Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011

Αυγουλάκια Βραστά (Χρόνοι)

Ξέρω πως οι περισσοτεροι οταν δειτε αυτη την αναρτηση θα σας φανει τουλάχιστον αστεια... αλλα με τα αυγουλακια ειχα ενα θεμα! Ηθελα να πετυχω ενα συγκεκριμενο βαθμό μελατου αυγου και παιδευτηκα να βρω πως πρεπει να το κανω για να βγαινει παντα ιδιο! Ετσι προέκυψαν οι χρόνοι βρασίματος για τα αυγα!

Πριν ξεκινησω βγαζω τα αυγα από το ψυγειο και τα αφηνω να ερθουν σε θερμοκρασια περιβαλλοντος.
Βαζω νερό σε κατσαρολάκι στο ματι του φουρνου. Χρησιμοποιώ το μικροτερο μάτι στην πιο δυνατη φωτια για αρχη.
Όταν το νερο αρχιζει να ζεσταινεται βαζω τα αυγα με ενα κουταλι και περιμενω να αρχισει να κοχλαζει το νερο. Καταλαβα οτι πρεπει να ειμαι απο πανω για να πετυχω ακριβως την αρχη του βρασμου!

Από τη στιγμη που το νερο αρχιζει να κοχλαζει χαμηλώνω λιγο τη φωτια (από το 9 στο 7,5) και κραταω χρονο.

Γύρω στα 4-5 λεπτα θελει για εντελώς μελάτα αυγα (η φωτο δεν ειναι δική μου, δεν τα κανω ποτε ετσι).

7 λεπτα θέλει για τα λίγο μελατα (ετσι μ αρεσουν)

9 λεπτα θελει για τα σφιχτα, αλλα όχι εντελώς

Και πάνω από 10-11 λεπτα ειναι τα σφιχτα σφιχτα!
Στη φωτο τα μεσσαια ειναι τα λίγο μελατα, τα αριστερα ειναι τα σφιχτα αλλα οχι ενετλως και τα δεξια ειναι τα σφιχτα σφιχτα!

Γενικά όλα αυτά ισχύουν για αυγά μέτρια (όχι πολύ μεγάλα κι όχι πολύ μικρά) και όταν βραζουν 4-5 μαζί και όχι παραπάνω!

Εστω και εναν να βοηθησει αυτη η αναρτηση εινια κερδος για μενα, γιατι παιδευτηκα να τα πετυχω! Και παιδευτηκα γιατι απλα δεν προσεχα ποτε χρονους και σημειο εκκινησης βρασμου κλπ...

Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011

Μαντζουράνα

Στην αναζήτηση μου πληροφοριών για τα μυρωδικά και τα μπαχαρικα που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα, ήρθε η ωρα της ματζουράνας. Η αλήθεια ειναι πως δεν εχω χρησιμοποιήσει ποτέ, αν και σε καποιες αναρτησεις μου πήρα αρκετα σχολια οτι ταιριάζει... Κι ετσι μπήκα στην διαδικασία να ψαχτώ, να μαθω και να δοκιμασω να τη βαλω στο... πιατο μας!

Είναι φυτό ποώδες αρωματικό που το συναντάμε σε βραχώδεις περιοχές. Το αιθέριο έλαιο του, έχει πολύτιμες φαρμακευτικές ιδιότητες. Είναι αναλγητικό, αντισπασμωδικό, εφιδρωτικό και πολύ καλό αντίδοτο του τυφοειδούς πυρετού. Κάνει καλό στις κρίσεις άγχους, στις αϋπνίες, στις νευραλγίες καθώς και στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ακόμη κατάλληλη για πονοκέφαλο, πονόκοιλο, στομάχι, αποτοξινώνει τον οργανισμό, διουρητικό.
Ταιριάζει με όλα τα μαγειρευτά που έχουν σα βάση την ντομάτα.

Αυτά θεωρητικά... επιφυλασσομαι για πρακτική εφαρμογη!

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

Κρέπες Μερεντα - Μπισκοτο - Βύσινο

Οι κρεπες εινσι ενα συχνο γλυκακι στο σπιτι μας... Μεχρι τωρα τις γεμιζα με μερεντα και εξαφανιζονταν αμεσως! Από χθες ειπα να δοκιμαζω γευσεις και συνδυασμους και ξεκινησα με αυτον!


