Σελίδες

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Πίτα του βοσκού

Καιρο ηθελα να τη δοκιμασω και ηρθε η ωρα της! Βεβαια κρατησα την αρχικη ιδεα και τα υλικα και οι αναλογιες ειναι αυτα που χρησιμοποιω και μ αρεσουν περισσοτερο...

Υλικα
300 γρ άπαχος μοσχαρίσιος κιμάς, περασμένος μία φορά όχι δύο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
1 πιπεριά ψιλοκομμένη
3 κουταλιές σαλτσα ντοματας
2 καρότα τριμμένα
μαιντανό και/ή σέλινο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο

3 πατατες βρασμένες
1/2 ποτήρι γαλα
μοσχοκάρυδο
κεφαλοτυρι τριμμένο
αλάτι, πιπερι

Εκτέλεση
Σε λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα υπόλοιπα λαχανικά και αφου μαλακώσουν ρίχνουμε τον κιμα και ανακατευουμε συνεχεια μεχρι να ασπρισει απο παντου και να μην εχει μεγαλους σβώλους.
Επειτα ριχνουμε τη σαλτσα ντοματας, τα μπαχαρικα και τα μυρωδικά και συμπληρωνουμε νερακι ισα να σκεπαζει τον κιμα. Αφηνουμε να βρασει μεχρι να ειναι σχεδον ετοιμος και κατεβαζουμε απο τη φωτια.
Λιώνουμε τις βρασμένες πατατες και τις βαζουμε σε ενα κατσαρολακι με το γαλα και τα μπαχαρικα και λιγο απο το κεφαλοτυρι. Ανακατευουμε μεχρι να ομογενοποιηθουν και να γινει ενα σχετικα στεθερο μιγμα, δηλαδή ουτε υγρο, αλλα ουτε και στερεο.
Σε ενα μετριο ταψακι στρώνουμε τον κιμα σε λεπτη στρωση και απο πανω απλωνουμε τον πουρε πατατας. Ψηνουμε για 10 λεπτα στους 200 στον αερα, συμπληρωνουμε το υπόλοιπο κεφαλοτυρι και ψηνουμε αλλα 20 λεπτα περιπου μεχρι να ροδίσει.
Σερβιρεται ζεστο. Εκτος απο το ταψακι έκανα και ενα μικρο δειγμα σε τσερκι στρόγγυλο και ηταν πολύ ομορφο!

13 σχόλια:

  1. Ελπινίκη καλημέρα!!!!
    Πραγματικά φαίνεται εξαιρετική κι θα την δοκιμάσω πολύ πολύ σύντομα!!! Καλό ΣΚ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θυμάμαι να έχω δοκιμάσει. Αν δεν κάνω λάθος είναι βρετανική συνταγή.

    Όπως και να έχει πρέπει να έρθει η ώρα του.

    Εύγε Ελπινίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ ΦΑΝΗ, καλη επιτυχια αν τη δοκιμασεις...

    @ Kanthare, βρετανικη νομιζω ειναι γιατι πρωτη φορα την ειδα απο τον Ramsey..

    Για ολα πρεπει να ρθει η ωρα τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο Ελπινίκη,
    Την έκανες πολύ ωραία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αυτο το φαγητο μπορει για καποιους να ειναι βαρυ εγω που δεν εχω προβλημα το λατρευω και το τιμω δεοντος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο Ελπινίκη, φαίνεται και σίγουρα θα είναι πολύ νόστιμο! Άτιμη δίαιτα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ειχα ακούσει για ''πιτα βοσκού'' και δεν ηξερα πως φτιάχνεται!!!Μπράβο Ελπινίκη, σύντομα θα την φτιάξω και εγώ!!!
    Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Taste Advisor, σ ευχαριστω!

    @ pansofix, παιζει ρολο και η μεριδα...αλλα ναι μπορει σε καποιους να φαινεται καπως βαρυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ DemiDeli, σ ευχαριστω,,,

    @ RIRI, ελπιζω να σ αρεσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Tην φτιάχνω συχνά σε τραπέζια και γίνεται το έλα να δεις! Υπέροχο το styling!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ ωραίο φαίνεται. Μου έχει δώσει και εμένα μια παρόμοια συνταγή η φίλη μου η Χαρά. Τώρα που μου μαγειρεύει και αυτή θα τη βάλω να το φτιάξει:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Λίλα,δεν το περιμενα αλλα μ αρεσε πολύ και θα τη χρησιμοποιησω και σε τραπεχια μαλλον...

    @ mia maria, περιμενω και τη δικη σας εκδοχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ελπινίκη αυτή η πιτούλα είναιπολύ νόστιμη. Την έκανες πολύ ωραία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή