμμένο
ελιές κομμένες κομματακια
1 πιπεριά σε ροδέλες
κασέρι κομμένο σε κυβάκια ή τριμμένο
ο,τι αλλο θελουμε
Εκτέλεση
Ζεσταινουμε το γάλα να χλιαρώσει, πρεπει να αντεχουμε να βαλουμε το δακτυλο και να μην κανει πετσα και διαλύουμε μέσα τη μαγια, τη ζάχαρη και το αλάτι και αφηνουμε στην ακρη για 5 λεπτα.
Στο mixer (με τους γαντζους) ριχνουμε το μιγμα του γαλατος, το αλευρι, το ελαιόλαδο και το βούτυρο και χτυπάμε σε μετρια προς δυνατη ταχυτητα, προσθετοντας αν χρειαζεται λίγο αλεύρι ή λίγο χλιαρό γάλα μέχρι το ζυμάρι να τυλίγεται γυρω από τους γαντζους και να ξεκολλά από τα τοιχωματα.
Προσοχη, δεν πρεπει να σφιξει πολύ - πρέπει να κολλαει ελαχιστα.
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και ρίχνουμε πάνω το ζυμάρι. Ζυμώνουμε ελαφρά να γινει μια λεία μπάλα. Με το ελαιόλαδο για το τέλος αλείφουμε το ζυμάρι εξωτερικά και το βαζουμε σε ενα μεγαλο μπωλ καλυμένο με μεμβράνη και πετσετα και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο για 1 ώρα περίπου.
Στη συνεχεια αλευρώνουμε μια επιφάνεια και ζυμωνουμε για λίγο ξανα για να ξεφουσκώσει. Στρώνουμε το ταψί με λαδόκολλα και βαζουμε το ζυματι στο κεντρο. Με τα χερια απλώνουμε το ζυμάρι σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Σε ενα μπολάκι ανακατευουμε τα υλικά της σαλτσας και την απλώνουμε πάνω στο ζυμάρι.
Επειτα βαζουμε την παριζα, τη φετα, τις ελιές και τις πιπεριές και ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 στο πάνω κάτω για 15 λεπτα.
Συμπληρώνουμε το κασέρι και ψηνουμε άλλα 20-25 λεπτα μέχρι να ροδοκοκκινησει το κασερι και οι ακρες της πιτσας.
Επόμενος στόχος: Λεπτή ζύμη!
Κι εμένα λεπτή μου αρέσει η ζύμη, αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί (ο γιος μου είναι ένας από αυτούς) που τρελαίνονται για αφράτη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντιγράφω λοιπόν την ζύμη σου πάραυτα!
Καλό ΣΚ!!
Μ΄αρέσει η αφράτη ζύμη θα τη δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο!!
Καλημέρα ...όλοι στο σπίτι αγαπούν την αφράτη ζύμη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά!
Καλημερα. Πολυ λαχταριστη η πιτσα σου,τι εννοεις μαγια ψυγιου? την φρεσκια? ευχαριστω.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ΕΛΕΝΑ, δικια μου εισαι κι εσυ λοιπον... αλλα πρεπει να καλοπιανουμε και αυτους που τους αρεσει η αφρατη!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Ξανθή, σ ευχαριστω!
Καλο σαββατοκυριακο!
@ Δήμητρα, σ ευχαριστω πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Ανώνυμε, εννοω αυτη που ειναι σε κυβακια στα ψυγεια, νομιζω ναι η φρεσκια ειναι!
Εεεεεε, κορίτσια κι άλλη μία αμετανόητη fun της πίτσας!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο, φοβερή εκτέλεση!!!!
Τέλεια η πίτσα...και το κομμάτι που λείπει στην θέση του τώρα γιατί την θέλω ολόκληρη :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σαβ/κο!
@ ΦΑΝΗ, σ ευχαριστω...
ΑπάντησηΔιαγραφή@ mara, ουτε καταλαβα πως εφυγε το κομματι πριν φωτογραφισω!
Λαχταριστή φαίνεται και ας είναι αφράτη, εγώ τις τρώω και λεπτές και αφρατούλες, η πεθερά μου την κάνει λεπτή-λεπτή! Οσες φορές την προσπάθησα, πάντα παχύ ζυμάρι μου βγαίνει! χαχα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚομματάκι δεν θα έμεινε τώρα που την είδα, ε???
Next time!
Καλή εβδομάδα Ελπινίκη μου και περιμένουμε ιταλιάνικα νέα!
Οι αφρατούλες αρέσουν και στους δικούς μου. Εγώ βάζω και ένα αυγό μέσα στη ζύμη.Τη φτιάχνω κι εγώ με γάλα όπως κι εσύ(δεν το έχω δει σε πολλές συνταγές).
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Έφη, απ αυτη δεν προλαβες, ηταν μονο μια ελλωστε γιατι συνηθως δεν μου βγαινε καλη και λυπομουν να κανω παραπανω, αλλα τωρα που το βρηκα...
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Vita, εχω δοκιμασει και με νερο, αλλα ετσι νομιζω μ αρεσει περισσοτερο. Το αυγο δνε το πολυθελω κι ετσι δεν βαζω!
Εγώ την πίτσα την τρώω και αφράτη και λεπτή, δεν κάνω διαχωρισμούς, δεν είμαι ρατσίστρια!!!!! Καλή εβδομάδα
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πίτσα σου είναι πολύ νόστιμη κι ωραία, στο λέω γιατί έχω φτιάξει πίτσες και πίτσες και αφράτες και λεπτές. Μπράβο σου λοιπόν, εγώ τρώω και των δύο ειδών, οπότε παίρνω ένα κομματάκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
@ manousina, ετσι σε θελω...
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ΜΑΡΙΑ, σ ευχαριστω πολύ!
Καλη βδομαδα!