Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2011

Καστανα

Τα κάστανα είναι ένας από τους χαρακτηριστικούς καρπόυς του φθινοπώρου. Μικρή μ αρεσαν παρα πολύ, ώσπου μια μερα εφαγα παααααρα πολλά και με... ενόχλησαν! Από τότε είχα να δοκιμασω ξανα καστανο καμια δεκαρια χρόνια, αλλα φέτος πα΄λι τα ζηλεψα και επιτελους εβρασα μερικα και εφαγα! Τελικα νομιζω, μ αρεσουν ξανα!
Οι καστανιές πρέπει να βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα και δεν ευδοκιμούν οε χαμηλότερα υψόμετρα.Το δέντρο ανθίζει κατά την άνοιξη και τα κάστανα ωριμάζουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου, ανάλογα με τις συνθήκες και την ποικιλία. Κάθε δέντρο μπορεί να δώσει από 30-50 κιλά κάστανα. Το μέγιστο της απόδοσης θεωρείται το 50ο-60ο έτος της ηλικίας του. Οι καρποί των κάστανων βρίσκονται μέσα σε ένα ξυλώδες περίβλημα που έχει αγκάθια εξωτερικά και ανοίγει, όταν οι καρποί ωριμάσουν. Ανάλογα με το είδος, μέσα στο περίβλημα υπάρχουν 2-3 καρποί και σε άλλα είδη μόνο ένας. Το μέγεθος του κάστανου έχει να κάνει με την υγρασία, την ποικιλία και τη σύσταση του εδάφους. Τα νωπά κάστανα περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικό έλαιο.


Ιδιότητες
Τα κάστανα παρουσιάζουν φαρμακευτικές και άλλες ιδιότητες. Έχουν αρκετές θερμίδες (370 τα 100 γραμμάρια), περιέχουν 48% νερό, πολλά ορυκτά άλατα, ενώ αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών (περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα που δεν συνθέτει από μόνος του ο οργανισμός) και υδατανθράκων (45%, με μορφή κυρίως αμύλου).

Επιπρόσθετα, τα κάστανα περιέχουν βιταμίνες Β1 και Β2, απαραίτητες για την μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς επίσης βιταμίνη C (ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα) και φολλικό οξύ (απαραίτητο για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων). Επίσης, τα κάστανα έχουν καλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο (για τη μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων και την ενίσχυση των οστών και των δοντιών), μαγνήσιο (αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και απαραίτητο για την υγεία των μαλλιών), φώσφορο (για τα οστά και την όραση), σίδηρο, νάτριο και κάλιο.

Το κάστανο, ωμό ή ψητό, αποτελεί μια πλήρη τροφή, ιδανική για παιδιά στην ανάπτυξη, για όσους αναρρώνουν από διάφορες ασθένειες, όπως η έντονη διάρροια, καθώς και για αθλητές. Παρόλο που το κάστανο κατατάσσεται στους ξηρούς καρπούς, το βρώσιμο τμήμα του καρπού είναι μαλακό και χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, διπλάσιο από την πατάτα, ομοιάζοντας περισσότερο με δημητριακό παρά με ξηρό καρπό.

Τα κάστανα είναι γνωστά για την προστατευτική τους δράση στο καρδιαγγειακό και τη συμβολή τους στην καλή λειτουργία του εντέρου, ως υποκατάστατο δημητριακών. Αποτελούν δε καλή πηγή καλίου, που είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της καρδιακής συστολής και της υδατικής ισορροπίας του οργανισμού.
Τα κάστανα τα τρώμε ζεστά, ξεροψημένα ή βραστά. Μπορούν να γίνουν γλυκό του κουταλιού ή τούρτα, ενώ είναι υπέροχα βουτηγμένα σε λιωμένη σοκολάτα. Συνοδεύουν τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα στη γέμιση της μαζί με κουκουνάρι, καρύδια και σταφίδες.

Ο τρόπος που  τα τρωμε εμεις από μικροί είναι βραστα και φετος ήταν η πρωτη φορα που εβρασα καστανα μόνη μου. Έπλυνα πολύ καλα τα κάστανα και έκανα σταυροειδεις χαρακιές στις πλατιές πλευρές τους. Στη συνέχεια, τα έριξα σε κατσαρόλα με μπολικο νερό που βράζει. Τα άφησα να βρασουν 25 - 30 λεπτα περίπου γιαί ηταν μεγαλούτσικα και έπειτα τα έριξα αμεσως σε κρύο νερό.
Με αυτόν τον τρόπο, λόγω των χαρακιών είναι ευκολο να βγει ο χοντρος φλοιός και με την εναλλαγή ζεστού κρύου νερού, αφαιρείται εύκολα σχετικά και το χνούδι! Και καλή μας όρεξη!

