Κι εκεί που οι φακες ηταν το χειροτερο μου οσπριο, συνδυαζοντας πολλές συνταγες φακων, εκαναν την ανατροπη και επιτελους! Τωρα πια εχουν παρει τη θεση που τους αρμοζει μεταξυ των αγαπημενων οσπρίων...
Υλικά
250 γρ. φακές μετριες (βγάζει 3 γεματα - 4 μετρια πιατα)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
2 μικρές ντομάτες (ή 1 μεγάλη) - προαιρετικά
1 κουταλιά σουπας σαλτσα (ή 3 αν δεν εχουμε ντοματες φρεσκιες)
1 μικρή πατάτα περασμενη απο τον τριφτη
2 καροτα ψιλοκομμένα
1-2 πιπεριές πράσινες ψιλοκομμένες
1/2 κουτ. ρίγανη - προαιρετικά
1/2 κουταλάκι πιπέρι μαυρο
1/2 κουταλάκι πιπερι κοκκινο γλυκο
1/2 κουταλάκι μπαχαρι
3 φυλλα δάφνης
αλάτι
ελαιόλαδο
πολύ λίγο λεμόνι
Εκτέλεση
Βάζουμε τις φακές στη χυτρα με μπολικο νερό και τις βραζουμε 7-8 λεπτα από το σφυριγμα. Αφηνουμε να βγει ο αερας και να παγωσει καπως η χυτρα και ανοιγουμε. Ριχνουμε τις φακες σε σουρωτηρι να φυγει το νερό.
Βάζουμε λιγο λάδι στην κατσαρόλα και οταν ζεσταθει ριχνουμε το κρεμμύδι, το σκορδο, τις πιπεριες και τα καροτα - εμενα επειδη δεν μ αρεσουν να επιπλεουν πολλα πολλα κομματακια τα βαζω ολα στο multi, αλλα δεν ειναι απαραιτητο μπορουμε απλα να τα ψιλοκοψουμε ή να τα αφησουμε και σε μεγαλυτερα κομματια.
Οταν μαλακωσουν σχεδον τα λαχανικα ριχνουμε ολα τα μπαχαρικα εκτος απο τη ριγανη. Επόμενο στην κατσαρόλα ειναι οι στραγγισμένες φακές και έπειτα η σαλτσα ντοματας ή/ και οι περαμενες απο multi ή τριφτη ντομάτες. Ανακατευουμε καλα.
Συμπληρωνουμε 4-5 ποτηρια νερο, τη δαφνη και την τριμμενη πατατα και αφηνουμε να βρασουν μεχρι να μαλακωσουν οι φακες - μπορει να μπει ξανα σε χυτρα για 2-3 λεπτα, αλλα συνηθως το αφηνω σε απλη κατσαρολα σε αυτη τη φαση για να το ελεγχω.
Όταν οι φακες ειναι ετοιμες, συμπληρώνουμε αλάτι κατα προτίμηση και ανακατευοντας συνεχως πολύ λίγο λεμόνι και λίγο ακομα ελαιόλαδο για να χυλώσει καλά και ειναι έτοιμες!
Find it in English here.
Find it in English here.
Φακές οι αγαπημένες μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και δεν αρέσουν σούπα στον Κ., όταν τις φτιάχνουν οι γονείς μου τρέχω για ταπεράκι! Ωραία ιδέα με τα λαχανικά και την πατάτα αλλά επίσης μου αρέσει με λίγο ρύζι μέσα, όπως τις έφτιαχνε η γιαγιά μου...
οταν εκανα τα παιδια ο παιδιατρος με μαλωσε που γενικα πεταμε τα πρωτα νερα, μιας και πεταμε ολα τα θρεπτικα συστατικα τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήαλλιως... σουπερ η φακουλες σου!!!
αν σου μεινει για αυριο... δοκιμασε το φακορυζο μου ;)
τέλειο φαγάκι, τις κάνουμε ίδια εκτός από την ρίγανη που δεν βάζω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε φιλώ
Ένα από τα όσπρια που μισούσα στα παιδικά μου χρόνια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα όμως, δυο-τρεις φορές το χρόνο, κατάντησα να τις φτιάχνω και, το χειρότερο, να τις τρωω κιόλας!
Έτσι τις φτιάχνω και εγώ, αλλά μόνο στην παλιά χύτρα ΣΕΒ.
Στην καινούργια μια φορά βούλωσε η βαλβίδα, και λίγο έλλειψε....
@ Artemis, το ρυζι ειναι η επομενη προσθηκη που θα κανω..
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Ελευθερια, θα το δοκιμασω, την επομενη φορα γιατι συνηθως κανω ισα ισα...
@ Taste Advisor, η ριγανη δινει πολυ εντονη μυρωδια κυριως, αλλα και γευση, κι ετσι κι εγω δεν την βαζω καμια φορα...
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Δυσπιστε, κι εγω τις απεφευγα, αλλα τωρα τις τρωω ανετα!
Ωραίες οι φακές σου Ελπινίκη!!!Εγώ τις αγαπώ οπως και ολα τα όσπρια γενικώς!!Δοκίμασε την επόμενη φορά να βάλης στην κατσαρόλα σου,μια φλούδα πορτοκαλιού και μισό κουταλάκι κίμινο(συνταγή της μανούλας)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε φιλώ!!!
Φακές το όσπριο που μας αρέσει πιο πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι δικές σου πρέπει να έναι πολύ νόστιμες με αυτά τα ωραία υλικά.
Καληνύχτα
@ RIRI, σ ευχαριστω, θα το δοκιμασω!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Μαρια, σ ευχαριστω επισης...τωρα πια ειναι και δικες μου αγαπημενες!
Οι φακές θέλουν τις προσθήκες τους! Έτσι γίνονται καλύτερες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλοφάγωτες.
Ελπινίκη μου καλημέρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία η παραλλαγή σου, θα την δοκιμάσω...
Φιλιά
@ Kitsos, τις καθαρισαμε!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ΝΑΤΑΣΑ, σ ευχαριστω, περιμενω εντυπωσεις
Εμένα είναι το αγαπημένο μου όσπριο και μετά τα φασόλια χεχε
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέραααααααααα
Οι φακές και τα ρεβύθια είναι τα όσπρια που τρώμε περισσότερο στο σπίτι. Η συνταγή σου φαίνεται πολύ ωραία! Θα κάνω τις προτάσεις σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασέ τις και σε μορφή σαλάτας! Θα σου αρέσουν επίσης πολύ!
@ Asteri, τα ρεβυθια που τα πας...?
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Αγγελικη, θα δοκιμασω και σαλατα, το χω στα υποψη απο τοτε που το δα στο master chef..