Υλικά (για 9-10 κρεπες)
10 κσ αλευρι γοχ (περιπου 1 κσ για καθε κρεπα)
γάλα όσο παρει να γινει ενας παχυρευστος χυλος (για αυτη την ποσοτητα αλευρι περιπου 2-2,5 κουπες γαλα)
1 αυγό
βουτυρο

Γέμιση
μερέντα
τριμμενο μπισκοτο
σιροπι βυσινο

Εκτέλεση
Σε ένα μεγαλο μπολ χτυπαμε το αλευρι με το γαλα και το αυγο μεχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως. Ο χυλός πρεπει να ειναι παχυρευστος προς υγρος.
Χρησιμοποιούμε το ειδικο τηγανακι για κρεπες ή αν δεν υπάρχει απλό τηγανι. Ριχνουμε μεσα μια κουταλια βουτυρο και οταν καψει ριχνουμε μια κουταλα χυλού και γυρναμε το τηγανι γυρω γυρω για να παει ο χυλος παντου - να καλυψει δηλαδη όλο το τηγανι.
Αφηνουμε λίγα δευτερόλεπτα μεχρι να αρχισει να σταθεροποιείται και με μια σπατουλα γυρναμε την κρεπα από την άλλη πλευρά. Αφηνουμε κι απο κει λίγα λεπτα μεχρι να ψηθεί και βγαζουμε σε πιατο, συνεχιζουντας με την επόμενη.
Αλειφουμε τη μιση κρεπα με μεραντα και τριμμενο μπισκοτο, κλεινουμε σε ρολο και σερβιρουμε με μπισκοτο και σιροπι βυσινο.
Ακολουθεί ο τροπος γεμισματος σε τρίγωνο.






Παρατηρήσεις
1. Όταν χρησιμοποιώ το τηγανι για κρεπες βουτυρωνω μονο στην αρχη με η πρωτη κρεπα συνηθως δεν βγαινει καλή. Έπειτα, δεν χρειάζεται άλλο βουτυρο.
2. ¨οταν χρησιμοποιώ το απλό τηγάνι, βουτυρώνω πριν από κάθε κρέπα.

Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2011

Λαζάνια με σπανάκι

Αυτός ειναι ενας από τους τρόπους που βαζω το σπανακι στη διατροφή μας. Μικρη δεν ετρωγα καθόλου σπανακόρυζο... και όταν έφυγα από τη μαμα μου στην αρχη δεν ειχα τολμησει να το κανω καθολου και έψαχνα αλλα φαγητα με σπανακι. Βεβαια τελικά έφαγα και σπανακορυζο και μ άρεσε κιολας, αλλα μείνανε κι αλλες προτασεις για το σπανακι!

Υλικά (για ένα μέτριο ταψάκι)
9 λαζάνια (το ταψακι μου χωραει 3 σε καθε στρωση)
1/2 κιλό σπανάκι καθαρισμένο και πλυμένο (το μετρησα πλυμενο χωρις ομως νερα)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
μπόλικος μαιντανός
λίγο ελαιόλαδο
κεφαλοτύρι
τυρί που λιώνει για πασπάλισμα
1 κρέμα γάλακτος
1/4 κγ πιπερι μαυρο
1/4 κγ πιπερι κοκκινο
1/2 κγ μπαχαρι
1,5 κγ αλάτι
2 κσ σαλτσα ντομάτας
λίγο νερό

Εκτέλεση
Σε λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι μεχρι να ξανθύνει. Ριχνουμε το μαιντανό και το σπανακι και αφηνουμε για λιγο σε χαμηλη φωτια με κλειστο καπάκι να μαραθουν. Συμπληρώνουμε τη σαλτσα ντομάτας και τα μπαχαρικά και λίγο νεράκι και αφήνουμε 15' περίπου να μαγειρευτεί το σπανάκι.
Σε μια μεγαλη κατσαρόλα βραζουμε μπόλικο νερό και βουταμε τα λαζανια τρια - τρια για 4-5 λεπτα ίσα να μαλακωσουν καπως.

