Φέτος, ειπα για αρχη να κανω μια δοκιμη στους κουραμπιέδες.. αντι για το κλασσικό αμύγδαλο να βάλω φουντούκι! Επειδη δεν ειμαι λατρης του αμυγδαλου, μ αρεσαν περισσοτερο ετσι, όμως πολλοί - ειδικά οι παλιοτεροι - δήλωσαν οτι προτιμουν την κλασσικη γευση με το αμυγδαλο (προσεχώς!)
Υλικά
2 κούπς βούτηρο (500 γρ. περιπου)
3/4 κουπας ζάχαρη άχνη
λίγο αλάτι
1/2 κουταλάκι βανιλια
ξυσμα απο 2 λεμονια
1 κουπα φουντουκια τριμμένα στο multi (περιπου 200 γρ.)
4 κουπες αλευρι γ.ο.χ.
1 κουτ. κοφτο μπεικιν
άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Λιώνουμε το βουτηρο και το χτυπαμε μαζι με την ζαχαρη αχνη για 10-15 λεπτα - ο παρλιαρος λέει όσο περισσοτερο τόσο καλύτερα - μέχρι να ασπρίσει και να αφρατεψει. στο μεταξυ βαζουμε το ξυσμα λεμονιου με 1 κουταλακι ζαχαρη σε ενα μπολάκι και το αφηνουμε στο ψυγειο - έτσι βγαζει περισσοτερο αρωμα και λιωνει ωστε να μην φαινονται τα ξυσματα στη ζυμη.
Όταν το βουτηρο με την αχνη ειναι ετοιμα, προσθετουμε το αλατι, τη βανιλια, το μπέικιν, το ξυσμα και τις 3 κουπες αλευρι και ζυμωνουμε συνεχως. Στην αρχη θα ειναι δυσκολο γιατι η ζυμη θα ειναι κολλημενη στα χερια, αλλα σιγα σιγα ξεκολλάει.
Έπειτα ριχνουμε τα φουντούκια - εμενα γενικα δεν μ αρεσουν χοντροκομμένα, αλλά αναλογα με το γουστα μπορουν να μπουν και χοντροκομμενα αντι για τριμμένα.
Τέλος ρίχνουμε σιγα σιγα την τελευταια κουπα αλευρι μεχρι το μιγμα να ξεκολαει καλα απο τα χερια, αλλα να μη γινεται τριμματα - μπορει να μη χρειαστει ολοκληρη η κουπα.
Αναβουμε το φουρνο στους 175 και στρωνουμε ενα ταψι με λαδοκολλα.
Ετοιμαζουμε τους κουραμπιέδες με κουπ-πατ ή στρογγυλους και τους αραδιαζουμε στο ταψι.Ψήνουμε για 25 λεπτα περιπου μέχρι να αρχισουν να κοκκινιζουν και τους βγαζουμε σε ενα καθαρο ταψακι. Τους αφηνουμε να κρυώσουν εντελως - εγω τους αφησα ολο το βραδυ - και επειτα πασπαλιζουμε ενα ταψι με ζαχαρη αχνη, τοποθετουμε πανω τους κουραμπιεδες κοντα κοντα και πασπαλιζουμε απο πανω ξανα με ζαχαρη αχνη. Αφηνουμε για λιγο να σταθουν και τους "μαζευουμε", τοποθετωντας τους επομενους!
In English here.
Eλπινικούλα καλημέρα μου αρέσει πολύ η ιδέα σου και τα σχήματα στους κουραμπιέδες σου.Βέβαια εγώ είμαι λάτρης του αμυγδάλου αλλά φαίνονται τέλειοι.Μπράβο
ΑπάντησηΔιαγραφήεμενα μου αρεσουν τα διαφορετικα και λατρευω τα φουντουκια οποτε θα κεραστω!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ nadia, με το φουντουκι ειναι πιο πολύ σα μπισκοτο φουντουκιου σε "καμουφλαζ" κουραμπιε...
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Ειρήνη, κερασου όσα θελεις... γιορτες ερχονται και κερναμε συνεχως!
Αν και κουραμπιές χωρίς αμύγδαλο για μένα δεν είναι κουραμπιές, οφείλω να ομολογήσω ότι οι δικοί σου είναι λαχταριστοί και μου αρέσει και το φουντούκι, λέω λοιπόν να είναι η επιλογή μου νο 2 αλλά πολύ αγαπημένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπινίκη, ασχέτως περιεχομένου οι δικοί σου φαίνονται εξαιρετικοί και διακρίσεις στους ξηρούς καρπούς δεν κάνουμε...:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦτιάχνε εσύ και κάποια στιγμή θα περάσω!