24 σχόλια:

  1. Ελπινίκη καλημέρα και καλή Κυριακή. Τι όμορφη ανάρτηση - αφιέρωμα στο κάστανο έκανες και πολύ χρήσιμες πληροφορίες για το βράσιμό τους έδωσες!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες φιλενάδα! Κι εμείς τα ζηλέψαμε! Μπορούμε να έχουμε μερικά??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δεν μπόρεσα ποτέ να τα φαω...πουθενα...ούτε και σε γλυκό...και να φανταστείς πως δούλευα σε μέρος με πολλά κάστανα...σακούλες μας έφερναν τα παιδια από τις καστανιές τους...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΛΑΤΡΕΥΩ κάστανα. Μπορώ να τρώω μονο κάστανα. Τα προτιμώ στα κάρβουνα, ειδικά στους δρόμους τα χριστούγεννα! Τώρα πια επειδή βαριέμαι τα κάνω στο φούρνω μικροκυμάτων και γίνονται μια χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία τα κάστανα όταν είναι στα κάρβουνα. Πολύ ενδιαφέρων το άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καστανάκια ψημένα στο τζάκι.... η χειμωνιάτική μας απόλαυση!!!!
    Πολύ χρήσιμες και ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που μας έδωσες!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα Ελπινίκη:-) Έκανες βλέπω την αρχή για τα κάστανα της χρονιάς, πολύ καλή ιδέα! Πολύ χρήσιμες και οι πληροφορίες που μας έδωσες και τώρα ας αρχίσουν να πέφτουν βροχή οι συνταγές.... Φιλιά και καλή εβδομάδα:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καστάνάκια! Απόλυτα συνδεδεμένα με κρύο! Εχουν βγει αλλά δεν πήρα ακόμα, μάλλον αυτή τη βδομάδα! Τα ζήλεψα τώρα! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Σοφια Ζ, σ ευχαριστω πολυ!Καλη βδομαδα απο δω και περα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Pela Sofi, όσα θελετε...εχουμε μπολικα καστανα απο το χωριο και σε λιγο καιρο θα αρχισουν και αλλοι πειραματισμοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ cook, γουστα ειναι αυτα! Αφου κι εγω που τα αγαπουσα τρελα, εκανα 10 χρονια να ξαναφαω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Αμερικλανε, στα καρβουνα νομιζω ειναι τα καλυτερα, αλλα σπιτι δεν εχουμε τζακι, οποτε βολευομαστε στην κατσαρολα! Στο φουρνο μικροκυματων, δεν το χα σκεφτει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ ΕΛΕΝΑ, πραγματικα, στο τζακι νομιζω ειναι το κατι άλλο. Ειδικα εξαιτίας της συνολικής ατμοσφαιρας γυρω από το τζακι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ TAG, λες να εχουμε... βροχη από δω και περα? Μακαρι, γιατι τωρα που ξαναρχισα να τα τρωω θελω συνταγες για δοκιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ Εφη, εχεις απολυτο δικιο... κι εγω τα βλεπα αλλα δεν επαιρνα κι ετσι μολις μου ηρθαν.. πεσκεσι τα εβρασα αμεσως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μμμμμ!! Μιλα μου για καστανα!!! Καθε χειμωνα βαζω τουλαχιστον 5 κιλα απο αυτα! Και ζω και μια μινι καταθλιψη οταν τελειωνει η εποχη τους. Φετος πηγα Κωνσταντινουπολη καλοκαιρι και πουλουσαν στο δρομο και τρελαθηκα απο χαρα!!!
    --πλυντηριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ roza, τόση αγαπη πια? Απολαυσε τα λοιπόν τωρα που μπορεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Είχα φτιάξει πριν τρια χρόνια μια τούρτα σοκολάτα κάστανο, κόλαση.... ψάχνω την συνταγή αλλά δεν την βρίσκω. Σου υπόσχομαι ότι άμα την βρω θα την ανεβάσω, αξίζει να την μοιραστώ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ donkey and the carrot, και επισης να καθαριζονταν πιο... γρηγορα! Τοτε θα ειχαμε το ιδανικο φρουτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ manousina, ψαξε καλα! Μ ενδιαφερουν πολύ συνταγες με καστανα γιατι μεχρι τωρα δεν τα εχω βαλει καθολου στη μαγειρικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ελπινίκη, μου αρέσουν κι εμένα ιδιαίτερα και έχω μπόλικες συνταγές στην άκρη για δημοσίευση... Ετοιμάσου λοιπόν:-)) Όπως είπα και το πρωί που με επισκέφθηκες μου αρέσει πολύ η νέα σου φωτό και το layout που βλέπω τώρα!! Φιλιά:-) Άννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ TAG, σ ευχαριστω πολυ! Θα περιμενω οπωσδηποτε τις συνταγες! Ευχαριστω και για τη φωτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...