Ριχνουμε στο ταψακι λίγο ελαιόλαδο και βαζουμε μια στρωση λαζανια. Από πανω ριχνουμε τη μισή γέμιση σπανάκι και την απλώνουμε καλά και πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι.
Βαζουμε άλλη μια στρωση λαζανια, την υπόλοιπη γεμιση σπανακι, κεφαλοτύρι και τη τελευταία στρωση λαζάνια.
Ριχνουμε από πάνω την κρέμα γάλακτος στα κενα μεταξυ των λαζανιων και πανω στα λαζανια, πασπαλίζουμε με καποιο τριμμένο τυρί που λιώνει και ψηνουμε στους 200 στον αερα για 30' περίπου.

Πολλές φορές βάζω και μπεσαμέλ σπό πάνω. Γινεται βεβαια πιο βαρυ, αλλα και πολύ νοστημο!
Σημείωση: για τη νηστισιμη εκδοχή δεν χρησιμοποιουμε καθολου τυριά και κρεμα γάλακτος. Σ αυτη την περιπτωση, ισως χρειαστει λιγο περισσοτερο νεράκι και φυσικα δεν χρησιμοποιούμε και τη μπεσαμέλ!

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011

Μπάχαρι

Το μπάχαρι ειναι από τα μπαχαρικά που χρησιμοποιώ πιο συχνά στην κουζίνα μου...
Μου φαινεται πως δεν εχει ιδιαίτερα εντονη γεύση, αλλά νοστιμίζει πολύ το φαγητο... ή μπορεί να ναι και η ιδέα μου!

Κάποια στοιχεία για το μπάχαρι:
Το μπαχάρι είναι ο καρπός ενός τροπικού δέντρου που καλλιεργείται στη Τζαμάικα, στην Κούβα και στο Μεξικό.
Το χρώμα του είναι σκούρο καφέ-κόκκινο και το άρωμά του πολύ ευχάριστο.
Χρησιμοποιείται ευρύτατα στη ποτοποιία (ρούμι, λικέρ και γλυκό κρασί). Ταιριάζει πολύ σε σάλτσες φρούτων με κρασί καθώς και στις περισσότερες λευκές σάλτσες.
Είναι βασικό συστατικό σε μαρινάτες για κρέατα και ψάρια. Συνδυάζεται με γαρίφαλο, κανέλα, δάφνη, κόλιαντρο και κύμινο.
Δίνει διακριτική και ευχάριστη γεύση σε μείγμα για κέικ, κουλουράκια και άλλες γλυκές ζύμες.

Όσον φορά τις ιδιότητές του, το μπαχάρι έρχεται δεύτερο μετά το γαρίφαλο όσον αφορά την περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά στοιχεία. Επίσης, του έχει αποδοθεί και η ιδιότητα να μειώνει την πίεση, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά ­ερευνητικά δεδομένα γι’ αυτή του τη δράση.

Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011

Κορμός Δίχρωμος

Ο κορμός ειναι το αγαπημενο γλυκό του αγαπημενου μου... Οπότε μια ή δυο φορες το μηνα βρισκεται παντα στο ψυγειο μας... Αυτη τη φορα ηθελα να δοκιμασω κατι διαφορερικό και χρησιμοποιήσα ετοιμες κρεμες, αλλα βγηκε πολύ ωραιο!

Υλικά
1 φακελακι ανθος αραβοσιτου με γευση βανιλια
1 φακελάκι ανθος αραβοσιτου με γευση σοκολατα
1,5 ποτηριο γαλα
1 και λιγο παραπανω ποτηρι γαλα
μπισκοτα πτι μπερ (2 συσκευασίες)
χρωματιστη τρούφα