Φιλιά και του χρόνου να είσαι καλά, να μας ξαναφτιάξεις!
Είμαι σίγουρη ότι θα μου άρεσαν ΚΑΙ με φουντούκι! Πολύ όμορφη φωτό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί όχι??? Ωραιότατο είναι και το φουντούκι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ πρωτοποριακή σε βρίσκω!!!
Καλό απόγευμα
A ειναι να σου μείνουν . στείλτους απο εδώ που τούς τρώγω ανεξαρτήτως ξηρού καρπού!!!!Φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήμια χαρα μου ακουγετε και εμενα
ΑπάντησηΔιαγραφήαν και χτες εκανα τους δικους μου με αμυγδαλο και ομολογο οτι κατα τα αλλα μοιαζουν πολυ οι συνταγες μας.
να ειμαστε γερες να ξανακανουμε του χρονου !!!!
@ Taste Advisor, μας αρεσει και η δευτερη θεση!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ kitchenStories, περνα και κερασου οποτε θελεις!
@ kiki, σ ευχαριστω...
ΑπάντησηΔιαγραφή@ painter, θελω παντα να βαζω μια πινελια διαφορετικη..
@ RIRI, ερχονται....
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Ελευθερια, να μαστε γερες!
Ελπινίκη μου και του χρόνου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜοσχομύρισαν μέχρι εδώ....
Ελπινίκη μου τέλειοι οι κουραμπιέδες σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου νασαι καλά.
Ωραίοι είναι και με φουντούκι.
Φιλιά
@ Νατασα, σ ευχαριστω... κερασου ελευθερα!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Marion, και του χρονου!!!
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΜΟΥ, ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟΙ ΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ... ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΣΧΗΜΑΤΑ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦΙΛΑΚΙΑ!!!
Πωπω κάτι όμορφοι και ξεχωριστοί κουραμπιέδες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπινίκη,επειδή έχω ξεμείνει από κουρταμπιέδες και θα ξανακάνω θα φτιάξω αυτούς!
Φιλάκιαααα!
@ georgiaxara, φετος βρηκα αυτα τα κουπ-πατ και ενθουσιαστηκα! σ ευχαριστω!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ eva, σ ευχαριστω πολύ... αν τους κανεις, περιμενω εντυπωσεις...
Φουντουκοκουραμπιέδες...αμαν τώρα ξελυγώθηκα...θα τους φτιάξω Ελπινίκη μου!Χρόνια πολλά καλές γιορτές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα θα είναι νόστιμοι. Τα φουντούκια είναι για μένα ο πιο νόστιμος ξηρός καρπός
ΑπάντησηΔιαγραφή@ mara, αν τους δοκιμασεις, περιμενω σχολια...
ΑπάντησηΔιαγραφή@ manousina, αμα σ αρεσουν τα φουντουκια, θα σ αρεσουν κι οι κουραμπιεδες μου!
Ωραία σχηματάκια τους έδωσες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝοστιμότατοι και με φουντούκι έτσι?
Καλησπέρα!
oi dikoi sou fenontai pio oreoi apo tous dikous mou!!!! epeidi tous dikous mou tous teleiono (tous eksafanisame sxedon, 2 atoma!), tha ftiakso kai tous dikous sou!! pos me briskeis???
ΑπάντησηΔιαγραφή@ kikop80, εμενα που προτιμαω το φουντουκι μ αρεσαν περισσοτερο κιολας!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ donkey, σε βρισκω τελεια... αμα δε φαμε τωρα ποτε θα φαμε...
Εγω με τα μελομακαρονα και τους κουραμπιεδες δεν σταματαω να τρωω.. ετσι κι αλλιως μια φορα το χρονο ειναι!
Τους έφτια ξα σήμερα με πολύ μικρά κουπ. Καταπληκτικοί. Μπράβο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπο τωρα ξεκινησες κουραμπιεδες? Ειπαμε φευγει το καλοκαιρι, αλλα οχι και Χριστουγεννα!!!
ΔιαγραφήΠάντα τους φτιάχνω, ανεξάρτητα αν είναι η "ώρα τους". Καλή χρονιά!!!!
ΔιαγραφήΞεκινάω!!!καλή επιτυχία
Διαγραφή