Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

Κρέπες Μερεντα - Μπισκοτο - Βύσινο

Οι κρεπες εινσι ενα συχνο γλυκακι στο σπιτι μας... Μεχρι τωρα τις γεμιζα με μερεντα και εξαφανιζονταν αμεσως! Από χθες ειπα να δοκιμαζω γευσεις και συνδυασμους και ξεκινησα με αυτον!


Υλικά (για 9-10 κρεπες)
10 κσ αλευρι γοχ (περιπου 1 κσ για καθε κρεπα)
γάλα όσο παρει να γινει ενας παχυρευστος χυλος (για αυτη την ποσοτητα αλευρι περιπου 2-2,5 κουπες γαλα)
1 αυγό
βουτυρο

Γέμιση
μερέντα
τριμμενο μπισκοτο
σιροπι βυσινο

Εκτέλεση
Σε ένα μεγαλο μπολ χτυπαμε το αλευρι με το γαλα και το αυγο μεχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως. Ο χυλός πρεπει να ειναι παχυρευστος προς υγρος.
Χρησιμοποιούμε το ειδικο τηγανακι για κρεπες ή αν δεν υπάρχει απλό τηγανι. Ριχνουμε μεσα μια κουταλια βουτυρο και οταν καψει ριχνουμε μια κουταλα χυλού και γυρναμε το τηγανι γυρω γυρω για να παει ο χυλος παντου - να καλυψει δηλαδη όλο το τηγανι.
Αφηνουμε λίγα δευτερόλεπτα μεχρι να αρχισει να σταθεροποιείται και με μια σπατουλα γυρναμε την κρεπα από την άλλη πλευρά. Αφηνουμε κι απο κει λίγα λεπτα μεχρι να ψηθεί και βγαζουμε σε πιατο, συνεχιζουντας με την επόμενη.
Αλειφουμε τη μιση κρεπα με μεραντα και τριμμενο μπισκοτο, κλεινουμε σε ρολο και σερβιρουμε με μπισκοτο και σιροπι βυσινο.
Ακολουθεί ο τροπος γεμισματος σε τρίγωνο.






Παρατηρήσεις
1. Όταν χρησιμοποιώ το τηγανι για κρεπες βουτυρωνω μονο στην αρχη με η πρωτη κρεπα συνηθως δεν βγαινει καλή. Έπειτα, δεν χρειάζεται άλλο βουτυρο.
2. ¨οταν χρησιμοποιώ το απλό τηγάνι, βουτυρώνω πριν από κάθε κρέπα.

Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2011

Λαζάνια με σπανάκι

Αυτός ειναι ενας από τους τρόπους που βαζω το σπανακι στη διατροφή μας. Μικρη δεν ετρωγα καθόλου σπανακόρυζο... και όταν έφυγα από τη μαμα μου στην αρχη δεν ειχα τολμησει να το κανω καθολου και έψαχνα αλλα φαγητα με σπανακι. Βεβαια τελικά έφαγα και σπανακορυζο και μ άρεσε κιολας, αλλα μείνανε κι αλλες προτασεις για το σπανακι!

Υλικά (για ένα μέτριο ταψάκι)
9 λαζάνια (το ταψακι μου χωραει 3 σε καθε στρωση)
1/2 κιλό σπανάκι καθαρισμένο και πλυμένο (το μετρησα πλυμενο χωρις ομως νερα)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
μπόλικος μαιντανός
λίγο ελαιόλαδο
κεφαλοτύρι
τυρί που λιώνει για πασπάλισμα
1 κρέμα γάλακτος
1/4 κγ πιπερι μαυρο
1/4 κγ πιπερι κοκκινο
1/2 κγ μπαχαρι
1,5 κγ αλάτι
2 κσ σαλτσα ντομάτας
λίγο νερό

Εκτέλεση
Σε λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι μεχρι να ξανθύνει. Ριχνουμε το μαιντανό και το σπανακι και αφηνουμε για λιγο σε χαμηλη φωτια με κλειστο καπάκι να μαραθουν. Συμπληρώνουμε τη σαλτσα ντομάτας και τα μπαχαρικά και λίγο νεράκι και αφήνουμε 15' περίπου να μαγειρευτεί το σπανάκι.
Σε μια μεγαλη κατσαρόλα βραζουμε μπόλικο νερό και βουταμε τα λαζανια τρια - τρια για 4-5 λεπτα ίσα να μαλακωσουν καπως.