Εκτέλεση
Ετοιμαζουμε την κρεμα βανιλια οπως οι οδηγιες με 1,5 ποτηρι γαλα περιπου, μεχρι να γινει καπως ρευστη, δηλαδη οχι εντελως πηχτη. Ριχνουμε μεσα τα χοντροτριμμενα στο χερι μπισκοτα (1,5 πακετο) και τη μιση τρουφα και ανακατεουμε με ενα κουταλι να πανε παντου.
Απλωνουμε ολο το υλικο σε δυο αλουμινοχαρτα ορθογωνια με τυλιγουμε σε ρολο. Τοποθετουμε στην καταψυξη μεχρι να αρχισει να στερεοποιειται, αλλα πριν παγωσει τελειως.
Ετοιμαζουμε και την κρεμα σοκολατα με τον ιδιο τροπο αλλα με λιγοτερο γαλα ωστε να γινει πιο πηχτη. Τριβουμε μεσα τα υπόλοιπα μπισκοτα και την υπολοιπη τρουφα και παλι ανακατευουμε να πανε ολα παντου.
Στρωνουμε σε αλλα δυο αλουμινοχαρτα μια χοντρη στρωση του υλικου και τοποθετουμε πανω και στη μεση τον ασπρο κορμο (χωρις το αλουμινοχαρτο του φυσικα). Σηκώνουμε τα ακρα ωστε να αρχισει να σχηματιζεται κορμος και - αν χρειαζεται - ριχνουμε το σοκολατενιο υλικο και απο την πανω μερια. Τυλιγουμε το ρολο και το βαζουμε στην καταψυξη μεχρι να παγωσει εντελώς.
Μπορουμε να το διατηρησουμε στο ψυγειο ή και στην καταψυξη.

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

Δωράκι - Βραβείο

Σημερα πρωι πρωι επεσα πανω στο βραβειο αυτο το πανεμορφο και πολύχρωμο από την ΕΛΕΝΑ από τις Συνταγες της Καρδιάς και ξεκινησε πολύ ομορφα η μερα μου!
Πρέπει λοιπόν τωρα να αναφέρω 10 πράγματα που αγαπώ και με ευχαριστούν... Δεν θελω να "χρησιμοποιησω" τις κοινές και προφανεις αγαπες μου (την οικογενεια και τους φιλους μου) και θα το παιξω λίγο πιο παιχνιδιάρικα...

1. Αγαπώ το καλοκαίρι... από τον Ιανουαριο μεχρι τον Ιουνιο το περιμενω και απο το Σεπτεμβριο μεχρι το Δεκεμβριο σκεφτομαι αυτο που περασε!
2. Αγαπώ τη μαγειρική... και περισσοτερο αγαπώ τις αντιδρασεις και τα σχολια των αγαπημενων μου!
3. Αγαπώ την... αναμονη! Χαιρομαι πολύ οταν περιμενω να ερθει κατι καλο και γι αυτο προτιμω την περιοδο πριν απο την περιοδο μετα!

4. Αγαπώ τα ταξίδια... (χωρις σχολιο!)

5. Αγαπώ το blogging (καινουργια αγαπη αυτη!)
6. Αγαπώ τη ζωγραφική...
7. Αγαπώ το ροζ...
8. Αγαπώ τις φωτογραφιες.. θα μ αρεσε να φωτογραφιζα καθε στιγμη της ζωης μου!
9. Αγαπώ τη Θεσσαλονικη... ειδικα μετα από καθε ταξιδι, όσο λυπαμαι που φευγω απο εκει, τόσο χαιρομαι οταν ερχομαι εδω!
10. Αγαπώ τη σοκολατα... δεν ξερω αν περνα μερα που να μη φαω εστω ενα κομματακι!
Αυτά και άλλα πολλά αγαπώ και με κανουν ευτυχισμένη... και θα θελα να μαθω τι κανουν ευτυχισμενους κια καποιους από τους νεους φιλους μου... θα θελα να πω ολους, αλλα επειδη ειναι αρχη θελω να "γυρισει" το παιχνιδι!
1. Μαρία Πιούκα από το Mari Plateau
2. Έφη, την μανα του λόχου
3. Δώρα
4. manousina
5. Taste Advisor
6. Ελευθερια από την Γευση Ελευθερίας
7. Νατασα από το Ταξίδι στις Γευσεις
8. Αγγελική Ν. από το Λεμόνι και Κανελα
9. emantzi
10. nadia από το fairytale

Καλή Διασκέδαση!

Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2011

Μακαρόνια Σουφλέ

Φαγητακι ευκολο γρηγορο αλλα παρα πολύ ωραιο... μ εχει βγαλει αρκετες φορες απο τη δυσκολη θεση τι να μαγειρεψω!

