Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Τυροπιτάκια με κρεμώδη γέμιση

Απλα αγαπώ τα τυροπιτακια... καθε μορφής, με κάθε φύλλο, με κάθε παραλλαγή στη γέμιση. Κάποια στιγμή πριν από κάποια χρόνια είχα βρει μια συνταγή για τυροπιτακια με κρεμώδη γέμιση τυριού σαν μπεσαμέλ. Τοτε ακόμα δεν ειχα ασχοληθεί με το blogging και τη φωτογραφιση και δυστυχώς δεν κρατησα την πρωτοτυπη συνταγη, απλα την εφτιαξα και την ακολουθω απο τοτε. Δεν ξερω καν αν ακολουθω την ιδια ακριβως συνταγη γιατι ενω εψαξα κι αλλες φορες να τη βρω δεν τα καταφερα. 

Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας
400 γρ. τυριά (άλλες φορες χρησιμοποιώ μονο φέτα, άλλες κανω συνδυασμούς)
1,5 κούπα γάλα
2 κουταλιες βουτυρο
2 κουταλιές αλεύρι (ή 1 αλεύρι και 1 κόρν φλάουρ)
1 αυγό
λίγο πιπέρι
προαιρετικά ρίγανη
βούτυρο λιωμένο ή ελαιόλαδο για το άλλειμμα
1 αυγό χτυπημένο για το ψησιμο

Εκτέλεση
Λιώνουμε τις δύο κουταλιές βούτυρου της γεμισης σε κατσαρολάκι και διαλυουμε εκει το αλευρι. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατευουμε μεχρι να αρχισει να πηζει, προσεχοντας να μη σβολιάσει. Όταν εχει σχεδον πήξει κατεβαζουμε από τη φωτια, σπαμε μεσα το αυγό και ανακατευουμε γρηγορα να διαλυθεί και τελος προσθετουμε τα τυρια τριμμένα. Αλατοπιπερώνουμε αν χρειαζεται και το αφηνουμε να κρυώσει.
 
Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας και τα κόβουμε σε λωρίδες. Αλλείφουμε ελαφρά με λάδι ή λιωμένο βούτυρο μια λωρίδα και τοποθετούμε πάνω της μια δεύτερη επίσης λαδωμένη. Βάζουμε την μια άκρη τους μια κουταλιά γέμιση και τυλίγουμε σε τρίγωνα.
 
Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ταψι φούρνου καλυμένο με λαδόκολλα. Αλλείφουμε με λίγο αυγό και ψηνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
 

55 σχόλια:

  1. Τι μας κανεις Ελπινικη, δεν βαζουν τετοια ωρα αναρτηση με κρατσανιστα, ξεροψημενα τυροπιτακια! Θα δαγκωσω την οθονη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπινίκη μου συμφωνώ με την προλαλήσασα!!! Θα δαγκώσω την οθόνη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλώς την!
    Ενδιαφέρουσα εκδοχή για ακαταμάχητα τυροπιτάκια! Η κρέμα μέσα τα κάνει πολύ πιο νόστιμα, κι αν χρησιμοποιήσουμε φέτα βελτιώνει τη γεύση και την υφή τους.

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και ποιος δεν τα αγαπά ;; Τραγανά και υπέροχα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τέλεια παίρνω 4-5 κομμάτια...λατρεύω τυρόπιτα!!!!!!!!!!1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είδα τυροπιτάκια και μπήκα,τρελαίνομαι για πίτες,πολύ ωραία φαίνονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Aυτού του είδους τα τυροπιτάκια με φύλλο δηλαδή και τηγανισμένα νομίζω ότι είναι τα πιό νόστιμα ,και τα δικά σου φαίνονται υπέροχα,καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως...βεβαια αυτα ειναι στο φουρνο και συνηθως τα προτιμω ετσι, αλλα ειναι εξισου τραγανα!

      Διαγραφή
  8. Λαχταριστοί τυρο-πειρασμοί τα τυροπιτάκια σου Ελπινίκη μου!!
    Μια νοστιμιά για όλες τις ώρες!!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ελπινίκη μου φαίνονται πεντανόστιμα και πολύ λαχταριστά!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νοστιμα που θα είναι! Πρέπει να τα δοκιμάσω μου φαίνεται! Καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τη γεμιση αυτη μπαινουν και στην καταψυξη και γινονται πολύ ωραια και μετα γιατι καθως ξεπαγωνει και ψηνεται η γεμιση ειναι παλι ζουμερη...

      Διαγραφή
  11. Ποτέ δε λέμε όχι σε ένα τέτοιο κέρασμα!Ελπινίκη και εγώ ζω για τέτοιες γεύσεις!!Συχνά πυκνά ο πάγκος της κουζίνας μου φιλοξενεί΄ πιττοειδή΄ και λιχουδιές με τυριά που λατρεύουμε.Η συγκεκριμένη πρέπει να είναι ιδιαίτερα αφράτη λόγω της κρέμας που μεταχειρίστηκες.Συγχαρητήρια και καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστω πολυ! Αν ασχολεισαι συχνα με πιτοειδη δοκιμασε την και πες μου εντυπωσεις!!

      Διαγραφή
  12. Μμμμ τυροπιτάκια η αδυναμία μου, θα πρέπει να είναι τέλεια θα μπούν στα υπ΄όψην σίγουρα.Να είσαι καλά φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αδυναμια πολλων τελικα!!
      ΑΝ τα δοκιμασεις, περιμενω εντυπωσεις!!

      Διαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ααα κι εγώ βάζω διάφορα τυριά! Επίσης μου αρέσουν πολύ οι κρεμώδεις τυρόπιτες και τα τυροπιτάκια. Φαίνονται εξαιρετικά Ελπινίκη μου, γειά στα χέρια σου!

    Καλό μεσημέρι και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τα τυροπιτάκια σου φοβερά!!!Είμαι χαρούμενη που σας γνώρισα εχθές στα Friday's και τις 3 σας!!!Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμεις χαρηκαμε ιδιαιτερα!!
      Δεν το ειχα ανακαλυψει το blog σου, αλλα ειναι φοβερο!!!

      Διαγραφή
  16. Λατρεύω αυτά τα τυροπιτάκια!!!!!! γεια στα χεράκια σου!!!!!Ελπινίκη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. το ιδιο μου συμβαινει κ μενα με τις τυροπιτες και τα τυροπιτακια..δεν μπορω να αντισταθω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κι εγώ αγαπώ, Ελπινίκη μου, τα τυροπιτάκια και τα θεωρώ ακαταμάχητα!
    Τα δικά σου φαίνονται εξαιρετικά, αφράτα και τραγανά. Τι άλλο να ζητήσουμε;
    Γεια στα χέρια σου!
    Φιλιά και μια υπέροχη μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Συντάσσομαι απολύτως μαζί σου καλή μου Ελπινίκη ""Απλά αγαπώ τα τυροπιτακια... καθε μορφής, με κάθε φύλλο, με κάθε παραλλαγή στη γέμιση""
    οπότε και τα εικονιζόμενα θα σου πω πως είναι "απλά ακαταμάχητα"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παντα χαιρομαι οταν καποιος συμφωνει!!!
      Σ ευχαριστω πολυ!!

      Διαγραφή
  20. Καλώς την Ελπινίκη μας!
    Χαίρομαι που σε ξαναβλέπω!
    Καλό Φθινόπωρο!

    Τα τυροπιτάκια με την κρεμώδη γέμιση είναι το καλύτερό μου. Τα δικά σου κάνουν όμορφη αντίθεση, αφού από τη μία το φύλλο είναι γκριτζανιστό και η γέμιση κρεμώδης. Πραγμτικά άπαιχτος συνδυασμός και πολύ καλοφτιαγμένα...

    Φιλιά και καλημέρες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλως σας βρηκα, νομιζω πως μπηκα καπως σε ρυθμό και ηρεμησαν τα πραγματα!!
      Πραγματι, η κρεμωδης γεμιση ειναι φανταστικη μετα το δαγκωμα του τραγανου φυλλου!

      Διαγραφή
  21. καλημέρα Ελπινίκη μου! καιρό είχαμε να τα πούμε ε??? συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, κι εγώ λατρεύω κάθε είδους τυροπιτάκι! σου κλέβω καμιά δεκαριά γιατί μου τρέξανε τα σάλια!
    καλό σ/κ! φιλιάαααααααα!
    α ναι! και καλό φθινόπωρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη εβδομαδα να χουμε!!
      Σ ευχαριστω πολυ, ελπιζω να γυρισουμε στους κανονικους μας ρυθμους!

      Διαγραφή
  22. Απαντήσεις
    1. Να τα δοκιμασεις!!!
      Προσωπικα, με τη γεμιση αυτη εχω κολλησει και την κανω πια καθε φορα!

      Διαγραφή
  23. Ελπινίκη, τα αγαπάμε τα τυροπιτάκια, από την πιο απλή μορφή τους, ως την πιο πολύπλοκη. Από την παιδική μου ηλικία τα θυμάμαι αυτά τα νόστιμα και τραγανά τυροτριγωνάκια, να έχουν την τιμητική τους στα τραπέζια των εορταστικών ημερών, αλλά και στα απλά, καθημερινά γεύματα. Θα σου πω καλοφάγωτα, αλλα από ότι κατάλαβα, δεν πρέπει να μένουν και για πολύ στην πιατέλα!!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλα καταλαβες... αν οχι την ιδια μερα, την επομενη τελειωνουν... και ποσα παραπανω να κανω???

      Διαγραφή
  24. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΑΙΤ,ΑΠΛΟ (ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΣΟΥ)ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ...ΟΙ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ ΚΡΟΥΣΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 1950.ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ...ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστω πολυ!! Αν και φυλλο κρουστας ακομα δεν κανω μονη, αγαπω την παραδοσιακη συνταγη και απ οπου μπορω μαθαινω!!

      Διαγραφή
  25. Πω πω Ελπινίκη, φοβερά φαίνονται τα τυροπιτάκια σου. Έχω πολύ καιρό να φτιάξω! Τα λιμπίστηκα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σε διαβεβαιωνω οτι ειναι πολυ πολυ γρηγορα, αν σκεφτεσαι να ξεκινησεις τωρα!!

      Διαγραφή
  26. Γειά σου ΕΛπινίκη.
    Αυτά τα τυροπιτάκια τα λατρεύω. Κι αυτή τη τυρένια κρεμούλα μέσα είναι το κάτι άλλο.
    Εξαφανίζονται στο λεπτό.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΤΕΛΕΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΤΑ ΕΒΑΛΑ ΚΑΨΥΞΗ ΚΑΙ ΕΧΩ ΟΤΙ ΩΡΑ ΧΡΕΙΑΣΤΩ !!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...