Ριχνουμε στο ταψακι λίγο ελαιόλαδο και βαζουμε μια στρωση λαζανια. Από πανω ριχνουμε τη μισή γέμιση σπανάκι και την απλώνουμε καλά και πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι.
Βαζουμε άλλη μια στρωση λαζανια, την υπόλοιπη γεμιση σπανακι, κεφαλοτύρι και τη τελευταία στρωση λαζάνια.
Ριχνουμε από πάνω την κρέμα γάλακτος στα κενα μεταξυ των λαζανιων και πανω στα λαζανια, πασπαλίζουμε με καποιο τριμμένο τυρί που λιώνει και ψηνουμε στους 200 στον αερα για 30' περίπου.

Πολλές φορές βάζω και μπεσαμέλ σπό πάνω. Γινεται βεβαια πιο βαρυ, αλλα και πολύ νοστημο!
Σημείωση: για τη νηστισιμη εκδοχή δεν χρησιμοποιουμε καθολου τυριά και κρεμα γάλακτος. Σ αυτη την περιπτωση, ισως χρειαστει λιγο περισσοτερο νεράκι και φυσικα δεν χρησιμοποιούμε και τη μπεσαμέλ!

Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2011

Μακαρόνια Σουφλέ

Φαγητακι ευκολο γρηγορο αλλα παρα πολύ ωραιο... μ εχει βγαλει αρκετες φορες απο τη δυσκολη θεση τι να μαγειρεψω!

Υλικα
μακαρονια κοχυλια
παριζα σε φετες
κασερι σε φετες
κρεμα γάλακτος
κεφαλοτυρι τριμμενο

προαιρετικα
πιπερια ψιλοκομμενη
μανιταρια ψιλοκομμενα
τυρι φετα τριμμενο
μπέικον ψιλοκομμένο
ό,τι αλλο προτιμαμε

Εκτέλεση
Κόβουμε τις φετες παριζα και κασερι σε μικρα κομματακια. Δεν εχω βαλει καθολου ποσοτητες γιατι εξαρταται από το ποσο θα κανουμε. Βραζουμε τα μακαρονια κανονικα σε μπολικο αλατισμενο νερο.
Σε ενα πυρεξ ή σε ατομικα πυρεξακια ριχνουμε μια στρωση μακαρονια, επειτα κομματακια παριζα και κασερι, αλλη μια στρωση μακαρονια και λιγα ακομη κομματακια παριζα και κασερι.
Προσθετουμε την κρεμα γαλακτος ελαφρα αραιωμενη με λιγο νερο για πιο light μεχρι να σκεπαζει σχεδον τα μακαρονια.
Ψηνουμε στους 200 στην κατω αντισταση για μιση ωρα περιπου, βγαζουμε και πασπαλιζουμε με κεφαλοτυρι και συνεχιζουμε το ψησιμο αλλα 20-30 λεπτα στον αερα μεχρι να ροδοκοκκινισει.
Σερβιρουμε με το σκευος ή σε πιατο...

Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011

Ρεβυθοκεφτέδες



Μια συνταγη που εκανα μια φορα μονο και μονο επειδη ειχα μουλιασει ρεβυθια που τελικα δεν μαγειρεψα, αλλα μας αρεσε και την επαναλαμβανω συχνα!

Υλικα
250 γρ ρεβύθια μουλιασμένα απο το βραδυ σε νερο με σοδα
2 πατατες βρασμενες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
δυόσμο ψιλοκομμένο (3-4 κουταλιές)
μαιντανό ψιλοκομμένα (3-4 κουταλιές)
αλάτι, πιπέρι κατα προτίμηση

αλεύρι για παναρισμα
ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτέλεση
Βραζουμε τα μουλιασμένα ρεβυθια μεχρι να μαλακωσουν. Πολτοποιούμε στο multi τα βρασμενα ρεβυθια και τις πατατες και τα ριχνουμε μαζι με ολα τα υπολοιπα υλικα σε ενα μπωλ. Ανακατευουμε καλα και αφηνουμε για λιγο στο ψυγειο.
 





Πλάθουμε σε μακροστενα ή στρογγυλα μπαλακια, αλευρώνουμε και τηγανιζουμε σε μπολικο καυτό ελαιόλαδο μεχρι να ροδισουν καλα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...