Υλικα
μακαρονια κοχυλια
παριζα σε φετες
κασερι σε φετες
κρεμα γάλακτος
κεφαλοτυρι τριμμενο

προαιρετικα
πιπερια ψιλοκομμενη
μανιταρια ψιλοκομμενα
τυρι φετα τριμμενο
μπέικον ψιλοκομμένο
ό,τι αλλο προτιμαμε

Εκτέλεση
Κόβουμε τις φετες παριζα και κασερι σε μικρα κομματακια. Δεν εχω βαλει καθολου ποσοτητες γιατι εξαρταται από το ποσο θα κανουμε. Βραζουμε τα μακαρονια κανονικα σε μπολικο αλατισμενο νερο.
Σε ενα πυρεξ ή σε ατομικα πυρεξακια ριχνουμε μια στρωση μακαρονια, επειτα κομματακια παριζα και κασερι, αλλη μια στρωση μακαρονια και λιγα ακομη κομματακια παριζα και κασερι.
Προσθετουμε την κρεμα γαλακτος ελαφρα αραιωμενη με λιγο νερο για πιο light μεχρι να σκεπαζει σχεδον τα μακαρονια.
Ψηνουμε στους 200 στην κατω αντισταση για μιση ωρα περιπου, βγαζουμε και πασπαλιζουμε με κεφαλοτυρι και συνεχιζουμε το ψησιμο αλλα 20-30 λεπτα στον αερα μεχρι να ροδοκοκκινισει.
Σερβιρουμε με το σκευος ή σε πιατο...

Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2011

Τηγανιά κοκκινιστή... γλυκούτσικη

Χθες ηθελα να κανω κοκκινιστο μοσχαρακι, αλλα καταλαθος εβγαλα χοιρινο απο την καταψυξη και μαλιστα τηγανια. Οπότε ειπα να δοκιμασω κατι σαν κοκκινιστο και το αποτελεσμα μας αρεσε πολύ.

Υλικά
600 γρ. τηγανιά χοιρινή
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
1/2 κουτ. πιπερι μαυρο
1/2 κουτ. κανελα
1/2 κουτ. γαρυφαλο
2 κουτ. σουπας σαλτσα ντοματας
λιγο ελαιολαδο
1 ποτήρι κόκκινο κρασι
λίγο μαιντανό ψιλοκομμένο
1 και κατι κουταλακι αλατι
φλούδες από μισό πορτοκάλι

Εκτέλεση
Σε λιγο ελαιόλαδο σοταρουμε το κρεμμύδι και τα μπαχαρικα και στη συνεχεια ριχνουμε μεσα το κρεας και γυρναμε μεχρι να ασπρίσει από ολες τις πλευρες. Ριχνουμε το κρασι και αφηνουμε για 5 λεπτα μεχρι να εξατμιστεί το αλκοολ. Εν το μεταξυ ετοιμαζουμε τις φλουδες πορτοκαλιου - εγώ καθαριζω το πορτοκάλι και απο τη φλουδα καθαριζω οσο μπορω το εσωτερικο ασπρο ωστε να μεινει μονο το πορτοκαλι μερος της φλουδας.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τη σαλτσα ντοματας, τον μαιντανό, τις φλούδες πορτοκαλιού και νερό μεχρι να σκεπασει το κρεας. Αφηνουμε να μαγειρευτεί μεχρι να μαλακωσει και να ψηθει το κρεατακι (περίπου 1 ώρα με προσθηκη ζεστου νερου αν χρειαστει στη διαρκεια).
Λίγο πριν σβησουμε τη φωτια συμπληρωνουμε με αλατι και σκορδο, ανακατευουμε να παει παντου και ειναι ετοιμο!
Σερβιρουμε με ρυζακι ή ο,τι προτιμαμε.

Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011

Ρεβυθοκεφτέδες



Μια συνταγη που εκανα μια φορα μονο και μονο επειδη ειχα μουλιασει ρεβυθια που τελικα δεν μαγειρεψα, αλλα μας αρεσε και την επαναλαμβανω συχνα!

Υλικα
250 γρ ρεβύθια μουλιασμένα απο το βραδυ σε νερο με σοδα
2 πατατες βρασμενες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
δυόσμο ψιλοκομμένο (3-4 κουταλιές)
μαιντανό ψιλοκομμένα (3-4 κουταλιές)
αλάτι, πιπέρι κατα προτίμηση

αλεύρι για παναρισμα
ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτέλεση
Βραζουμε τα μουλιασμένα ρεβυθια μεχρι να μαλακωσουν. Πολτοποιούμε στο multi τα βρασμενα ρεβυθια και τις πατατες και τα ριχνουμε μαζι με ολα τα υπολοιπα υλικα σε ενα μπωλ. Ανακατευουμε καλα και αφηνουμε για λιγο στο ψυγειο.
 





Πλάθουμε σε μακροστενα ή στρογγυλα μπαλακια, αλευρώνουμε και τηγανιζουμε σε μπολικο καυτό ελαιόλαδο μεχρι να ροδισουν καλα.

Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

Λεβάντα



H λεβάντα είναι ιθαγενές φυτό της Mεσογείου και της Mέσης Aνατολής, και ευρέως διαδεδομένο σε όλον τον κόσμο. Eίναι γνωστή από την αρχαιότητα για τα αρωματικά άνθη της και τις φαρμακευτικές ιδιότητές της. Λέγεται ότι οι Pωμαίοι αρωμάτιζαν το νερό του μπάνιου τους με λεβάντα -το όνομα της λεβάντας προέρχεται από το λατινικό lavare, που σημαίνει πλένω. Στην αυλή του Kαρόλου VI της Γαλλίας, όλα τα μαξιλάρια ήταν παραγεμισμένα με λεβάντα, για να έχουν ευχάριστο άρωμα και να μην πλησιάζουν έντομα.
Είναι φυτό αρωματικό – φαρμακευτικό και εκτός από αφέψημα χρησιμοποιείται πάρα πολύ και ως αιθέριο έλαιο. Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στη σαπωνοποιία και την φαρμακοποιία. Τα άνθη του τοποθετούνται στις ντουλάπες, τις αρωματίζουν και διώχνουν το σκώρο.
Επίσης θεωρούνται ότι ενεργούν κατά του βήχα, του άσθματος, του κοκίτη, της γρίπης και της λαρυγγίτιδας.
Η λεβάντα καταπραΰνει τους νευρόπονους του στομάχου και ηρεμεί το νευρικό σύστημα, γιατί δρα ως χαλαρωτικό.
Είναι ιδανικό για τις αϋπνίες και το στρες, βοηθά τις ημικρανίες και τους πονοκεφάλους
Η λεβάντα είναι φυτό εξισορροπιστικό.
Βοηθάει τον άνθρωπο να βρει τη μέση οδό και έτσι, είναι κατάλληλη για την καταπολέμηση της νευρικότητας αλλά και της ατονίας, της κατάθλιψης αλλά και της υπερδιέγερσης.
Καταπολεμά το άγχος και την μελαγχολία, τονώνει και ξεκουράζει.
Ένα ζεστό μπάνιο, με λίγο έλαιο λεβάντας υπόσχεται το βράδυ έναν βαθύ και ξεκούραστο ύπνο.
Λίγο αιθέριο έλαιο λεβάντας σ’ ένα λάδι για μασάζ χαλαρώνει τους μυς και καθαρίζει το κεφάλι από τις έγνοιες.
Λίγες σταγόνες σε λάδι αλόη φτιάχνει ένα μείγμα που ανακουφίζει και δροσίζει το δέρμα μετά την ηλιοθεραπεία.
Αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι εξαιρετικό και για τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας.
Το αιθέριο έλαιο έχει αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες.
Δοκιμάστε το αδιάλυτο σε πληγές, σε κοψίματα, σε τσιμπήματα, σε δερματίτιδα και σε κάθε φλεγμονή του δέρματος!
Είναι από τα ελάχιστα αιθέρια έλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα πάνω στο δέρμα αδιάλυτα.
Εκτός από αναλγητικό είναι και αντισηπτικό.
Ανθη άγριας λεβάντας ως αφέψημα είναι κατάλληλα και για κρυώματα, βήχα, πόνους, στομάχου, κυστίτιδα.
Στην οικιακή χρήση μια-δύο σταγόνες αιθέριου ελαίου στο τελευταίο ξέβγαλμα των ρούχων ή στο νερό του σφουγγαρίσματος αφήνει μια ευωδιά φρεσκάδας πολύ πιο ευχάριστη από κάθε χημική.
Σ’ όλους αρέσει λίγη μυρωδιά λεβάντας στα ρούχα, στις ντουλάπες και τα συρτάρια εκτός από τον…σκώρο.
Εμενα παντως ειναι η αγαπημενη μου μυρωδια και ψαχνοντας ολα αυτα τα στοιχεια, την... αγαπησα ακομη περισσοτερο!

Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011

Μαρμελάδα Μήλο - Κανέλα

Ηρθε λοιπον και η ωρα της αναρτησης...
Σας ειπα απο προχθες οτι αποφασισα να φτιαξω μαρμελαδα... μηλα μου περισσευαν, μαρμελαδα μηλου θα εφτιαχνα! Λίγο το οτι μ αρεσει πολύ η κανελα στο μηλο, λίγο η ιδεα της Ξανθής, αποφασιστηκε το μυρωδικο! Και το αποτελεσμα....
Τωρα τι εκανα...
Υλικά (μου βγηκαν δυο μικρα βαζακια)
6 μηλα μετρια - πήρα 3 κοκκινα και 3 κίτρινα (μπανανόμηλα)
ζάχαρη (75% περιπου του βαρους των μηλων)
1 φλυτζανι καφε νερό
1 φλυτζάνι τσαγιού νερό
2 ξυλάκια κανέλας
χυμός από 1 μετριο λεμονι

Εκτέλεση
Η διαδικασία που ακολούθησα ηταν αυτη που μου υπέδειξε αγαπημενη μου θεια που κανει καταπληκτικες μαρμελάδες, αλλα επειδη εχω ενα θεματακι και δεν μπορω να ακολουθησω κατα γραμμα οδηγιες, συνδυασα τις πληροφοριες που πηρα απο παντου και προχώρησα.

Καθάρισα και έκοψα σε κυβακια τα μηλα. Τα έβαλα σε μια κατσαρόλα με το ελάχιστο νερό (1 φλυτζάνι καφε) και τα άφησα για λίγο σε χαμηλη φωτια να μαλακώσουν. Όταν μαλακωσαν καπως τα εβαλα στο multi και τα εκανα.. λιώμα (προσωπικα μ αρεσει η μαρμελαδα χωρις κομματακια γι αυτο!).
Σ αυτο το σημειο ζυγισα τα μηλα - μου βγηκαν 800 γρ. περιππου, οπότε πηρα 600 γρ. ζάχαρη.

Έπειτα έβαλα στην κατσαρόλα το 1 φλ. τσαγιού νερο και τη ζαχαρη μεχρι να διαλυθεί εντελώς. Όταν έγινε αυτό, έριξα μέσα τα πολτοποιημένα μήλα, τα ξυλάκια κανέλας και το χυμό λεμονιού και τα εβρασα μεχρι να δεσει η μαρμελάδα, ανακατευοντας συχνα γιατι φοβομουν μην κολλησει - δεν ξερω βεβαια αν θα κολλουσε!

Εδω πάλι ειχα την απορια αν θα καταλαβαινα πότε θα ειναι έτοιμη. Ειχα αποφασισει να κανω το τεστ με το κρυο πιατο, κι ετσι ειχα βαλει απο πριν ενα πιατακι στο ψυγειο. Όταν ηρθε η ωρα να δοκιμασω εριξα με ενα μικρο κουταλάκι λίγη από τη μαρμελάδα στο κρυο πιατο και αφου την αφησα λίγα δευτερόλεπτα την... σκουντηξα με το κουταλάκι προς τα μεσα και ... όντως δεν επανήλθε στη θεση της (σ αυτο το σημειο εντυπωσιαστηκα!), άρα ηταν έτοιμη! Την κατεβασα από τη φωτια και αφού σταμάτησε να καίει την εβαλα σε δύο αποστειρωμένα βαζάκια που ειχα ετοιμασει (θα αναφερθω αργοτερα σε αυτο - ακομη δοκιμαζω!)

Τελειώνοντας εχω να πω ότι χαρηκα παρα πολύ που μου βγηκε ωραια η μαρμελάδα μου αν και τελικα δεν με ενθουσιασε το μηλο σαν μαρμελάδα, αν και ειναι ιδιαίτερη...
Τωρα ομως που πηρα φορα, η επομενη δοκιμη θα ειναι μανταρινι - πορτοκάλι που νομιζω θα μ αρεσει καλύτερα!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...